#VILÁGOM

Az idei Titanic mindegyik filmje túlmutat saját magán

2014. április 13., vasárnap 14:10

Női rendező filmje nyerte az idei Hullámtörők-díjat a Titanic Filmfesztiválon, a bolgár Maya Vitkova Viktoria című filmjét szavazta meg a háromtagú szakmai zsűri a legjobbnak. Szász János, a zsűri elnöke az április 12-i záróünnepségen azt mondta, elképesztő női színészi alakítást látott egy lélegzetelállító, egyéni hangon elmondott történetben. A rendezőnő videófelvételen köszönte meg a nyolcezer euróval járó díjat, és elmondta, hogy kilenc éven át készült a filmje, amit a saját gyerekének érez. Mellesleg épp húsvétra takarított otthon – ezt is hozzátette. A filmet többek közt a Sundance-en is bemutatták.

A zsűri rendhagyó módon különdíjat is hirdetett a versenyfilmek szekcióban, mint kiderült, nehezen tudtak választani, így a filmfesztivál szervezőivel egyeztetve plusz egy filmet kiemeltek. A nehéz döntés feltehetően amiatt is lehetett, hogy az idei Titanicra színesebb, tartalmasabb programot állítottak össze a szervezők, mint eddig bármikor. Horváth György, a programigazgató elmondta, feszesebb az idei program, figyeltek arra, hogy sok nagyon jó filmet mutassanak be. A zsűri különdíját az izlandi Lovak és emberek kapta, a filmet a klasszikus orosz drámákhoz hasonlította a zsűri, úgy jellemzték, hogy felemelő és fájdalmas, ahogy az izlandi emberek mindennapjait elmondja.

A közönség szerint a Titanicon egy dokumentumfilm volt a legjobb: Az optimisták című film a közönségszavazatok alapján 4,8 átlagot kapott. 66 és 98 év közötti nők röplabdacsapatát mutatja be.

A 21. Titanic Filmfesztiválon egy diákokból álló zsűri is választott, a MOME, a SZFE, a BKF és az ELTE hallgató közül kikerült döntnökök a rasszizmusról szóló Oroszlánszív című filmet találták a legjobbnak. A diákzsűri tagjai azt értékelték különösen, hogy a kemény témát kedves humorral oldja fel a film, emiatt páratlan.

"Mindegyik film merész volt, és ki akart valamit fejezni. Mindegyik film túlmutat saját magán" – mondta a záróünnepségen Szász János rendező, aki szavaival az idei Titanic filmfesztivált hűen jellemezte. A fesztivál egyetlen hibája – már amennyiben hibaként felróható –, hogy a sorbanállás jellemzi, a nagy érdeklődés miatt. A filmfesztivál április 12-én zárult Jim Jarmusch Halhatatlan szeretők című vámpíros filmjével.

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta