#VILÁGOM

Bontson ki egy múmiát, ha unatkozik!

2014. április 9., szerda 10:48

A stockholmi Medelhavsmuseet a svéd ICT intézettel együtt különleges régészeti élményt talált ki az interaktív lelkületű múzeumlátogatók számára, írja a Fast Company. Az érdeklődők Neswaiu egyiptomi főpap múmiáját tekerhetik ki, persze csak virtuálisan. Sajna, egyelőre még nem a neten, csak ott helyben, de azért így is elég menő.

A múzeum egyiptomi részlegén található - a szokásos, szarkofágokkal telezsúfolt - balzsamozószoba közepén egy érintőképernyős monitor áll, amelynek segítségével a többezer éves múmiát egészben, vagy egészen a szarkofág apró repedéseit is mutató részletességgel tanulmányozhatják a látogatók.

Néhány ujjmozdulattal levehetik a külső borítást, egyesével lehámozhatják a gézrétegeket, így közelről láthatják a testtel együtt betekert tárgyakat és a mumifikt test anatómiai részleteit is.

A 360 fokos kamerával és CT-vel készített képeknek köszönhetően a különböző szinteken a textildarabok és csontok felnagyíthatók, forgathatók és 3D-ben is megvizsgálhatók, így a nézők beleélhetik magukat, milyen lenne kézben tartani ezeket a különleges leleteket.

múmia1
Fotó: Interactive Institute Swedish ICT

„Szerettük volna a látogatók kezébe adni azokat az eszközöket, amelyeket a fejlett kutatólaborokban is használnak napjainkban, hogy valódi részesei lehessenek a tudományos felfedezésnek” – mondja Thomas Rydell, az intézet munkatársa. „Így egy napra kutatókká vagy Indiana Jones-szá válhatnak.”

A felhasználói felület nem tereli el a figyelmet látványos grafikákkal, a fekete háttér inkább a színes szarkofág és a részletek kiemelését szolgálja. Eközben pont egyszerűségében rejlik a nagyszerűsége, hiszen így bárki képes a múmia belsejébe jutni néhány mozdulattal, már ha képes felülemelkedni a tényen, hogy egy interaktív eszközt nyomogat.

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

MENŐ LAKÁS Hangulatos nappalik fehér téglákkal

A fehérre festett téglafal olyan visszafogott dizájnelem, ami egyből érdekesebbé tesz bármilyen lakást. Mutatjuk a jó példákat: modern, szellős, világos.

KETTŐS MÉRCE Kinek járjanak a segélyek?

Aki megérdemli? Aki rászorul? Aki balszerencsés? Az igazságos újraelosztás rendszere nem is olyan egyszerű.

GADGET Menő mobil 26 ezer alatt

A Xiaomi Redmi 4A az egyik legkedveltebb telefon hazánkban a gyártó kínálatából. Nem is csoda, mert ilyen tudást ilyen áron kevesen adnak!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta