#VILÁGOM

Legóból rakták ki Dalí híres elefántját

2014. április 8., kedd 18:50

Idén eddig szinte minden hónapra jutott valami Salvador Dalíval kapcsolatos érdekesség, amit leginkább annak tudunk be, hogy januárban volt éppen huszonöt éve, hogy elhunyt a szürrealizmus legismertebb alakja. Egy spanyol design cég Dalí ihlette kitömött birkából készített iratszekrényt, egy szintén spanyol festő pedig megfestette, hogy milyen lenne, ha Dalí festészet helyett építészettel foglalkozott volna. Ezúttal a koreai „Lego művészt” ihlette meg a festő egyik vissza-visszatérő témája, az elefánt, melyet többféleképpen is megfestett munkássága alatt. 

Steampunk lett Dalí elefántjából
Steampunk lett Dalí elefántjából
Fotó: jkbrickart.com

Jin Keinek a katalán művész 1948-as elefántjai keltették fel a figyelmét, melyet az eredetinél is alternatívabb, úgynevezett steampunk stílusban rakott össze a népszerű játékból. (A steampunk kifejezés az 1980-as évek végétől van jelen egyes művészeti szubkultúrákban, de leginkább a sci-fi egyik altematikájának tekinthető - írja a wikipedia.org.)

Ezekből az elefántokból indult ki a művész
Ezekből az elefántokból indult ki a művész
Fotó: jkbrickart.com

A végeredmény kifejezetten hasonlít Dalí remekművére, a fogpiszkáló lábú, rovarszerű elefántokra, annyi csavarral, hogy a mókás „legósított” változat tele van bonyolult fogaskerekekkel és mechanikai kötésekkel, melyek semmit nem rontanak az összképből, inkább erősítik azt - írja az inhabitat.com. A megépített ormányos hátán pedig nem a jellegzetes emeletes sátor, hanem egy egész olajfúró torony díszeleg. Furcsa, hogy a Legóból összerakott, gépiesített lény mennyire hihetőbb és feldolgozhatóbb, mint az idegenszerűnek és valószínűtlennek tűnő pipaszár lábú állatok Dalí festményén. Ha érdekli, hogy milyen látványos dolgokat rak ki a művész Legoból, idekattintva megnézheti a többi munkáját is.

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta