Óriáshangyák lepték el Kolumbiát

Érdekes és egyben hátborzongató művészi kifejezésmódra bukkantunk a wetheurban.com-on. Rafael Gómezbarros szobrász alkotásai nemcsak múzeumok falain mutatkoznak be, de középületeken is feltűnnek, és ezáltal válnak csak igazán izgalmassá, hiszen a jelentésük is éppen attól függ, hogy hol lehet éppen megnézni őket. Persze, az sem utolsó szempont, hogy nem a megszokott, aprócska kis hangyákról van szó, és hogy nagyon sokan vannak.

ec795a ef7df2a4bc8f4e448958fab29b6ecaa1
casa-tomada.org

Önnek bejönnek a hangyák?

A hangyák a művészetben Salvador Dalí óta nem számítanak újdonságnak, de a bogotai szobrász erősen emelte a tétet. Amellett, hogy óriásira növelte őket, a kiállítótermekben is ezer fölötti példányszámokkal dolgozott, amit háromezerre bővített, amióta kültereken is elhelyezi a legkülönfélébb anyagokból készített óriásrovarjait. 

Gómezbarros 2007 óta önt el kolumbiai épületeket óriás hangyákkal. A “Casa Tomada” (Megszállt ház) címre hallgató installációk hangyái elmondása szerint azokra a honfitársaira emlékeztetik, akik az elmúlt évek háborúi és viszályai következtében voltak kénytelenek elhagyni szülőotthonukat. Azzal, hogy a művész a legkülönbözőbb kormányzati épületek homlokzatát használta kiállítótérként a megállíthatatlan rovarok látványosan veszik át a hatalmat annak tényleges gyakorlóitól. 

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek