Ötvenhét filmet ad nekünk idén a Titanic

2014. április 4-12. között öt helyszínen, az Urániában, az Örökmozgóban, a Toldiban, Puskinban és az A38-on várja a közönséget a 21. Titanic Filmfesztivál. A 2005 óta versenyfesztiválként is működő eseményen idén kilenc film vetekszik majd a Hullámtörők-díjért, közülük hat elsőfilmes alkotás. A filmfesztivál előadásaira a jegyek ára minden moziban egységesen 1100.- Ft, bérlet idén nincs, de április negyedikéig olcsóbban, elővétellel lehet megvenni a jegyeket. 

Xavier Dolan, Kanada legprovokatívabb és legmerészebb rendezőjének negyedik filmje, a Tom a farmon (Tom at the Farm) lebilincselő pszichológiai thriller, melyben Tom elhunyt szeretője vad, szexualitását elnyomó, szadista bátyjának játékszerévé válik. A chilei Alejandro Fernández Almendras Embert ölni (To Kill a Man) című mozijában Jorge otthonának környékét egyre inkább ellepik az utcai gengszterbandák, melyek folyamatos félelemben tartják a családját. Destin Daniel Cretton Átmeneti állomásában (Short term 12) a történteket egy különösen veszélyeztetett fiatalokkal foglalkozó ideiglenes nevelőotthon huszonéves felügyelőtanára, a szenvedélyes és kőkemény Grace szemén keresztül ismerjük meg.

A hosszú út hazafelé (The Long Way Home), a török Alphan Eşeli alkotása Kelet-Anatólia hóborította hegyvidékén játszódik a 1915-ös szarikamiszi csata idején, a film zenéjét Víg Mihály szerezte. A Lovak és emberek (Of Men and Horses) című, Benedikt Erlingsson rendezte komikus drámában a nagycsontú, erőteljes izlandi lovak legalább olyan önfejűek, mint gazdáik, és ez teljesen abszurd jelenetekben mutatkozik meg. Anna Odell svéd rendezőnő 2009-ben megpróbált leugrani egy stockholmi hídról, öngyilkossági kísérlete végül művészeti projektté és nagyjátékfilmmé, Az osztálytalálkozóvá (The Reunion) érett, melyben bemutatja, milyen romboló hatással van ránk az iskolai erőszak és a ki nem mondott kölcsönös függés.

Az Apacsok (Les Apaches) című francia film Thierry de Peretti színész első rendezői munkája, amely a tinik szexualitását őszintén bemutató thriller. A Viktoria című bolgár filmben a Nyugatról álmodozva Borjana nem akar gyereket vállalni a kommunista Bulgáriában, ám 1979-ben mégis megszületik lánya, Viktoria, akinek rejtélyes módon hiányzik a köldöke. A Vakon (Blind) című norvég film Eskil Vogt rendezésében a 2014-es Berlinalén mutatkozott be és a legtöbb kritikus a fesztivál egyik legjobb darabjának tartja. Egy nemrégiben megvakult írónőről szól, akinek élete összefonódik a szemközt lakó Einarral és Elin nevű kisfiáéval

Oszd meg másokkal is!
Mustra