#VILÁGOM

66 film 4 nap alatt a Friss Hús rövidfilmfesztiválon

2014. március 18., kedd 14:39 |

Az idei Friss Hús 40 magyar és 26 külföldi alkotást mutat be a Toldi moziban március 27-30 között. A Daazo.com először 2013 tavaszán rendezte meg Friss Hús címmel az első olyan budapesti fesztivált, amely a hazai rövidfilmes termést mutatja be, összehozva a filmrajongókat és a filmszakma szereplőit. A tavalyi szemlére - amely öt magyar filmes blokkból állt - körülbelül 2000 néző volt kíváncsi, így a nagy érdeklődésre való tekintettel a fesztivált pótvetítésekkel is ki kellett egészíteni. Remélhetőleg ez idén is így lesz, nemcsak azért, mert a magyar mezőnyben a friss tamperei díjnyertes Szabó Simon, valamint a Berlinalén díjazott Bucsi Réka és Ferge Roland filmjei is láthatóak lesznek, hanem mert idén ráadásul nemzetközi szekcióval is kiegészül a válogatás.

A fesztiválon párhuzamosan futó magyar és nemzetközi programba beválogatott filmek listája a Daazo blogján olvasható. Új filmmel mutatkozik be többek között Kerékgyártó Yvonne, Szirmai Márton (Café Grimm), Szabó Simon, Kárpáti György Mór, Felméri Cecília, Fabricius Gábor, Odegnál Róbert (A hívó) illetve a tavalyi Friss Húson is sikeresen szereplő Grosan Cristina.

Két Berlinalét megjárt alkotás is szerepel a fesztivál programjában: Bucsi Réka animációja, a Symphony Nr. 42 és Ferge Roland El című filmje. Szabó Simon rendezése, a Fal szintén látható lesz, a kisfilm a napokban nyert díjat a finnországi Tampere nemzetközi rövidfilm-fesztiválján. Ez a díj automatikus jelölés az Európai Filmakadémia (EFA) 2014-es rövidfilmes díjára, míg Bucsi Réka animációs filmje, a Symphony no. 42 Cannes után a Festival International du Film d'Animation d'Annecy programjába is bejutott. 

Symphony no. 42 - teaser from Réka Bucsi on Vimeo.

2014-től nemzetközi versenyprogrammal egészül ki a program: a változatos összeállításba olyan országokból érkeztek alkotások, mint Thaiföld, Kína, Spanyolország, USA, illetve Irán (a részletes program a Dazoo oldalán található). A Friss Hús Budapest zsűritagjai az utolsó napon hirdetik ki a hazai és a nemzetközi versenyprogram győztesét, a versenyen kívüli programokat pedig az elkövetkező napokban jelentik be a szervezők.

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

MAI MANÓ 6 híres első kép a természettudomány világából

A tornádóról egészen odáig a legtöbben azt hitték, csak valami babonás mendemonda, ami nem is létezik. Híres első képek.

SCHRÖDINGER Közeli vagy távoli jövő a fejátültetés?

A sajtóban néha elő-előbukkan egy hangzatos főcím, néha olyan is, amely 2017 végére már komplett fejátültetést is sugall. Mennyi igazság lehet ezekben? Hol tart a tudomány jelenleg?

HEALTH A legjobb módszer, ha leszoknál a dohányzásra

A leszokás sikerrátája "natúrban" csak 5-7 százalék. Ha viszont felkészülten állsz neki, ezt 50-70 százalékra növelheted. Leszokás lépésről, lépésre.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta