#VILÁGOM

Fődíjat nyert Prágában Hajdú Eszter dokumentumfilmje

2014. március 11., kedd 21:46

A Hajdú Eszter rendezte Ítélet Magyarországon című dokumentumfilm kapta a One World (Egy világ) elnevezésű, emberi jogokkal foglalkozó prágai nemzetközi dokumentumfilm-fesztivál idei, 16. kiadásának a fődíját - tájékoztatta Tereza Hronová, a fesztivál szóvivője az MTI prágai tudósítóját kedden. Az egész estét betöltő dokumentumfilmek kategóriájában 12 alkotás szerepelt. A nemzetközi zsűri Hajdú Eszter filmjét minősítette a legjobbnak. Az elismerést a rendező szerdán este veszi át a prágai Lucerna moziban.

"A bírósági tárgyalóterem nyomasztó légkörében játszódó film - olvasható a zsűri indoklásában -, ahol gyilkosságok miatt a szélsőjobb négy képviselőjéről ítélkeznek, a mai társadalomról alkot magával ragadó és kompromisszumok nélküli képet."

Jelenet a filmből
Jelenet a filmből

Az egyhetes szemlén az érdeklődők több mint száz, az emberi jogokkal foglalkozó dokumentumfilmet láthattak. A filmeket majdnem 30 ezer ember tekintette meg, ami nagyjából a tavalyi rekordnak megfelelő nézőszám. Délelőtt az iskolásoknak vetítettek dokumentumfilmeket. Ezekre tanítóival együtt több mint nyolcezer diák látogatott el - közölte Hronová.

A fesztiválon kilenc kategóriában osztottak ki elismerést, nyolcról a nemzetközi zsűri döntött, a kilencediket a nézők szavazatai határozták meg. Az Egy világ fesztiválnak az idén több mint 180 cseh és külföldi vendége volt, akik a filmek vetítése után beszélgettek a nézőkkel. A One World fesztivált 1999 óta a Clovek v tísni (Ember szorult helyzetben) nevű csehországi civil humanitárius szervezet rendezi. A fesztivál a maga nemében egyike a legnagyobbaknak a világon. A fesztivál filmjeit a következő hetekben helyi szemlék keretében Csehország többtucatnyi városában és falujában is bemutatják.

Korábban a Trieszti Filmfesztiválón Sós Ágnes Szerelempatak című filmje nyert el két díjat is, de ennek a fesztiválnak is nyertese volt az Ítélet Magyarországon, onnan a Central European Initiative elnevezésű elismerést hozhatta haza. 

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

MAI MANÓ 6 híres első kép a természettudomány világából

A tornádóról egészen odáig a legtöbben azt hitték, csak valami babonás mendemonda, ami nem is létezik. Híres első képek.

SCHRÖDINGER Közeli vagy távoli jövő a fejátültetés?

A sajtóban néha elő-előbukkan egy hangzatos főcím, néha olyan is, amely 2017 végére már komplett fejátültetést is sugall. Mennyi igazság lehet ezekben? Hol tart a tudomány jelenleg?

HEALTH A legjobb módszer, ha leszoknál a dohányzásra

A leszokás sikerrátája "natúrban" csak 5-7 százalék. Ha viszont felkészülten állsz neki, ezt 50-70 százalékra növelheted. Leszokás lépésről, lépésre.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta