#VILÁGOM

De jó, hogy már nem így élünk!

2014. március 9., vasárnap 18:30

Addig menjen díjnyertes, Grúziáról szóló filmre, amíg nem üt be az igazi tavasz, aztán már nem biztos, hogy túl sok kedve lesz. Pedig a német-francia filmdráma nagyon is ismerősen mutat be egy olyan helyzetet, ami a világ bizonyos részeit lehet, hogy meglepi, de ez hazánkra biztos, hogy nem mondható el.

A Simon Groß és Nana Ekvtimishvili rendezte Az ártatlanság virágai két fiatal grúz lányról, és az ő 1992-es hétköznapjainak problémáiról szól, sikerességét pedig mi sem bizonyítja jobban, mint hogy a tavalyi Berlini Nemzetközi Filmfesztiválon CICAE-díjat nyert. A Szarajevói Nemzetközi Filmfesztiválon a főszerepet alakító tinédzser lányok együtt vitték el a legjobb színésznő díját, nem is véletlenül.

A történet szerint két jó barátnő éldegélik mindennapjaikat a Szovjetuniótól frissen elszakadt Tbilisziben, Grúziában. A maguk módján lázadoznak, ám elég kevés a mozgásterük az országban, ahol általános a tanácstalanság, éhezés van, és a kenyérért is ölik egymást, ügyesen bemutatva, hogyan veszi el a gazdasági válság a lehetőségeket az emberek elől. Natia (Mariam Bokeria) szerelmes lesz, míg Eka (Lika Babluani) saját világába zárkózik, de azt leszámítva, hogy együttesen mennek tanáraik ideigeire, nagyon nem tudnak mit csinálni. 

A film azt mutatja be, milyen kevés esélye van egy ilyen helyzetben egy fiatal nőnek arra, hogy a saját életét élje. A barátnőknek sincs: míg egyikük feleség lesz, a másik börtönben ülő apjának próbál megbocsájtani úgy, hogy közben felnőttebbnek és bölcsebbnek tűnik az összes szereplőnél. A sors iróniája, hogy a pisztolyt mégsem ő, hanem barátnője kapja, más kérdés, hogy végül ő rendelkezik felette. A lányok nagyon finom eszközökkel, óvatosan játszanak, és a cím ellenére semmilyen különösebben sokkoló nem történik velük, ami egyrészről jó, mert nehezen veszi be a gyomrunk a mély drámát, másrészről viszont kicsit unalmassá teszi a történetet.  

Akármennyire is jók a lányok, Az ártatlanság virágai művészfilmnek kevés, drámának meg nem elég drámai. És bár végig ott van a levegőben, hogy be fog következni a tragédia, amikor bekövetkezik, már több, mint kiszámítható. Mivel halványan még sokan emlékezhetünk, a ha nem is ugyanilyen, de hasonló állapotokra, a legjobb érzés, amikor kijön az ember a moziból, hogy őszintén örülhet annak, hogy már nem ilyenek az utcák és kenyérért sem kell sorbaállni. De annyira azért mégsincsenek távol azok az idők, hogy egy vállrándításnál többet szánjunk a dologra. Most még.

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

MAI MANÓ 6 híres első kép a természettudomány világából

A tornádóról egészen odáig a legtöbben azt hitték, csak valami babonás mendemonda, ami nem is létezik. Híres első képek.

SCHRÖDINGER Közeli vagy távoli jövő a fejátültetés?

A sajtóban néha elő-előbukkan egy hangzatos főcím, néha olyan is, amely 2017 végére már komplett fejátültetést is sugall. Mennyi igazság lehet ezekben? Hol tart a tudomány jelenleg?

HEALTH A legjobb módszer, ha leszoknál a dohányzásra

A leszokás sikerrátája "natúrban" csak 5-7 százalék. Ha viszont felkészülten állsz neki, ezt 50-70 százalékra növelheted. Leszokás lépésről, lépésre.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta