#VILÁGOM

De mit adtak nekünk a feministák?

2014. február 26., szerda 11:20

Mikor egy kor meghatározó szerepet játszó stílusikonjairól vagy bálványairól beszélünk, általában azokra a jól öltözött és elbűvölő nőkre gondolunk, akiknek nevét mai napig emlegetik a magazinokban, és akiknek stílusát örökké koppintják majd nők százezrei az egész világon.

Az efféle listákról gyakran lemaradnak azok a különc feministák, akik radikálisan megpróbálták átlépni a nemek közötti határokat és inspirálóan hatottak korukra. Az Oystermag.com szerkesztői öt olyan provokatív nőt emeltek ki, akiket nem divat egy lapon emlegetni a menő ikonokkal, pedig gondolkodásuk és életszemléletük jóval meghaladta a generációjukét.

A művész: Elsa von Freytag-Loringhoven bárónő

Az 1874-ben született, német származású, elismert avantgárd-dadaista művész és költő kortársa volt többek között Gertrude Steinnek, Man Raynek és Marcel Duchampnak. Több évet élt a New York-i Greenwich Village-ben, a kényelmetlen fűző elhagyásának is egyik élharcosa volt, de többen Madonna, Louise Bourgeois és Marina Abramovic keresztanyjaként emlegetik a provokatív életmódjáról ismert bárónőt.

Cenzúrázatlan írásait tartalmazó posztumusz kötete 2011-ben jelent meg Body Sweats: The Uncensored Writings of Elsa von Freytag-Loringhoven címmel, melyet a New York Times az év egyik legjelentősebb művészeti könyveként emlegetett.

A tudós: Émilie du Châtelet

Az 1706-ban született matematikusra, filozófusra és fizikusra egyenlő szellemi partnerként tekintettek a kor férfi tudósai is. Châtelet nevéhez fűződik többek között Isaac Newton klasszikus mechanikáról szóló korszakalkotó művének, a Principia Mathematicának a lefordítása is.

A tudósnő persze nem csak könyvmolyságáról volt híres, ugyanis egyik szeretője a francia felvilágosodás egyik legnagyobb alakja, Voltaire volt, aki barátjának, Frigyes porosz királynak írt levelében így jellemzi Châtelet-t: „Nagy ember, akinek egyetlen hibája, hogy nőnek született”.

Az irodalmár: Gayatri Spivak

Az 1942-ben született indiai filozófus már több mint harminc éve rövidre nyírt hajjal, száriba öltözve áll ki az emberi jogok mellett, megmutatva, hogy a feminizmus és a humanizmus milyen szorosan kapcsolódnak egymáshoz. Spivak egyébként a Columbia Egyetem tanára, 2012-ben Kyoto-díjat kapott, 2013-ban pedig az Indiai Köztársaság harmadik legmagasabb polgári díját, a Padma Bhusman-t. Egyes elméletek szerint Spivaknak köszönhető, hogy Karl Lagerfeld 2012-es elő-őszi, Paris-Bombay nevű kollekcióját az indiai kultúra ihlette.

Az első transznemű: Mademoiselle d'Eon

Általánosan ismert nevén Chevalier d'Eon (azaz Eon lovag) szakmáját tekintve francia diplomata, kém és katona volt, aki élete első 49 évét férfiként élte le, majd a hátralévő 33 évében nőnek öltözött. 1777-ben a lovagi ranggal kitüntetett d'Eon kijelentette, hogy ő anatómiailag nő, és ettől kezdve úgy is viselkedett, mint abban a korban bármelyik hölgy (a halála után elvégzett orvosi vizsgálatok megállapították, hogy valójában anatómiailag férfi volt). Ő lehetett az első közismert transzvesztita vagy transzszexuális ember, aki nyíltan felvállalta másságát.

A szüfrazsett: Muriel Matters

Az ausztrál születésű tanár, újságíró és színésznő 1905-ben költözött Nagy-Britanniába, hogy híres színésznő legyen, de karrierjét hamarosan háttérbe szorította a politika és a szüfrazsett-mozgalom, melyben elsősorban a nők választójogaiért küzdöttek a mindenre elszánt nők. Matters legismertebb munkája a „Women's Freedom League” megalapítása, de lázadó korszakában újságíróként is tevékenykedett, aminek köszönhetően interjút készíthetett George Bernard Shaw-val és a száműzött anarchistával, Peter Kropotkinnal is.

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta