#VILÁGOM

Melegek vagyunk, nem felejtünk - LMBT történelmi hónap

2014. február 7., péntek 09:15 |

Ha eddig azt hitte, hogy buzinak lenni pár éve jött divatba, vagy minden meleg feszes kis shortot visel bőrdzsekivel és kackiás bajusszal, a leszbikusoknál meg genetikai adottság a favágóing, és hogy a fogukkal nyitják ki a sört, az LMBT Történeti hónapot önnek találták ki! Meg akkor is, ha csak úgy jól akarja magát érezni, és nyitni akar a világ színeire. Februárban kulturális és történelmi programok tucatjai várják Budapesten, Szegeden, Miskolcon és Tahitótfalun. Ahogy a szervezők ígérik: „A rendezvénysorozat különböző egyesületek, közéleti személyek, művészek és elismert kutatók közreműködésével vizsgálja a történelmet és a kultúrát az LMBT közösség nézőpontjából.”

Csendes, intellektuális tiltakozás

A nemzetközi szinten évről évre megrendezett fesztivál Amerikában LGBT History Month néven fut már kerek húsz esztendeje, mára a pedig komoly hagyománya van világszerte, Angliától és Írországtól Csehországon, Szlovákián, és Szlovénián át egészen Romániáig és Litvániáig – tavaly óta pedig Magyarországon is megemlékezünk róla. A szervezők szándéka szerint a rendezvénysorozat lehetőség arra, hogy gondolatokat cseréljünk a magyar LMBT múltról, azokról az értékekről, amelyeket ez a közösség létrehozott, és amik eddig nagyrészt láthatatlanok maradtak.

„A Történeti Hónap csendes, intellektuális tiltakozás az ellen, hogy a közösség múltja és értékei kiszoruljanak a nemzeti kultúra és történelem fogalmából. Mindig is voltak olyanok, akik a rendszer elvárásaival szemben is felvállalták magukat és a közösség érdekeinek képviseletét. Az LMBT Történeti Hónappal célunk, hogy felelevenítsük az LMBT mozgalom kezdeteit és szereplőit, valamint a régen, akár a középkorban élt, mai fogalmainkkal LMBT-nek nevezhető alkotó személyiségeket, közösségeket. A múlt feltárásával, vizsgálatával és tudatosításával a jelenünket és jövőnket is formálhatjuk” - áll a hivatalos sajtóközleményben.

"Önmagam vállalása a boldogság feltétele"

Az 2014-es LMBT Történeti Hónapot február 1-én Kis János nyitotta meg a Toldi moziban. A filozófus és politikus - aki heteroszexuálisként már évtizedek óta nyíltan kiállt az LMBT emberek jogaiért - így köszöntötte a programsorozatot: „Ki gondolta volna húsz évvel ezelőtt, hogy Magyarországon évről évre egész hónapos LMBT fesztivált fognak rendezni? Ki gondolja ma, hogy ezt előbb-utóbb betilthatják? Bárhogy alakuljon a világ sora, önmagunknak tartozunk azzal, hogy nem hódolunk be az ökölrázó obskurantizmusnak. Eörsi István barátomat idézem, aki az Önök barátja is volt. Nincs alku: nem engedhetek abból, hogy az vagyok, aki vagyok. Önmagam vállalása: ez a boldogság feltétele. Azért élünk, hogy boldogok lehessünk." Ebben a szellemben elképesztő mennyiségű jó program készülődik – íme néhány, a teljesség igénye nélkül...

Kis János
Kis János
Fotó: Erdélyi Tea

Kúlturfeszt a javából

A fesztivál egyik hazai apropója az éppen húsz évvel ezelőtt oly sok visszhangot keltett „Szivárvány-ügy” volt. Ekkor alakult meg a Szivárvány Társulás a Melegek Jogaiért, amelynek bejegyzését akkoriban bíróság valamennyi fokon elutasította. A programsorozat során a szervezet egykori alapítói is megszólalnak: február 22-én, szombaton 16:00 órától a Bálint Házban idézik fel a két évtizeddel előtti eseményeket. A Facebook oldalán rendszeresen vintage irodalmi lovestory-kat megosztó Nyáry Krisztián is a szervezők vendége - könyvében ugyanis álltja, a Himnusz szerzője, Kölcsey Ferenc meleg volt, és államférfiakhoz fűzték titkos romantikus szálak. Február 8-án 18:00 órától Margócsy István, Szendi Nóra és Csehy Zoltán irodalomtörténészekkek vitatja meg a megosztó témát a Pepita Ofélia Bárban. Lesz még sok-sok filmvettés, kerekasztalbeszélgetés, sőt, felolvasás is: Czeizel Gábor „R&V, avagy a Hold és a Nap bukásra ítélt násza" című, Arthur Rimbaud-ról és Paul Verlaine-ről szóló darabját olvassák fel Makranczy Zalán, Hajdú László, Szinetár Dóra és Tóth Jocó - február 7-én, pénteken 18:00 órakor, szintén Pepita Ofélia Bárban. A teljes programot itt keresse.

Benne vagy a történetünkben

Társadalom és homofóbia

A programok között böngészve akadtam rá a "Buzi Újhullám" nevű csoportra, akik pont elég provokatív nevet választottak maguknak ahhoz,hogy felkeltsék a kíváncsiságomat. Mint kiderült, egy tavaly nyáron alakult csoportosulásról van szó, amelynek tagjai az LMBT ügyeket és a homofóbiát elválaszthatatlannak tartják az adott társadalmi és gazdasági helyzettől, elutasítanak mindenféle elnyomást és elkötelezettek a szociális jogok iránt. "Feladatunknak tartjuk, hogy az eddigi megközelítések mellett új hangokat szólaltassunk meg, hogy együtt tudjunk gondolkodni fontos kérdésekről vagy akár fordulópontokról." A Buzi Újhullám az LMBT történelmi hét során egy szerepjátékkal készül, amelyben a közönség és az előadó is aktívan közreműködik. "A játékban politikai, gazdasági és társadalmi események jellemző, gyakran „közhelyes” értelmezései egy vitában ütköznek, amivel a párhuzamos, szubjektív, akár egymást kizáró igazságokat szeretnénk megmutatni a társadalomban. Az ezt követő beszélgetésen olyan kérdéseket boncolgatunk, hogy például mi az összefüggés az őszödi beszéd és a felvonulás megtámadása közt, vagy hogy a támadás visszavetette vagy éppen új lendületet adott-e a mozgalomnak." - mesélte a Díványnak Feró Dalma, a csoport egyik alapítója. 

Mióta menő LMBT-friendly-nek lenni?

Mindig is menőbb volt, mint ítélkezni és pálcát törni mások felett - de az elmúlt néhány év során mintha igazán nagy változás történt volna. A Történeti Hónap főszervezői a Háttér Társaság és a Labrisz Leszbikus Egyesület, mellettük pedig több, mint húsz csoport csatlakozott programszervezőként a kezdeményezéshez - köztük az Amnesty International Magyarország emberjogi harcosai, az Atlasz Sportegyesület, a Budapest Pride – a büszkeség menetének szervezőit, a Budapesti Corvinus Egyetem, a Közép-európai Egyetem, a Magyar Pszichológiai Társaság LMBTQ szekciója, az MTA Társadalomtudományi Kutatóközpont Szociológiai Intézete, a Szimpozion Egyesület, a Szivárványcsaládokért Alapítvány, és a Werk Akadémia. Mindez azért fontos, mert úgy fest, a „melegfelvonulásként” emlegetett békés tüntetést támogató Nyitottak vagyunk! akció tényleg megtörte a jeget tavaly: kiállni az LMBT emberek jogaiért végre se nem ciki, sem nem marketingszempontból veszélyes állásfoglalás. Ez már önmagában is hatalmas dolog – a mostani programsorozat pedig azt segíti elő, hogy ne csak a szervezetek, de az egyén is megértse és elfogadja az emberi szexualitás és szerelem természetes sokféleségét, és azt, hogy az LMBT szubkultúra nem a globalizáció és a liberáldiktatúra vadhajtása: melegek mindig is voltak - és lesznek is, amíg világ a világ.

Beszélgetés a német, az angol, az amerikai és a holland LMBT moz

Ön ellátogat valamelyik programra?

 • 92
  Igen, morális kötelességemnek érzem.
 • 119
  Igen, mert izgalmasnak tűnnek a programok.
 • 116
  Nem, mert morális kötelességemnek érzem távol maradni.
 • 41
  Igen, de csak azért, hogy "mocskos buzi"-zzak egy jót.

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta