#VILÁGOM

Európa Amerika ellen: hol játszódnak jobb filmek?

2014. február 4., kedd 09:43

Két filmes térkép is felkerült mostanában az internetre. Az egyiken a legtöbbre értékelt európai filmek vannak egyes országok szerint, a másikon pedig a legtöbbre értékelt filmek, amik adott amerikai államban játszódnak. Melyik mutatja a menőbb filmes felhozatalt?

Mi a helyzet Európával?

Nemrég bejárta az internetet egy kép, amin kigyűjtötték, hogy az egyes európai országoknak melyek a legmenőbb filmjei. A rangsort az IMDB-s értékelések alapján állították össze. Feltétel volt, hogy az adott filmet már játsszák moziban, hogy a film jelentős részét az adott országban vegyék fel, és hogy legalább 900 szavazata legyen.

tumblr mz3eteNBZJ1s6c1p2o1 1280

Így aztán kiderült a nem túl nagy meglepetés, hogy a legtöbbre értékelt magyar film a Sátántangó, Franciaország az Amélie életével került fel a térképre, Anglia a Mechanikus naranccsal, a spanyolok a Pán labirintusával, a svédek a Hetedik pecséttel, az olaszok az Élet széppel, a legtöbbre értékelt német film pedig a Mások élete. Szomszédaink közül Ausztria a Muzsika hangjával szerepelt a térképen, Románia viszont képes volt kisebb meglepetést okozni, amikor nem az agyon díjazott 4 hónap, 3 hét, 2 nappal vagy a legendásnak számító Lazarescu úr halálával került a listára, hanem Moromete testvérekkel.

Mi a helyzet az Egyesült Államokkal?

A Redditen is csináltak egy hasonló összeállítást az Egyesült Államok államaival. Kisebb eltérés, hogy itt nem azt vette figyelembe a Jakubisko nevű felhasználó, hogy ott forgatták-e az adott filmet, és azt sem nézte, hogy hány szavazat érkezett. Egyszerűen csak annyi feltétel volt, hogy a film cselekménye az adott államban játszódjon.

Természetesen ez az összeállítás is tele van legendás filmcímekkel. Egy-két államot kiemelve: a Kaliforniában játszódó legjobb film a Ponyvaregény lett, Floridában játszódó legmenőbb pedig a Sebhelyesarcú. Új-Mexikóhoz a Jó, a Rossz és a Csúf került, míg Texashoz egy másik Sergio Leone-film, a Pár dollárral többért. Oregon megye legtöbbre értékelt filmje a Száll a kakukk fészkére lett, Coloradóé a Ragyogás, míg Minnesotát és Wisconsint elvitte a Fargó. Nem maradhatott le a Keresztapa sem, aminek New York állam szolgál díszletéül.

Melyik a menőbb?

Melyik jobb?

  • 324
    Európa filmes térképe
  • 384
    Az Egyesült Államoké

A filmek összeválogatásának szabályai némileg ugyan eltérőek voltak, de meg lehet versenyeztetni, hogy melyik térkép néz ki menőbbnek, melyiken szerepel több olyan filmcím, amit szívesebben nézne meg - vagy újra - az ember: az amerikain vagy az európiain?

Ön szerint melyiken láthatóbbak az ütősebb filmcímek? A Keresztapa leverné a Sátántangót? Az Amélie csodálatos élete versenyben lehet a Harcosok klubjával? Válassza meg a menőbb listát!

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta