#VILÁGOM

Meghalt a meztelen nőábrázolás és a magyar puszta mestere

2014. január 31., péntek 10:43

Életének 93. évében elhunyt Jancsó Miklós filmrendező. 2012 decemberében került utoljára kórházba, idén novemberben pedig iskolásokat zsűrizett volna az Országos Középiskolai Filmszemlén. A család a hírt ma reggel közölte a sajtóval.

Jancsó Miklós 1921-ben született Vácon, és bár jogi egyetemet is végzett, végül mégis a Filmművészeti Főiskolán kötött ki, ahol 1951-ben rendező szakos diplomát szerzett, vizsgafilm rendezése nélkül, mert akkoriban arra pont nem volt pénz. Jancsót nem véletlenül mesterezi mindenki, aki valamilyen szinten érdeklődik a filmművészet iránt, hiszen egyike volt azon (nem is olyan kevés) filmrendezőnknek, aki igazi világhírt tudhatott a háta mögött. A hatvanas-hetvenes években tíz filmjét vihette ki Cannes-ba, ahol rendezői- és életműdíjat is kapott – de más neves filmfesztiválon, sőt a tengerentúlon is sikert arattak filmjei. Háromszor nősült, utolsó felesége Csákány Zsuzsa vágó, de korábban tíz évig élt Olaszországban Giovanna Gagliardo olasz újságíró és forgatókönyvírónővel.

Első nagyjátékfilmje, A harangok Rómába mentek rögtön berobbant a köztudatba, bár a nemzetközi áttörést a Szegénylegények hozta számára, Jancsónak ugyanis kivételes érzéke volt ahhoz, hogy filmjeit a szakma mellett a közönség is elismerje. Hernádi Gyulával az ötvenes évek végén ismerkedett meg, és egészen az író 2005-ben bekövetkezett haláláig együtt dolgozott. Védjegye a meztelen nőábrázolás mellett a lovak, és a magyar puszta lett.

Kései filmjeiben (Nekem lámpást adott kezembe az Úr Pesten, az Anyád! ... a szúnyogok vagy az Utolsó vacsora az arabs szürkénél) előszeretettel dolgozott forgatókönyv nélkül, és nagyon jól kijött a fiatal generációval, egy Index cikkben amúgy is hülyéskedésnek hívta, amit csinálnak, de az ő szájából hangzott el az is, hogy olyan érdekes munka az övé, mint a rendőröké és a maffiózóké.

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

SZUBKULT 3 világhírű márka, amit migránsok virágoztattak fel

Három olyan világhírű márka pálfordulását mutatom be, amelyeket a közelmúltban bevándorló tervezők keltettek újra életre.

PSZICHOLIGHT Így állj neki a befejezetlen dolgaidnak

Sok befejezetlen és abbamaradt dolgunk van az életben. Nekem is van vagy féltucat. Egy személyes példán keresztül mutatom be, hogyan gyűrhetjük le ezeket, ha ismerjük az útközben felmerülő buktatókat.

LINGOHOLIC Két szuper trükk német (vagy más) névelőkhöz

Ha sosem értetted, hogyan lehetséges megtanulni minden egyes főnévről, hogy milyen nemű, most mutatok két olyan módszert, ami sokszorosára növeli az esélyeidet!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta