no

A havazással jön az apátia

Január 30. Csütörtök

Szerdán megjött a tél, a havazás jegyében ma estére portugál táncot ajánlunk Cooling Down Signs (A beletörődés tünetei) címen a Bakelit Multi Art Centerben. "Az angolai származású portugál koreográfus, Vânia Gala a Beyond Front@/Bridging New Territories elnevezésű projekt keretében dolgozott együtt 2013-ban horvát, szlovén, magyar és portugál táncosokkal. Ennek eredményeként született meg a Cooling Down Signs című előadás, mely a világban ma egyre inkább elhatalmasodó apátiáról szól." 

tnc
bakelitstudio.hu

Január 31. Péntek

Péntek van, olyan ez mint a szilveszter, persze nem mindenkinek, de sokaknak. Ha munka után kihógolyózta magát, és fogékony az elektronikus zenére, akkor ma Jon Hopkins mutatja be új lemezét a Corvintetőn. Az este hosszúnak ígérkezik, a Bounce-os Eyto kezdése után Bergi pakolja új cutting edge lemezeit, ezt követően pedig S Olbricht live-ját hallgathatjuk meg.

Február 1. Szombat

A Dívány kedvenc, "butapunkot" játszó tumblrzenekara, a Kegyelemkettes visszatérő szuperkoncertet ad a Beat on the Bratben. A legfontosabb tudnivaló az estéről pedig az, hogy a kötelező korai koncertbefejezésre való tekintettel pontos lesz kezdés, mégpedig 20.30-kor, ezért jó lesz korán elkezdeni a szombati alapozást.

Február 2. Vasárnap

Ha kibuliztuk magunkat, akkor ideje egy kicsit kulturálódni, na csak finoman, hiszen vasárnap van. Ezért legjobb klasszikus filmet nézni színpadon, hazai vonatkozásban mondjuk úgy, hogy elmegyünk a Bárkába, ahol ma a Radnai Márk rendezte Kutyaszorítóbban-t adják. Nem véletlenül ismerős a cím, csak itt Andy Vajna pénzére hajtanak kétségbeesett színészek. Tipp: ha esetleg annyira megviselte tegnap a punk életérzés, hogy most kimászni se képes az ágyból, akkor legalább a filmet nézze meg!

Február 3. Hétfő

Ha sikerült összeszednie magát, akkor most a Müpában van a helye, ahol ma a Nagy kínai újévi hangversenyt hallgathatják meg a Zhejiang Kínai Tradicionális Zenekar előadásában, Zhang Guoyong vezényletével. A zenekar a Sanghaj környéki régió népzenéjét ötvözi kortárs zenével, a jelennel, ami úgy néz ki, hogy "a hegedűk helyét az éneklő hangú erhu foglalja el, a csellók mellett a pengetős liu-csin és a ruan szól, a fafúvókat a dizi nevű bambuszfuvola képviseli, mindemellett számos cimbalomszerű és pengetős hangszer, szájorgonák, valamint kiterjedt ütőhangszer-részleg gondoskodik az európai fül számára különleges kalandot jelentő hangzásról" - kell ennél több?

Február 4. Kedd

Nem ússzák meg a kiállításokat így a hét közepére, reméljük, hogy nem is akarják. Először is ma nyílik Barcsay Jenő és tanítványai (Balogh László, Deim Pál, Konok Tamás) kiállítása a Hegyvidék Galériában. "Barcsay volt az egyik legismertebb magyar festő, grafikus, tanár. Nonfiguratív alkotásai mellett kiemelkedőek voltak anatómiai tanulmányai, könyveit - többek között a Művészeti anatómia címűt - számos nyelvre lefordították. Művészgenerációk tanultak tőle, személyisége és szemlélete hatással volt a kortárs művésztársadalomra" - a kiállításon az is kiderülhet, tanítványaira mekkora.

Ha ez sem elég, akkor nézze meg a Ludwig Múzeumban Fabrizio Plessi kiállítását, aminek Liquid Labyrinth a címe. A kiállítás szenzációja a kiállítás címét is adó mű, amit a művész nálunk fog kiállítani először, de amúgy is érdekes dolgokra lehet számítani: Plessi "nevét nagyméretű videóinstallációi tették ismertté szerte a világon. Műveiben magától értetődő természetességgel ötvözi a mai technológiát, a mozgó képet, a hangot a legegyszerűbb anyagokkal: a fával vagy a kővel." Ez itt feljebb egy 2011-es darabja, a Függőleges tengerek.

Február 5. Szerda

A fotószuprematisták; Minyó Szert Károly, Robitz Anikó és Szombathy Bálint rendhagyó kiállítása a Capa Központban látható január 27-től, A nagy fénybicikli és a képtávíró címen. És hogy mi is az a szuprematizmus? A XX. század elején Kazimir Malevics orosz festő által kifejlesztett stílusirányzat, ami a tiszta mértani – absztrakt – formákra szorítkozik, ezekkel kíván elérni minden hatást. Ugyanezt fotókon elérni egy fokkal nehezebb, de ha körülnéz a kedvcsináló galériában, szerintünk kedvet kap hozzá, hogy a kiállítást is megnézze. Ezen a szerdán érdemes lehet leugrani, még mielőtt nagyon elkezdődne a hétvége.

Minyó Szert Károly, Szombathy Bálint és Robitz Anikó
Minyó Szert Károly, Szombathy Bálint és Robitz AnikóHajnóczy Árpád / psmagazin.hu
Oszd meg másokkal is!
no
Érdekességek