#VILÁGOM

Madonna kedvességből niggerezte le (fehér) fiát

2014. január 25., szombat 18:55

Madonnáról tudvalevő, hogy időről időre szeret baromságokat beszélni – ugyanakkor melyikünk nem? És mint ilyenkor mindannyian, ő is igyekszik kiradírozni a köztudatból saját hülyeségének nyomait, így amikor a világ egy emberként háborodik fel vagy röhög rajta, akkor azzal hátrál ki: „Ironikusan mondtam, csak az emberek nem értenek meg!”. Ezt annyiszor eljátszotta, hogy mára sokan úgy vélik: ha a popkirálynő politikailag inkorrekt megnyilvánulást tesz, meg se kell várni a szóvivőtől érkező nyilatkozatot, biztos csak megint „ironikus volt”. Kár, hogy úgy tűnik, az énekesnő nincs száz százalékosan tisztában a szó jelentésével.

Obama feka muzulmán, ti meg drogozzatok

A teljesség igénye nélkül szemezgetve a viszonylag friss "ironikus" pillanatokból: két éve egy elektronikus zenei fesztiválon kerek perec a közönségnek szegezte a kérdést, hogy „találkoztak–e Mollyval”, ami az amerikai szlengben az Extasy beceneve. Prominens DJ-k és kamaszgyerekes szülők háborograk, mondván: az ötvenes énekesnőnek két tizenéves gyemeke van, igazán vigyázhatna a szájára. 

Később, amikor MDNA névre keresztelt turnéjának (amely a neve mássalhangzói mellett szintén kábszeres utalás is egyben, de ebbe már ne is menjünk bele) egyik állomásán azt mondta: „ Csodálatos dolog, hogy az Államok elnöke egy fekete muzulmán! ” Obama hívei persze nem értékelték nagyra a fura promociót, hiszen komoly energiájuk van abban, hogy az elnök állítólagos muszlim gyökereit elfeledtessék a szavazókkal. Madonna a szokásos „ironikus akartam lenni!” mantrája mellé odabiggyesztette, hogy ő igazából csak arra utalt: tökmindegy milyen vallású, vagy színű az elnök, neki nem számít, és másnak se számítson, lényeg, hogy jó ember legyen.

Ostoba vénasszony, vagy kultúraformáló művész?

Most azonban elérkezett az a történelmi pillanat, amikor Madonna nem rejtőzött a megszokott szófordulat mögé, hanem tőle meglehetősen szokatlan módon nyilvánosan bocsánatot kért. Mindezt azért, mert a napokban a saját Instagram profilján se szó se beszéd „leniggerezte” a saját fiát. És még mielőtt bárki felháborodna, hogy micsoda dolog örökbefogadni egy kis fekete bébit Afrikából, majd sértő szavakkal illetni, a sztori kanyarodik egy nagyot: az énekesnő ugyanis a hófehér bőrű, Guy Ritchie-től született fiát, Rocco-t illette a „néger” jelzővel. Az azóta eltávolított ominózus fotó Rocco nevű fiát (akinek Soap a beceneve) egy bokszedzésen örökítette meg, amelyet a következő szöveggel posztolt: „Senki sem szórakozhat mocskos Soappal!”, majd mellé nyomott egy „#disnigga” hashtaget.

madonna-disnigga

A dolognak azonnal híre ment, világszerte bulvárportálok firkászai és emberjogi szervezetek szóvivői hőzöngtek egy emberként, amiért Madonna használni merte az „N-szót”, de Instagram-követői sem kímélték. „Jobban megválogathatnád a szavaidat!”, „Minden számodat letörlöm az iTunes-omról!” – állt a fénykép alatti kommentekben, Wendy Williams talkshow műsorvezető pedig egyenesen ostoba, feltűnési viszketegségben szenvedő vénasszonynak nevezte. De védelmezői is akadtak bőven, Kanye West például a botrány kirobbanása után minden idők legnagyobb kultúraformáló vizuális és zenei művészének nevezte őt.

Niggerezésre nincs mentség

A Soap opera (értik ugye, milyen ironikus vagyok, hahaha) követező fejezete Madonna Facebook oldalán került bemutatásra, ahol megjelent a mindenki számára meglepő bocsánatkérés – tekintve, hogy a művésznő legfeljebb „Sorry” című slágerének dalszövegében használta a „bocsánat” szót élete során. Szó szerint idézve a nyilatkozatot: „Elnézést kérek azoktól, akiket megsértettem az N-szó használatával. Nem rasszista megnyilvánulás akart lenni. Nem vagyok rasszista. Bár nincs mentség a szóhasználatomra, de csupán kedveskedésnek szántam a fiam felé, aki egyébként fehér. Tisztában vagyok a szó provokatív mivoltával, és sajnálom, hogy félreérthető voltam. Bocsássatok meg nekem.” Az üzenet szélsőséges reakciókat váltott ki: volt, aki úgy érezte, Madonna remek érzékkel gondoskodik róla, hogy az egész világ megtudja: fenn van Instagramon, mások szerint bölcs és érett magatartásról tett tanúbizonyságot, amikor elnézést kért, megint mások pedig – és ide sorolom magamat is – úgy érezték: mivé lesz a világ, ha Madonnának bocsánatot kell kérnie a semmiért. Annak a nőnek, aki harminc éve tudatosan borzolja a kedélyeket, harcol a képmutatás és a kirekesztés ellen, hírhedt Human Nature című dalát pedig az „egyáltalán nem bánok semmit” szavakkal zárja.

Képmutatás a köbön

Aki egy kicsit is ismeri Madonna pályáját, tisztában van vele, hogy az énekesnő annyira rasszista, mint amennyire én vagyok homofób: azaz semennyire. Az egész világ szeme láttára kavart Denis Rodmannel, Sex című könyvében kéjesen pózol Naomi Campbellel, Michael Jackson halála után könnyzacskófacsaró beszédet mondott arról, hogy elveszítettük a világ legnagyobb művészét, és ha mindez nem volna elég, két fekete (vagy hogy politiailag 100%-osan korrekt legyek, afroamerikai) gyermeket fogadott örökbe.

Manapság a világ legnagyobb hip-hop és r&b előadói niggerezik egymást merő menőségből – erre persze lehet azt mondani, hogy két fekete mondhatja egymásnak, az nem sértő, ám szerintem ez a képmutató álláspont sokkal kártékonyabb, mint maga a „niggerezés”. Zsidók zsidózhatnak, buzik buzizhatnak,de amint egy nem a szóbanforgó szubkultba tartozó „kívülálló” használja az ominózus szavakat, azonnal ügyvédért kiáltunk? Micsoda marhaság ez?

Gyakran szembesülök vele, hogy sokan – köztük homoszexuálisok is – úgy értékelik: a „meleg” szó a tisztességes homik címkéje, míg a „buzi” az, aki fűvel-fával kúr, és részegen vonaglik a melegbár táncrúdján. Szerintem pedig a kettő egy és ugyanaz a szó, és társadalmi szokásaink határozzák meg, hogy melyiket mikor használjuk. Ha a melegek jogaiért szólalok fel egy emberjogi konferencián, nem fogom azt mondani „mi, buzik”, de ha a barátaimmal beszélgetve szóba kerül egy ismerős nemi identitása, jogot formálok magamnak arra, hogy azt mondjam: „Ő is buzi?” Ahogy a „pénisz” sem kifinomultabb nemiszerv a „fasz”-nál, és a „prostituált” sem szeretkezik szofisztikáltabban, mint a kurva. Véleményem szerint nem a szóhasználat számít, hanem a szándék: lehet aljas módon melegezni és afroamerikaizni - ahogy kedvesen buzizni és négerezni is.

Még idén jön az új lemez

Hogy a világ megbocsát-e Madonnának a vétségért, egyelőre kétséges, de akárhogy is, a balhé mindenképpen jól jött egy kis hírverésnek – az énekesnő gerillakampánnyal bemutatott rövidfilmje épp kifutóban van, és a pletykák szerint még idén előáll egy friss zenei anyaggal, amely - az elmúlt évek hagymányaival szakítva - nem klubslágereket, hanem balladákat vonultat majd fel. „Madonna ráunt a dance-királynő státuszra, és úgy döntött, felnőtteknek akar zenélni” – idéz egy rejtélyes bennfentest a Daily Mail. Az énekesnő társszerzője állítólag nem más, mint Adele, a készülő lemez zenei producere pedig a Daft Punk legénysége. Persze nem kell az album megjelenéséig várnunk, hogy Madonna hírt szolgáltasson magáról: azt csiripelik Twitter-szerte, hogy a most vasárnap esedékes Grammy díjátadó egyik meglepetés fellépőjeként – Beyoncé mellett – ő is színpadra lép. A niggerezés vélhetően ezúttal elmarad.

Ön megbocsát Madonnának?

  • 139
    Soha, amíg élek!
  • 118
    Igen, mert félrerakta az egóját és elnézést kért.
  • 2810
    Nincs mit megbocsátani, ez az egész egy műbalhé

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

JÓ FÉNYEKET Szelfi tippek kezdőknek és függőknek

Fejlődni mindig lehet, és garantálom, hogy az itt felsorolt tippek közül még a Kardashian lányok sem ismerik mindegyiket! Sosem értetted, másnak hogy lesznek mindig tökéletesek a képei? Hát így

ÚTIKALAUZ ANATÓMIÁBA Miért olyan makacs az ekcéma?

A világ egyik legelterjedtebb bőrbetegsége, gyakran hosszú hónapokig vagy évekig is eltarthat, ameddig javulni kezd az állapot. Sőt, gyakran a terápia ellenére hullámzó ritmusban, újra és újra visszatérnek a tünetek. Min múlik a tartós gyógyulás?

LELKI ZÓNA A szépség mellékhatásai

Ami szép, az jó is! Ez az összefüggés automatikus működésbe lép, ha más emberekről mondunk ítéltet – akkor is, ha racionális énünk nem ért egyet vele. A kedvező fizikai megjelenés átterjed az egyén megítélésének más dimenzióira is.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta