#VILÁGOM

Elhunyt a hegyes női mellbimbók karikaturistája

2014. január 21., kedd 19:05

Balázs-Piri-Balázs egyik titkos védjegye volt, hogy - szocialista közerkölcs ide vagy oda - a világ legmeredtebb mellbimbóit rajzolta nőalakjainak karikatúráin. Persze nemcsak emiatt emlékezetes a munkássága.

Otthonában meghalt Balázs-Piri Balázs, ismert magyar grafikus, karikaturista. A mentők próbálták újraéleszteni Tündér utcai lakásában, de már nem tudták megmenteni az életét. Bűncselekményről nincs szó. Egyelőre nem lehet tudni, hogy mi okozta a halálát - írja az MTI.

Februárban lett volna 77 éves a szocializmus leghegyesebb mellbimbóit megrajzoló karikaturista, aki persze nem csak arról ismert, hogy a gravitációt meghazudoló mellű, folyamatos izgalmi állapotban lévő nőket rajzolt, hanem hogy generációja problémáit és az aktuális divathóbortokat is átérezhetően ábrázolta. És még pöcsöt is mert rajzolni.

A külföldön is elismert, Munkácsy-díjjal kitüntetett grafikus, karikaturista a Műszaki Egyetemen mérnökként végzett 1961-ben, de nem ezen a pályán csinált karriert. Autodidakta módon, szabadúszóként  már a kezdetektől foglalkozott könyvillusztrálással, diafilmek megrajzolásával és reklámgrafikával is. Minden évben részt vett a nagyobb nemzetközi karikatúraversenyeken és tévészerepléseket is vállalt.

Karikatúrái és sajtókarikatúrái már 1958-tól jelennek meg hazai és külföldi lapokban, mint a szatírikus Ludas Matyi, és a közkedvelt rejtvényújság, a Füles. Később számos humoros lapnak publikált: a Tollasbálnak, a Szúrnak, a Plajbász és Parókának. Főszerkesztője volt a Úritöknek, a  Pesti Viccnek és a rövid életű LMLM humormagazin művészeti vezetésével is megbízták.

Számos elismerése közül olyan díjakat tudhat magáénak, mint az 1979-es Montreali nagydíj, és az 1986-os tokiói Excellence-díj.

Ön szerint Balázs-Piri-Balázs vagy Krenner István rajzolta  a szocializmus leghegyesebb női melleit?

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

SZUBKULT 3 világhírű márka, amit migránsok virágoztattak fel

Három olyan világhírű márka pálfordulását mutatom be, amelyeket a közelmúltban bevándorló tervezők keltettek újra életre.

PSZICHOLIGHT Így állj neki a befejezetlen dolgaidnak

Sok befejezetlen és abbamaradt dolgunk van az életben. Nekem is van vagy féltucat. Egy személyes példán keresztül mutatom be, hogyan gyűrhetjük le ezeket, ha ismerjük az útközben felmerülő buktatókat.

LINGOHOLIC Két szuper trükk német (vagy más) névelőkhöz

Ha sosem értetted, hogyan lehetséges megtanulni minden egyes főnévről, hogy milyen nemű, most mutatok két olyan módszert, ami sokszorosára növeli az esélyeidet!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta