Jennifer Lawrence és Chloe Moretz lenyomta Johnny Deppet

Az IMDB 160 millió felhasználójának kattintásai alapján Jennifer Lawrence és Chloë Grace Moretz a két a legnépszerűbb színész jelenleg a világon. Előbbi idén Oscar-díjat kapott a Napos oldal című filmjéért, egyébként pedig az év egyik legjobban jövedelmező, kritikus kedvenc dobásában, az Éhezők viadalában is ő játssza a főszerepet. Utóbbi pedig mindössze tizenhat éves, mégis tisztes színészi múltja van már: a Kick Ass 2-ben és a Carrie horror remake-ben is szerepelt ebben az évben, korábban pedig többek között a Leleményes Hugóban és az Engedj be svéd kulthorror amerikai feldolgozásában tűnt fel.

A két fiatal színésznőnek olyan jól bejáratott neveket is sikerült beelőzniük, mint Leonardo DiCaprio vagy Johnny Depp, akik mindketten a legjobban fizetett színészek között vannak. Előbbi ráadásul idén elvileg visszavonul, míg utóbbi azzal került rengetegszer a hírekbe, mekkorát bukott legutóbbi filmje, A magányos lovas. Ráadásul olyan nevek, mint Robert Downey Jr. és Tom Cruise be sem kerültek a legkattintottabb tízbe, pedig Downey Jr. volt a tavalyi év legjobban fizetett színésze, Cruise pedig 2011-é, írja a Guardian.

Chloe Moretz
Chloe MoretzKeith Tsuji / Europress / Getty

Bent és kint

Abban persze semmi meglepő nincs, hogy Jennifer Lawrence került az élre, hiszen majdnem minden napra jut legalább egy vicces nyilatkozata vagy egy csetlés-botlása. A legnagyobb felhajtás természetesen akkor volt körülötte, amikor megnyerte az Oscar-díjat. Akkor nem csak arra futotta az erejéből, hogy hasra essen a díjátadó ceremónián, hanem még arra is, hogy bemutasson valakinek a díjjal a kezében, amikor nem vette észre, hogy fotózzák. Ehhez képest Moretz egy kicsit természtesen visszafogottabb, leginkább az elhivatottságáról szeret beszélni. 

Az IMDB azután állt elő egyébként a listával, hogy a New York-i Filmakadémia közzétett egy tanulmányt a nemek közti egyenlőtlenségekről a filmiparban. Eszerint 20 forgatókönyvíróból mindössze kábé három nő, a rendezők között pedig még a tíz százalékot sem éri el az arányuk. Ennél is érdekesebb, hogy a filmekben a fontosabb (ún. "beszélő") karaktereknek csak a harmada nő, és mindössze a filmek 10 százalékáról mondható el, hogy legalább úgy-ahogy kiegyensúlyozott bennük a nemek aránya - annak ellenére is, hogy a moziba járó közönségnek nagyjából a fele nő.

A tízes listán szerepel még többek között Ryan Gosling, Tom Hardy és Henry Cavill, az új Superman alakítója is. Igazi meglepetéssel ezek a nevek nem szolgálnak. Sokkal inkább Anna Kendrické, aki úgy kapaszkodott idáig, hogy 2013-ban tényleg csak egy-két filmben szerepelt. Nekünk, bár benne volt az Alkonyat-filmekben is, inkább a 2012-es Utolsó műszakban akadt meg a figyelmünk rajta. David Ayer filmje a tavalyi év egyik legjobb élménye volt, és külön kiemelkedett belőle a Jake Gyllenhaal karakterének barátnőjét alakító Kendrick, aki egy kis kedvességet tudott csempészni a filmbe.

Anna Kendrick
Anna KendrickKarwai Tang

Akik nagyobbat léptek

Emellett kiadtak még egy listát a legnagyobbat előre ugró színészekről is. Ezt Charlie Hunnam vezeti, aki a Sons of Anarchyból és a Tűzgyűrűből lehet ismerős. Ő összesítésben a tizennegyedik helyen áll. 2013 leginkább talán a sorozatokról szólt. így bőven akadnak itt sorozatszínészek, mint például Aaron Paul, aki a Breaking Badben szerepelt, és Shailene Woodley, aki a Secret Life of the American Teenagerben játszik. Szomorú meglepetés Paul Walker felbukkanása, akit a nemrég bekövetkezett halála egészen a lista harmadik helyére, egyébként pedig a 61. helyre dobott.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek