Na, nehogy már holmi pasztát főzz vacsorára!

December 12. Csütörtök

Milyen béna randi már, amikor kéróra kell menni, hogy felmérjük, képes-e jóllakatni minket a kiszemelt áldozat? Meg aztán, az ilyesmi félreértésekre is adhat okot, így javasoljuk legyen hát kreatív, és keressen komolyabb programot. Tételezzük fel, hogy a választott bírja az extremitást, és vigyük őt a Rohamba, ahol orosz világvége lesz ma este. "Dmitry Glukhovsky (Metro 2033, Szürkület) és az orosz disztópia" az este témája, Turi Márton (kritikus) és M. Nagy Miklós (Európa Könyvkiadó) beszélgetnek, Sepsi László moderálásával. Hogy miről? Íme: "A kortárs orosz irodalomban kitüntetett helyet foglal el a disztópia zsánere: az apokalipszis utáni romhalmazon vegetáló-újraszerveződő társadalom képe Szorokintól Glukhovsky-ig az orosz próza csaknem minden regiszterében felbukkan, ezzel emelve az összeomlás utáni létkérdéseket afféle általános közös nevezővé. Dmitry Glukhovsky 2005-ben megjelent Metro 2033 című regénye nem csupán sikerrel egyeztette össze poszt-apokaliptikus sci-fit a társadalomfilozófiai traktátussal, de a föld alatti járatok szimbolikus szövevénye – a S.T.A.L.K.E.R. mutánsok lakta Csernobilja mellett – a nyugati kultúrában is kiváltképp virulens vándormotívumnak bizonyult, lásd az például a franchise-zá dagadt Metro-univerzum brit vagy olasz leágazásait." Ja, és hatkor lesz, nem hétkor!

December 13. Péntek

Ha kiderült, hogy jól bírja a kultúrát, akkor lehet próbálkozni a humorral, hiszen ma péntek tizenharmadika van. Miután ezen jót nevettünk, reméljük, már a zsebében van a ma esti Mariza koncertre a jegy a Müpába, mert ha nem, akkor erről már lemaradt(ak). Ha így alakult, vigasztalódjon szemben, az A38-on, ahol az Alvin és a Mókusok tart nosztalgiakoncertet, vagy mehet a Dürer-kertbe, hiszen a Camouflage például ott lép fel ma este.

December 14. Szombat

Hogyha igazán tudni akarja, mennyire szerelmes, akkor ma délután ötre vigye a választottat a Katona József Színház Kantinjába, ahol Győrei Zsoltot és Schlachtovszky Csabát, az Emmuska című mókás könyv szerzőit faggatják, miközben a színművészetis diákok "komponálják a regény több szólamát összhanggá". Ha ez sem elég, és bírja a tiltott szerelmeket, akkor már megint a Portugál Filmnapokon van a helye, ahol ma este Miguel Gomes Tabu című, sokszoros fesztiváldíjas filmjét adják, ami ráadásul két sztori egyben.

December 15. Vasárnap

Csak szólunk, hogy ma aranyvasárnap van, ideje valami ajándékot nézni a gyerekeknek a fa alá! Ha másoknak is vásárolna, pont jókor jön a Nagy Karácsonyi Art Bazaar, ahová érdemes lehet ellátogatni, mert jó kis iparművészeti dizájncsecséket találhatunk. Ha meg gyerek, akkor mára szuper kis családi programot biztosít a Jurányi, ahol Rutkai Bori szabadúszó értelmiségi munkásasszony lép fel délután a Csillagerdővel, de lesz Retro Jedno és Specko Jedno koncert is, tehát sötétedés után is simán lehet maradni!

December 16. Hétfő

Az Üvegfal mögött című Katonás előadást leginkább akkor ajánljuk, ha van tini a környezetünkben, mert ez a darab iskolákba való és nem színházba. Iskolában előadva minket meggyőzött, de hogy hogy fog ez lejönni olyanoknak, akiket teljesen hidegen hagy a '68-as párizsi diáklázadás, azt nem tudjuk. Mondjuk persze úgy, hogy nem nézik meg, hanem mennek inkább az A38-ra, a német Shantel & Bucovina Club Orkestar koncertjére.

December 17. Kedd

Nincs is miről beszélni, hiszen magát a 2006-os Eurovízió legszórakoztatóbb indulóit (és nyertesét), a Lordi nevű finn szörnymetál zenekart hozza el számunkra ma este a Barba Negra Music Club. Tavaly dobosuk halála miatt elmaradt a nagy ünneplés az amúgy huszadik szülinapját ünneplő zenekar életében, bízzunk benne, hogy ezen mostani bulin bepótolják a hangulatot, és nem csak a To Beast Or Not To Beast című, márciusban megjelent albumukról fognak zenélni.

December 18. Szerda

Az a helyzet, hogy Te döntesz! Vagy mégis megcsinálod azt a tésztát, és lesz ami lesz, vagy megnyugtatod a lelked egy kis jótékonykodással, és a Hadik Irodalmi Szalon karácsonyi, jótékonysági estjét választod, amire viszont előzetes regisztráció szükséges. Már az este mottója is elgondolkodtató: "Nem az a legfontosabb az életben, hogy élünk, hanem a változás, amit mások életében létrehoztunk azzal, ahogyan mi magunk élünk" - szól a pár napja elhunyt Madibától az idézet, a minőségi irodalomért fizetett ezer forintos belépési díj pedig beteg gyerek számára megy.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek