#VILÁGOM

Lesz-e új 250 milliós Csontváry ezek közt?

2013. december 12., csütörtök 16:40 |

Ha volna A hét műtárgya rovatunk, akkor azt biztos mindig elírnánk műtrágyává, de ezen a héten biztosan Csontváry Kosztka Tivadar két frissen bemutatott képe lenne a főszereplője. Csontváry születésének 160. évfordulója alkalmából ugyanis a váci Madách Imre Művelődési Központban bemutatták a festőművész két újonnan fölfedezett – anyagvizsgálattal és szakvéleményekkel igazoltan – eredeti alkotását.

Az egyik a Városka a domboldalon, a másik pedig a Híd egy hegyi folyó fölött, mindkettő magyarországi magántulajdonban lévő kép, amikről nagyon hosszasan és a kezdetekben még érdekesen is mesélt Menyhárt László kritikus, művészeti író. Mutatott a képeken egy csomó alig észrevehető dolgot, és elmondta, hogy "Csontváry alkimista módjára keverte a festékeket", és hogy ezek a képek valójában nem olajjal, hanem textilfestékkel készültek.

Kifejtette, hogy a vizsgálatok alatt feltárult, ahogy a festő megszerkesztette a képeit: korábban olajjal, szénnel és ceruzával előrajzolta a tájat. Arra még nem sikerült rájönniük, hogy pontosan hol készültek a képek, de Menyhárt biztos benne, hogy valahol a Felvidéken, ahogy arról is meg van győződve, hogy vannak még lappangó Csontváry festmények a műtárgypiacon, mivel a festő sokkal termékenyebb volt, mint bárki is gondolná.

Sajnos, Menyhárt László ezeken kívül még elég sok olyan dologról van nagyon is meggyőződve, amiért leginkább Széles Gáborral kéne leültetni egy asztalhoz: Csontváry kapcsán képbe kerültek a szkíták, sőt a sumérok, meg a nem rendes magyarok és más nemi identitásúak is. Így mi inkább a lényegre fókuszálnánk: megmutatjuk a két új festményt az eredetileg nem is tájképfestő, kortársai által sokszor őrültnek talált Csontváry Kosztka Tivadartól, aki manapság a magyar műkincspiac egyik legdrágább és legkeresettebb művésze.

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

JEGYZETLAP Posztnyár szindróma

Ha csak sóhajtozunk, és utáljuk, hogy vége, egyre nyomorultabbul érezzük magunkat. Négy lépés, hogy a szeptembert is élvezni tudd!

STÍLER Netes szépségdilik: ezeknek ne dőlj be

Ha nem akarsz úgy kinézni, mint egy cirkuszból szabadult bohóc, ne a csodatévő appok képeinek higgy, hanem a tükörnek. Az ugyanis nem halványítja el a bőrhibákkal együtt a sminkedet is.

HOMÁR Fifikás, de bebukott parkolóteszt budán

Jó napot, miért büntetnek meg, ha még a fizetőövezet kezdetét jelző tábla előtt parkolok, a nem fizető zónában? Csak. Parkolócég, 12. kerületi módra.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta