#VILÁGOM

Lengyel dzsesszel indul a hét!

2013. november 7., csütörtök 16:54

November 7. Csütörtök

Szereti a lengyel dzsesszt? Az jó, mert most lehet benne része, ha lenéz a Budapest Music Centerbe, ahol három nap alatt hat zenekart hallgathat meg a lengyel dzsessz-szcéna élvonalbeli zenészei közül. A Polish Jazz For Budapest 2013 elnevezésű rendezvénysorozaton november 7-9 között fellép az Artur Dutkiewicz Trio, a Maciej Fortuna Trio, a Piotr Lemańczyk Trio, a DuoDram (Jaskułke-Wyleżoł zongora duó), a Piotr Wojtasik Quartet Tóth Viktorral, Hodek Dáviddal valamint Anna Maria Jopek.

November 8. Péntek

Egyszer mindennek eljön az ideje, ma például annak, hogy a Vígszínházban is bemutatkozzon a Nemzeti Színházban Stohl András főszereplésével bemutatott Mephisto. Persze, hogy irreális már rá jegyet kapni, hiszen már a korábbi helyszínen is óriási volt a hype az előadás körül, de egy próbát talán megér, ha nincs jobb ötlete pont péntek estére.

November 9. Szombat

Állítólag a Helyes_Beat zenekar célja, hogy Magyarországon is megteremtse a modern, magyar nyelvű, mainstream gospel fogalmát. Hát, ha már kötelező a hittan amúgy is, jobb lenne, ha gospeleket énekelnének a kölykök, kár, hogy erről a sulikban egyáltalán szó sincs. Ennek ellenére ez a buli a Colombus hajón lehet jó program szombat estére, de mi lehet, hogy inkább az A38-ra megyünk, a Les Hurlements d'Léo francia ska-punk-sanzon-kocsmazenekar kevésbé emelkedett, viszont végigugrálható művészetére. Aztán már haza se menjünk, mert...

November 10. Vasárnap

Vasárnap este a kissé őrült, önmagát leginkább "kibaszott Amanda Palmer" eposzi jelzős szerkezettel aposztrofáló Twitter- és tumblerhuszár énekesnő ugyancsak az A38-on fog megőrülni zenekarával. Az  Amanda Palmer & The Grand Theft Orchestra a Theatre Is Evil című albumukat fogják bemutatni a nagyérdeműnek. Ők ilyen durvák amúgy, de azért helyesek:

November 11. Hétfő

A Szkéné Színházban ma mutatják be a Bányavidék trilógia harmadik részét, Székely Csaba Bányavíz című előadását. Az első két előadás sikerén felbuzdulva valószínűsíthető, hogy ez sem lesz rossz, annál is inkább, mert az új darabban végre a sokat emlegetett plébános és az ő különös szeretője is megjelenik. Ha valaki nincs képben az előzményekkel, a Bányavirágot a Pinceszínházban, a Bányavakságot szintén a Szkénében lehet látni.

November 12. Kedd

És még mindig nem hagyjuk abba a színházjanlót, bár kétségtelen, hogy erre a hétre jól feladjuk a leckét. Szóval szintén még ropogós az Átrium Film-Színháznak Droszt című előadása, amiben egyetlen budapesti éjszakán négy taxis autójában utazunk, és ezekben különböző, egymástól független emberekkel ismerkedünk meg. A történetben állítólag egy a fontos: az út során köztük kialakuló kapcsolat.

November 13. Szerda

A sok színház és zene után a hét középső napján átadhatjuk magunkat a tévézésnek mondjuk, de ha okvetlenül úgy érezzük, hogy ki kéne mozdulni, sőt mi több, ennyi színház után ma valami színházra vágynánk, akkor nézzék meg a Budapesti Bábszínházban az Iglicet. Ez ugyan Katonás előadás, de van köze a bábokhoz is, és ha másért nem, azért a szürreális nyelvű, játékos lázálom szövegfolyamért mindenképp érdemes végigülni, ami Pelsőczy Rékából másfél órán keresztül árad. Vagy csak egyszerűen menjen moziba, kiváltképp, ha negyven fölötti nő: szerintünk ugyanis csak az ő kedvükért csinálták meg Catherine Deneuve főszereplésével a Bettie-mobilt, amiben Bettie csak kocsikázni indul, de a dolgok nem várt fordulatot vesznek, mikor sehol se kapni cigit. Ha Berlinben egy Arany Medve-jelölésre jó volt, nekünk is jó lesz.

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

SZUBKULT 3 világhírű márka, amit migránsok virágoztattak fel

Három olyan világhírű márka pálfordulását mutatom be, amelyeket a közelmúltban bevándorló tervezők keltettek újra életre.

PSZICHOLIGHT Így állj neki a befejezetlen dolgaidnak

Sok befejezetlen és abbamaradt dolgunk van az életben. Nekem is van vagy féltucat. Egy személyes példán keresztül mutatom be, hogyan gyűrhetjük le ezeket, ha ismerjük az útközben felmerülő buktatókat.

LINGOHOLIC Két szuper trükk német (vagy más) névelőkhöz

Ha sosem értetted, hogyan lehetséges megtanulni minden egyes főnévről, hogy milyen nemű, most mutatok két olyan módszert, ami sokszorosára növeli az esélyeidet!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta