Világ proletárjai, ne legyetek tipográfiailag unalmasak!

"1. Tömeg = lényegi tulajdonságaiban egyező anyagok egysége. Víztömeg, embertömeg, proletártömeg, forradalmi tömeg. De soha se tömeg a víz és a tűz, a proletárok és a bányabárók gyülekezete együtt."

(Mácza János: Az új művészek és a Prolétkult, MA, VII. évfolyam, 8. szám, Bécs, 1922)

Ilyen és ehhez hasonló nagyívű szövegekkel próbálták megnyerni a 20. század első felében a munkásokat a baloldali ideológiák képviselői. Aztán idővel rájöttek, hogy az igazi proletár nagy ívben szarik rá, milyen kiáltványokkal bombázzák. Két dolog hat igazán a népre: ha megteremtik a jólétet (ez akkoriban is esélytelennek látszott), vagy ha ütős képi világgal hívják fel magukra a figyelmet. Kassák Lajos és társai ezért összevonták a kommunista ideológiát és az avantgárdot, aminek a végeredményét az óbudai Kassák Múzeumban lehet megtekinteni Desing Tett címmel.

A placc

A Kassák Múzeum Budapest egyik legelhanyagoltabb épületében, a Zichy-kastélyban van, Óbuda központjában, a Fő téren. A kiállítást alapvetően a múzeum egyik termében és a halljában, egy nagy, alig tagolt teremben helyezték el. A természetes és mesterséges megvilágítással bőven nincs gond, és az alkotások, nyomtatványok elhelyezése sem unalmas. Azonban egy ilyen kiállításon, amely alapból nem a szemlélődésre, hanem az olvasásra épül, több széket, padot lehetne elhelyezni és nagyobb hangsúlyt fektetni az interaktív olvasásra.

ok
Kassák Múzeum

A kiállítás amúgy kicsi és kompakt, a vasárnap ellenére szinte nem is volt látogató, így könnyű volt lemerülni az 1910-20-as évek bugyraiba, ha az ember belesüpped a forradalmi szövegekbe. Külön élmény volt látni a sok, lassan száz éves kort közelítő nyomtatványt, de a csúcs mégis a falra festett, a tipográfia változásait elmagyarázó ábra volt. A magyarázó szövegek csak kissé nehézkesek, alapvetően jól érthetők, és külön jó pont, hogy angol fordítás is készült hozzájuk.

Világ proletárjai, használjatok új betűtípust!

ok2
Kassák Múzeum

Kassák a a magyar politikai kommunikáció egyik nagy úttörője volt, aki rájött arra, hogy a dizájnnal mennyire lehet terelgetni a munkásosztályt, na meg úgy általában a társadalmat. Egy jó svunggal eltalált jelszó és egy pazarul megtervezett forma együtt csodára képes (ahogy manapság egy hibátlanul összerakott reklám is eladja a terméket). Az akkori Magyarországon is jól működött az, ami manapság is: egy politikai mozgalom akkor tud kitörni a homályból, ha látványosat villant - persze, az is igaz volt, és igaz ma is, hogy ha aztán csak az üres lózungokat hangoztatják, mindenki bealszik, ahelyett, hogy oda szavazna.

Kassákék idejében a szavazás nem működött még zökkenőmentesen, ezért egyfajta forradalmi hevületet próbáltak kelteni a munkásmozgalmi művészek (ez 1919-ben sikerült is, csak szokás szerint torz módon). Kassák ezért folyóiratok özönét indította (Ma, A tett, Dokumentum, Munka stb.), amikben eleinte tényleg az avantgárd művészeten volt a hangsúly. Képversek, konstruktivista alkotások, elvont kiáltványok váltották egymást. Sok ismert ember mellett Dobrovits Péter, az egyhetesre sikeredett baranyai Szerb-Magyar Köztársaság egyetlen elnökének képeit is publikálták, A tettet pedig többször elkobozták vallás- és háborúellenessége miatt.

A későbbi korszakban Kassák a tipográfiára helyezte a hangsúlyt, a körülményes, régies betűtípusok helyett új, lendületes fontokat igyekezett bevezetni: ez volt a magyar tipográfia aranykorának kezdete. Kassák forradalmat hirdetett a lineáris szöveg (pl mint ez a cikk) ellen, a szöveg és a kép egységére, összeolvasztására törekedett (erre kiváló példák képversei). A külföldi mozgalmak (Bauhaus, De Stijl) ötleteit, trükkjeit is beépítette, majd lassan elkezdett mélyebben politizálni. A Munka folyóiratban már inkább a hagyományos szövegeken volt a hangsúly, a tipo-design-forradalom lecsengett.

Nekik ajánljuk

Ízig-vérig hús-vér értelmiségi proletároknak, és mindenkinek, aki képes elvonatkoztatni Kassák kommunistaszeretetétől, viszont megismerné, milyen alapvető vizuális trükkökkel csábít el mindenkit a politika.

Design tett - Társadalomformáló design Kassák Lajos munkásságában

Mióta? 2013. október 11.

Meddig? 2014. február 9.

Mikor? Szerdától vasárnapig, 10-17 óra között van nyitva a múzeum.

Hol? Kassák Múzeum, Óbuda, a kiállítás a Zichy-kastély hátsó szárnyának első emeletén található. Megközelíthető a Szentlélek tér felől gyalog, bejárat a Fő tér felől. Tömegközlekedéssel a szentendrei (H5) HÉV-vel, az 1-es villamossal (a rekonstrukció idején az 1V és 101V pótlóbuszokkal), a 29-es, 34-es, 106-os, 118-as, 137-es, 218-as, 226-os és 237-es buszokkal megközelíthető.

Mennyibe kerül? A teljes árú jegy 600, a kedvezményes (6-26 és 62-70 év közöttieknek) 300 forint. Ingyenesen többek között a 6 év alattiak, 70 év felettiek, fogyatékossággal élők és kísérőik, valamint a pedagógusok látogathatják.

Mennyi mű? Konkrét számadat nincs, két teremnyi mű van elhelyezve.

Mik? Eredeti korabeli nyomtatványok, másolatok, falfestmények.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek