no

Ezekkel feküdjön az avarban!

Az idei október a nőké és nemcsak azért, mert még a Nobelt is a gyengébbik nem képviselője kapta, hanem mert enélkül is akadnak finomságok a nyárba hajló őszben. Rögtön itt van Agota Kristof Trilógiája, ami nyilván nem véletlenül tarol éppen most, hiszen Szász János is az ebben a kötetben fellelhető A nagy füzet című kisregényből rendezett filmet, amitől a mi kritikusunk ugyan nem volt elájulva, de mások kellőképp igen. Fenti kisregény mellett még  A bizonyíték és A harmadik hazugság található meg a Trilógiában. 

B1089960

Alice Munro a második adekvát ajánlatunk a hónapra, a friss Nobel-díjas, 82 éves kanadai írónőt ráadásul korábban a kortárs novella mesterének is nevezték. Ha ön szereti életműveken átrágni magát, akkor kezdje az elsővel, a 1968-as Boldog árnyak táncával, de ha inkább izgul a sikerkönyvekre, akkor a Lányok, asszonyok életével biztos nem lő mellé.

Beth Hoffman Déli álmok című regénye egy kislány kalandos története, aki édesanyja halála után Amerika egy déli államába költözik, és megismer ott jónéhány izgalmas és öntörvényű nőt. A 12 éves kislány jellemének alakulását kísérheti végig, aki szereti a színes, szagos, leírásokat, és a már-már giccses kalandokat.

Ha jobban benne van a lendületben, akkor választhatja Jennifer Blake A grácia csábítása - A három grácia trilógia harmadik részét, amihez persze nem árt elolvasni az első kettőt sem, Őfelsége kegyelméből és A grácia bűvöletében a címük, és ha hozzáteszem, hogy a XV. század Angliájában játszódik és olyan nőkről szól, akik nem akarnak férjhez menni, de aztán mégis kénytelenek, akkor könnyen rájöhetnek, hogy romantikus regényről van szó.

  139423409

Nők írták azt a különleges receptkönyvet, melynek írói az ausztriai lichtenwörthi táborban éltek a II. világháború vége felé. A komor címet viselő, Szakácskönyv a túlélésért - Lichtenwörth, 1944-45,  nem egy újabb holokausztregény, borzalmakkal és síró felhangokkal, hanem egy túlélési stratégia. A nők recepteket írtak ugyanis a táborban, főleg tésztafélékre és süteményekre fókuszálva. A könyv második fele pedig Endreiné Weisz Hedvig története, aki 1914-ben született meg, és egészen 98 éves koráig élt. A kalandos életutat maga mögött mondható asszony életéből pontosan kirajzolódik, milyen lehetett egy kispolgári zsidó család élete a 20. században.Ha ön szereti a női zsidó irodalmat, kedveli Fenákel Juditot és Rubin Esztert, akkor csapjon le erre is.

És végül nem tudjuk kihagyni Vekerdy Tamást sem, akinek sokadik könyve a Jól szeretni - Tudod-e, hogy milyen a gyereked? címet viseli. Bár egyszerű kérdésre keresi a választ, sokak számára örök rejtély marad a megoldás: hogyan kell úgy szeretni, hogy mindenkinek jó legyen, és hogyan érdemes együtt élni, legyen szó gyerekről vagy felnőttről? Mégse megmondókönyv ez, hanem előadásokon elhangzott beszélgetések átirata, ahol a Tanár úr és a hallgatóság együtt adja meg a választ a sokakat érdeklő kérdésekre.


Oszd meg másokkal is!
no
Érdekességek