#VILÁGOM

Lángoló babakocsival tesz rendet a világban Madonna

2013. szeptember 29., vasárnap 16:34

"Évek óta üvöltöm, hogy forradalmat akarok indítani, de senki sem vesz komolyan!" - harsogja egy hangszóró, miközben egy fekete férfi véres testét rugdossák a náci egyenruhás börtönőrök. A sötét cellák egyikében egy szőke parókát viselő nő Marlene Dietrich "Ítélet Nürnbergben" című filmjét idéző öltözékben hever a földön. "Ha megint kirakom a seggem, majd komolyan vesztek? Oké, tessék! De akkor is forradalmat fogok indítani!" - szól a hangszóróból. Madonna börtönben van. És meg fogják ölni.

Film a kirekesztetteknek

Így indít az általában popkirálynőként aposztrofált művésznő, Madonna Louise Veronica Ciccone legújabb filmje, amelynek operatőre és társrendezője a világ egyik leghíresebb divatfotósa, Steven Klein volt. A főszereplők pedig a táncosok, akik elkísérték Madonnát legutóbbi világkörüli turnéjára, az MDNA Tourra.

A tizenhét perces rövidfilm nem reklám, nem egy okostelefon-alkalmazás, és nem is egy üzleti vállalkozás: Madonna a szó legszorosabb értelmében forradalmat hirdet, és arra szólítja fel a világot: egy másodpercig se tűrjék tovább, hogy bárki megalázza őket. A film azoknak készült, akiket bántalmaztak, elítélnek, és kirekesztenek a bőrük színére, vallási meggyőződésükre, művészi önkifejezésükre, nemükre, vagy szexuális beállítottságukra hivatkozva.

Világméretű gerillakampány

Kedden este, egy hosszú hónapokon át tartó gerillakampány csúcspontjaként Madonna Facebook-, és Instagram profilja a világ sok nagyvárosában"titkos" vetítésre invitálta a követőit. Senki sem tudta pontosan, mire számítson, a projektről ugyanis korábban csak néhány másodperces teaser trailerek jelentek meg. Annyi világos volt, hogy Madonna mérges, és mondandója van. A Királynő szólni kívánt a világhoz, ezt pedig - ahogy tőle már megszokhattuk - nem épp konvencionális módon tette.

A Tel Avivi bemutatóra - amelyről mindenki csupán néhány órával az esemény előtt értesült - a Habima térre, az Izraeli Nemzeti Színház melletti parkba szólt a meghívó, este tíz órára. A helyszínen kíváncsi tömeg és egy gigantikus vetítőgép fogadott bennünket, majd néhány perc múlva elindult a show: a filmet az impozáns bauhaus épület oldalára vetítve mutatták be, az arra sétálók, gördeszkázók és bicajozók legnagyobb örömére (az estéről bővebben itt olvashat).

Nácik és melegek, sötétség és fény

Műfaját tekintve a filmet nehéz volna besorolni - bár nem is szükséges címkéket aggatni mindenre -, de leginkább táncfilm és dokumentumfilm keverékének nevezném. Madonna minden projektje során maga választja ki a táncosait, akik különféle háttérből érkeznek a társulatba, és mind más és másfajta táncstílus követői. Vannak köztük arabok, zsidók, európaiak, melegek, biszexuálisak, heteroszexuálisak, alacsonyak, soványak, izmosak, androgünök, ám egyvalami összeköti őket: mind vérprofik, és olyasmit tudnak, amire a világon senki más nem képes.

Madonna filmjében a náci hatalom évei elevenednek meg, amikor gyakorlat volt a tehetségesebb zsidókat és melegeket életben hagyni, csak hogy "szórakoztassák" a katonákat: zenével, tánccal, vagy a saját testükkel. A filmben az egyenruhások undorral vegyes csodálattal az arcukon nézik a tekergőző táncosokat, majd magát az énekesnőt is kiráncigálják cellájából, és kíméletlenül megkínozzák. Van itt a szexuális szabadságot képviselni hivatott leszbikus csók, a megbélyegzést szimbolizáló revolveres mészárlás - és rengeteg meseszép Jean Paul Gaultier ruha. A film egyik legerőteljesebb képe a lángoló babakocsi, amely a gyermekkatonákat, a Közel-keleten emberi pajzsként használt gyermekeket, és a háborús övezetbe született csecsemőket juttatta eszembe, de a mozi bő negyed órája a társadalmunk majd', minden klasszikus problémáját érinti. A mindannyiunkban ott lévő sötétségről és fényről szól, és arról, hogy mindannyiunknak van választásunk, melyiket engedjük elhatalmasodni a lelkünkben, és a bolygón, ahol élünk.

Bebukott üzletből jótékonysági projekt

A projekt létrejöttéről Madonna a Vice Mediának adott interjúban így nyilatkozott: "Épp a saját tervezésű fehérneműim reklámfilmjének forgatására készültünk Buenos Airesben, amikor megérkezett a hír a cégtől, amely terjesztette volna a kollekciót: lefújják az együttműködést, mert szerintük túlságosan merészek voltak a modelljeim. Azt mondtam magamnak: ha egyszer engem kérnek fel tervezni, mégis mit vártak? Nem először fordult elő, hogy egy prűd társadalmi értékrendre hivatkozva szabotálta valaki a művészi önkifejezésemet. Texasban például kifütyültek, amiért ideiglenes tetoválást festtettem a hátamra Obama nevével, Párizsban pedig egy csapat skinheadet küldött a koncertemre a nacionalista párt, hogy transzparensekkel tiltakozzanak ellenem - mindezt azért, mert meg mertem említeni: Franciaország valaha az Amerikából elmenekült afroamerikai művészek kreatív fészke volt, mára pedig csak azt viselik el, aki fehér, és telivér francia."

Mindez arra ösztönzte Madonnát, hogy - ha már úgy is ott van a forgatócsoport, és úgy sem lesz semmi a reklámfilmforgatásból -, hozzon össze egy projektet, ami azt hirdeti: bosszúállás és mások hibáztatása helyett vegyük végre kezünkbe a saját életünket, merjünk azok lenni, akik lenni akarunk, és mondjunk nemet a kirekesztés bármely formájára - máskülönben ahelyett, hogy történelmet írnánk, a történelem csak ismételni fogja önmagát.

#SecretProjectRevolution az interneten

A titkos projekt tehát nem titkos többé: a ReLOVEution című rövidfilm felhívás a világ minden pontján élő művészeknek: sutba dobva a társadalmi konvenciókat, elvárásokat és berögződéseket merjenek teljes szabadsággal alkotni. Madonna arra kéri mindazokat, akikhez eljut az üzenet, mutassák meg, nekik mit jelent a szabadság - legyen szó fotóról, filmről, zenéről, rajzról, szoborról, színpadi műről, vagy a művészi önkifejezés bármely más módjáról.

A művészeket befogadó platformon, az Artforfreedom.com-on már meg is jelentek a szeretetforradalmárok első művei. Az egyik legfrissebb fotó például egy palesztin férfit ábrázol, amint alig párszáz méterre az izraeli határt jelző kerítéstől fekszik a tengerben, egy izraeli csatahajó közvetlen közelségében. Madonna mindig különös figyelmet fordított a Közel-Keleten zajló eseményekre: rendszeresen látogat Izraelbe, hogy kabbalista bölcsek sírhelyeit látogassa meg, nemrég Instagram profilján tett közzé egy fotót: "USA, tartsd magad távol Szíriától, az ember(i)ség érdekében!", tavalyi Tel Aviv-i koncertjén pedig palesztin és izraeli zászlóval a kezében azt mondta: "Ez a világ energiaközpontja. Ha itt béke lesz, az egész Földön béke lesz."

Gondolkodj globálisan, cselekedj lokálisan

Madonna forradalmat hirdetett. Ön vele tart?

  • 484
    Fuck yeah, naná!
  • 73
    Köszi, de inkább nem.
  • 169
    Ehh, hogy ez a nő nem tud méltósággal megöregedni...

A különféle közösségi oldalakat mostanra elárasztották a #SecretProjectRevolution hashtaggel ellátott fotók, és úgy fest, Madonna maga is komolyan vette a világbéke-teremtést: a film New York-i bemutatójára ugyanis egykori férjét, Sean Pennt is meghívta. A kilencvenes években ők voltak a pop kultúra Sid és Nancy-je (fiatalabbaknak: Chris Brownja és Rihannája). A véres verekedések, egymás feljelentgetése, és a zajos válás után közel 25 évvel, a mostani premieren egymásba karolva integettek a fotósoknak, és szemmel láthatóan elengedték a múltbéli sérelmeket - ami már csak azért is óriási dolog, mert Penn egyik elsőszámú házastársi vétsége a rendszeres paparazzó-verés volt. Ha Madonna képes volt rábírni exférjét, hogy mosolyogjon a kameráknak, talán a világ megmentése sincs olyan messze.

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta