#VILÁGOM

Brutalitással készül az Oscarra a magyar filmipar

2013. szeptember 19., csütörtök 12:00

Ritkán van olyan tömeg egy sajtóvetítésen, mint most, ahol Szász János A nagy füzet című filmjét mutatták be. Nem véletlen a várakozás: ez az első film, melyet a Filmalap finanszírozott, ráadásul ezt nevezzük az Oscar-díjra, Karlovy Vary-ban pedig már tarolt. Ehhez képest csalódást okozott.

Kristóf Ágota, Svájcban élő magyar írónő még 1986-ban írta meg a film alapjául szolgáló regényt, ráadásul franciául. A nagyon sok nyelvre lefordított mű születésekor Kristóf - későbbi visszaemlékezései szerint - még nem volt birtokában tökéletesen a nyelvnek - állítólag ez az oka, hogy a könyv szinte csak tőmondatokból áll.

A trilógiává duzzadt regény főszereplője egy ikerpár, akiket édesanyjuk a háború elöl a vidéki nagymamához költöztet. Ám a nagymama nem a szeretet és a biztonság megtestesítője, a fiúkat egyszerűen szukafattyaknak nevező nagyszülő mellett nem könnyű az élet. A fiúk a frontra távozó apjuktól kapott búcsúajándékként egy füzetetet kapnak, amibe mindent le kell írniuk, ami velük történik. Nincs könnyű dolguk, a cél a túlélés - kérdés milyen áron. A regényben nem jelennek meg érzelmek, a kijelentő módú írás szikár, távolságtartó, ezt próbálta Szász leképezni - csak közben a lélek veszett el valahol..

Az sem derül ki, hogy hol és mikor játszódik a regény, Szász ehhez képest mind térben, mind időben elhelyezte, ami nem biztos, hogy jó ötlet volt. Értjük mi, hogy szó van itt a zsidóüldözésről, hogy mennek a nácik, és jönnek az oroszok - akik ráadásul csöppet sem bánnak kesztyűs kézzel a felszabadítani kívánt néppel - a fiúk pedig, ahogy telik az idő, az átéltektől maguk is egyre kegyetlenebbé válnak. Az elején még lehet őket sajnálni, átérezni a fájdalmukat, de később egyre kegyetlenebb próbák elé állítják önmagukat és egymást, és egyre könyörtelenebbé válnak - ahogy az őket körülvevő világ is, alkoholista nagymamástul, eltűnő anyástul, és roncsként felbukkanó apástul.

Szász mintha nem merte volna megmutatni az erőszakot - korábbi interjúiban rendre kitért arra, hogy nem feltétlenül kell kiontott beleket mutatni ahhoz, hogy a néző involválódjon a helyzetbe -, nagyfokú távolságtartása azonban nem tesz jót a filmnek. Ugyanígy nem tud mit kezdeni a szexjelenetekkel, legyen szó megerőszakolásról, vagy szexuális beavatásról - amit Kiss Diána fantasztikusan formált meg, de ettől még nem válik élővé a dolog.

A képi világ különösen nyomasztó, redukált, egyszerű, gyakran sötét  - ha a film témája maga nem lenne eléggé az. A történéseket ennek ellenére folyamatosan távolról figyeljük, nehéz bevonódni, hiába tudjuk, ha egyszer egy tűzhelybe bomba kerül, az fel is fog robbanni, és akkor annak nem lesz jó vége. A Gyémánt-ikrek szexualitással való megismerkedése, a kegyetlenségük, ahogy a világot látják, mind megmutatkozik a tetteikben, nyugodt szívvel és lelkiismeret furdalás nélkül ölik meg a fiatal szolgálólányt, mert az igazságtalan volt a zsidókkal, és ugyanígy taszítják a halálba a frontról hazatérő apát.

A könyv erőteljes szexjelenetei helyett csak némi odakacsintással találkozunk, a kegyetlen és pedofil náci tiszt (Ulrich Thomsen)  erőtlen, és gyenge, és még a megerőszakolt Tóth Orsolya látványa sem a hányingert hozza elő, hanem azt, milyen szép is tud lenni egy szépen fotózott női test. Pedig Christian Berger mesterien bánik a természetes fényekkel, nem véletlenül kérte őt fel az alapesetben mindig Máthé Tiborral dolgozó Szász.

A nagy füzet (Le Grand Cahier) - 2013

Forgatókönyvíró: Szász János, Szekér András
Operatőr: Christian Berger
Producer: Sőth Sándor
Rendező: Szász János
Szereplők: Gyémánt László, Gyémánt András, Molnár Piroska, Ulrich Matthes, Ulrich Thomsen, Tóth Orsi, Andorai Péter, Derzsi János, Bognár Gyöngyvér, Kovács Lajos

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta