#VILÁGOM

Elhunyt Frederik Pohl, a hícsík atyja

2013. szeptember 3., kedd 14:20

Szeptember másodikán elhunyt Frederik Pohl, a Nebula-, és Hugo-díjas amerikai sci-fi író, aki novemberben lett volna kilencvennégy éves. A blogjára kitett közlemény szerint légzési nehézségek miatt hétfőn reggel kórházba került, ahol nem tudták megmenteni az életét.

"Az 1977-ben megjelent Átjáró című regénye a fogyasztói társadalmak illúziógyártó gépezetének, az ebben őrlődő emberi érzelmek mély tragikumának lenyűgözően kíméletlen, s ezzel együtt is szórakoztató leírása, ami a hard sf tudományosságát ötvözi az új hullám befelé forduló, elemző emberközpontúságával, amellett, hogy rendkívül szórakoztató, humoros kalandregény is.  A történetnek folytatásai is születtek, amelyek bár sokak szerint nem tartották az Átjáró színvonalát, nem mehetünk el ama tény mellett, hogy Frederik Pohl az élő legendák közé tartozott.  Pohl, mint a klasszikus sci-fi nagy öregje, kortársa, Arthur C. Clarke halála után magára vállalta a feladatot, hogy - egyfajta tisztelgésként a Clarke-életmű és a szerző előtt-, befejezze annak utolsó regényét, A végső bizonyítást" - olvasható a Galaktika hivatalos közleményében.

Frederik Pohl
Frederik Pohl

És hogy mekkora ember is volt valójában Frederik Pohl, jól szemlélteti egyetlen kiragadott bejegyzés a blogjából, amelyben elmesél egy vacsorát az Encyclopedia Britannica szerkesztőségével: "Ahogy az emberek beestek az eseményre, az első ismerős arc, amit megláttam, Isaac Asimovhoz tartozott. Ő se látott senki más olyat, akivel szívesen egy asztalhoz ült volna, úgyhogy kialakult hármas csapatunk. Aztán, amíg Isaac kereste a fal mellett felhalmozott kötetekben a bejegyzéseit (mármint nem azokat, amiket ő írt, hanem azokat, amelyeket valaki más írt bizonyos Asimov, Isaac címmel), besétált Carl Sagan, egyedül, ugyanúgy nem ismert senkit a vendégek tömegében, mint mi, így nagyon boldog volt, hogy meglátott minket."

Egy másik idézet szerint Frederik Pohl azt vallotta, nehéz megjósolni, hogy mit hoz a jövő, de persze rajtunk, illetve bizonyos embereken múlik, hogy mi történik majd. "Nem jutottunk volna el a Holdra, ha John F. Kennedy nem dönt úgy, hogy megcsináljuk. Persze előbb vagy utóbb úgy is megtörtént volna, de mégis az ő döntése vezetett oda, hogy a Holdra lépjünk. Ugyanez a helyzet az atomenergiával" - nyilatkozta Pohl a Vice magazinnak. Hozzátette, soha nem tudhatjuk, ki lesz az, aki olyasvalamit művel, ami megváltoztatja a jövőt, de ettől persze a lehetőségek tárházát be lehet mutatni. Az interjú szerint Pohl, aki 12 évesen kapott rá az írásra, egyébként soha nem gondolta, hogy "főállású író" lesz, sőt majd pénzt keres vele.

Két hónappal ezelőtt egy másik népszerű sci-fi író, Iain M. Banks is elhunyt. Pár héttel halála után egy kisbolygót neveztek el róla.

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta