#VILÁGOM

A Renoirok sikere mögött is keresd a nőt

2013. július 24., szerda 14:40 |

Gilles Bourdos Renoir című alkotása igazi nyári mozifilm, mi a már említett Mozinet Filmnapok keretében premier előtt láttuk, de aki ott lemaradt róla, simán bepótolhatja. A francia rendező két generáció találkozásáról - a világ egyik leghíresebb festőjéről, a francia impresszionista Pierre-Auguste Renoirról és a filmrendező Jean Renoirról -, valamint a női szépségről mesél a Cannes-i Nemzetközi Filmfesztiválon debütált filmjében. A két generációt így a nő köti össze, hiszen a film akkor kezdődik, amikor a festő Renoir megismerte utolsó modelljét, Andrée Heuschlinget, aki később középső fia felesége lett.

A Renoir lassúsága ellenére is működik, és ez nagyban köszönhető a címszerepet játszó Michel Bouquetnek, aki annyira finom eszköztárral dolgozik, hogy a vásznon keresztül is érezni lehet az izületi gyulladás kínjait, ami a festő életét a vége felé megkeserítette. A fiát, Jean-t Vincent Rottiers kelti Edward Nortonos bájjal életre, ám ez még korántsem a határozott filmrendező Jean Renoir, hanem a világháborúban megtört, mégis odavágyó fiú, akit még az elsöprő szerelem sem akadályoz meg abban, hogy visszatérjen a frontra.

1915-ben érkezik Andrée Heuschling (Christa Theret) a mester dél-franciaországi otthonába, hogy modellt álljon a múzsára ácsingozó, frissen megözvegyült festőnek. Lehetne mondani, hogy fenekestül felforgatja a házat, de az igazság az, hogy inkább csak egy kétségbeesett, mégis törtető kislányt mutat be a rendező (kiváltképp az operatőr, Ping Bin Lee) a csak kezdetben szemérmes Heuschling személyében.

Persze múzsára nemcsak az öreg, de a fiatalabb Renoiroknak is nagy szükségük van, ám Andrée kapcsolatát Coco-val (Thomas Doret), a legfiatalabb Renoir-fiúval nincs idő bemutatni, mivel a 111 percben egy fontosabb szálat kellett kibontani. A háborúból sérülten visszatérő Jean Renoir a másodperc törtrésze alatt szeret bele a színésznőnek készülő múzsába, aki kap a remek lehetőségen és gyorsan meggyőzi arról, hogy filmeket kellene rendeznie saját tőkéből. Nagyjából ez a Renoir film alapsztorija, ám a megvalósítása szerencsére ennél sokkal bonyolultabb.

Bourdos ugyanis csodaszép filmet rendezett, amit jó nézni a vásznon, mert érzelmekkel és indulatokkal, de nem túlzásba vitt szentimentalizmussal mutatja be az impresszionista festőt klasszicista korszakában. Christa Theret is belerakta mindenét a moziba: a meztelenkedést ugyanolyan természetességgel hozza, mint a hisztit, amit levág, amikor rájön, hogy valójában kevés színésznőnek. Ping Bin Lee operatőr képeit pedig a Cagnes-sur-Mer-i birtokról és magáról az alkotó Renoirról tényleg öröm nézni, de a forgatókönyvírók (akik között akadt Renoir leszármazott) is kitettek magukért, így hallhatunk bölcseleteket a mestertől, amitől személyes és meghitt film lett a Renoir.

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta