#VILÁGOM

A Rakéta Fesztivál öt magyar előadója, akiket a legjobban várunk

2013. július 23., kedd 14:01

Erősen ajánlottuk a hétre, tegnap pedig el is kezdődött a Rakéta Fesztivál az A38 hajón, amin többnyire fiatal magyar zenekarok lépnek fel, és azok közül is a legkurrensebb együttesek, változó műfajokból. Itt azok a zenekarok játszanak, akik nagyjából 10-20 fős törzsközönséggel rendelkeznek (akik egyben a segítők, a groupie-jaik, a rajongóik, miegyéb), szóval más fesztiválon egyelőre aligha láthatjuk őket, mert ahhoz túlságosan kicsi hallgatóságot szólítanak meg. Rengetegen legalábbis ezt gondolják róluk, pedig többen is megérdemelnék, hogy megvesszenek értük a koncerteken. Mi kiválasztottunk öt előadót az egész héten tartó fesztiválról, akiket mindenképpen megnézünk.

40 days

A budapesti 40 days olyasmi, mintha a Kispált keverték volna mondjuk az amerikai Bulit to Spillel és a Yeah Yeah Yeahs-zel, mely utóbbinál azért kevés szenvedélyesebb együttest lehet mondani, köszönhetően többek között az énekesnőnek is. Itt is folyamatosan zakatolnak a gitárok, közben teljesen beránt az énekesnő, Szurcsik Erika kissé álmodozós hangja. Ha ezt hallottuk volna előbb, és nem a Yeah Yeah Yeahs-t, akkor lehet, hogy értük rajongtunk volna évekkel ezelőtt. Akinek viszont az angol nevek sem mondanak valami sokat, akkor inkább ismerkedjen rögtön a 40 days-zel, aztán kezdje visszafejteni a hatásokat.

Gustave Tiger

Mindössze egyetlen számot hallottunk eddig a Gustave Tigertől, abban viszont volt annyi erő, hogy azonnal meg is akarjuk nézni őket. Abban szinte végletekig torzított gitárok szólnak, szinte sludge-osan komótosan, alatta keményen puffog a dobos, minderre pedig az énekes beteges-szellemidézős, énekhangja kerül, ami elég izgalmas ellentétben áll a zenével. Mindemellett persze dallamos és szórakoztató az egész. A végére került még egy gitárszóló is, amiről a legkevesebb, amit el lehet mondani, hogy mocskos. Ha élőben is tudják ezt hozni, nem lehet gond.

Dorothy's Legs

Azt se állíthatnánk éppen, hogy a Dorothy's Legs munkásságával teljes mértékben képben volnánk, de egy ilyen fesztiválnak úgyis épp az a lényege, hogy megismertesse ezeket a zenekarokat. Az előbbiektől eltérően ők elektronikus együttes, a basszus ennek megfelelően állandóan is tűnik, mellette folyamatosan gomolyog valami szürkés elektronikus hangfelhő. Időnként olyan mintha a nemrég ugyanitt játszó Crystal Castles készülne robbantani, néha pedig simán olyan, mint egy régebbi Depeche Mode, csak női énekessel. Az első néhány hallgatás után az a benyomásunk, hogy ennél kevés menőbb dolog van most a városban.

Alley Catss

Egy csomó mindent bele lehet látni ebbe a kísérleti elektronikus projectbe. A legfontosabb, hogy soha nem lehet megunni, mindig történik benne valami, mindig új színekkel és hangzásokkal lehet találkozni. Aki nagyon keres, esetleg még Daft Punkot is találhat benne. A zene nagyrészt pittyegésből, lebegésből, zenei csillogásból áll, amibe simán bele lehet állni egy langymeleg nyárestén, hogy elmerengjünk az élet fontos kérdésein. Ha valaki slágerekre vágyna, akkor érdemes meghallgatni a Better Off Alone feldolgozást, ami nagyjából összefoglalja az Alley Catss munkásságát. Ez is végtelenül menő.

Broken Cups

Ahogy az eddigiekbe, úgy a Broken Cupsba is bele lehet látni egy rakás dolgot mondjuk a Joy Divisiontől egészen David Bowie-ig. Rövid számokat játszanak, hol szörfös, hol punkos gitárokkal, sötét szintikkel, az énekes hol dörmög, hol ordibál – általában király rohanás az egész, tényleg megállás nélkül. A helyzet az, hogy albumon sokáig valahogy mégse tudott minket megfogni, aztán egyszer láttuk őket koncerten, és azóta semmi hibát nem hallunk a felvett dalokban sem. Nagyon energetikus volt, az énekes nem kímélte magát, és ha az A38-on is hozza ezt a formát, akkor mindenhova fel is csimpaszkodik majd, miközben a többiek átszellemülten játszanak a háttérben.

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta