#VILÁGOM

Scarlett Johansson se lesz már kortárs kultikon

2013. július 7., vasárnap 18:59

Nehéz a hollywoodi sztárok élete: a mázli mellett még humorérzék meg rugalmasság is kellene hozzá, és itt is érvényes, hogy van, akinek összejött mindez, van, akinek meg nem. Ez utóbbiról árulkodik a tény, hogy egy viszonylag menőnek számító kortárs francia író, bizonyos Gregoire Delacourt legújabb regényében magát Scarlett Johanssont tette főszereplővé, amiért most valószínűleg bíróság elé kell majd álljon.

41CfoNzb+CL
Fotó: Amazon

A hollywoodi színésznő ugyanis berágott, amiért szerinte visszaéltek az ő nevével, és azon nyomban beperelte a La Premiere Chose qu'on Regarde (Az első dolog, amire ránézünk) című könyv szerzőjét és a kiadót is. Reagálása még akár érthető is lenne, amennyiben az író mondjuk soroztgyilkosként vagy undorító véglényként ábrázolta volna a színésznőt, ám a könyvben ilyesmiről szó sincs.

A történetszál ugyanis nagy vonalakban mindössze annyi, hogy a könyv főhősét - akit amúgy nem is Scarlett Johanssonnak, hanem Jeanine Foucapreznek hívnak - hatvan oldalon Scarlett Johanssonnak hiszi egy másik főszereplő. Az emiatt perelő valódi Johanssont az sem hatotta meg, hogy közben az Independentben is megjelent, hogy Delacourt főszereplőjének a "valóságban" semmi köze nincs a híres színésznőhöz, sőt a Le Figaro francia lapra hivatkozva a Hollywood Reporter is megerősítette, hogy a könyvben egy szerelő, akitől a hősnő segítséget kér, mindössze csak képzeli, hogy maga a híres és gyönyörű Scarlett Johansson áll előtte (és nemsokára ki is derül, hogy csak egy hasonmásról van szó).

Ön szerint jogos Johansson dühe?

 • 134
  Nem, mert szimpatikusnak van beállítva
 • 109
  Igen, mert nem írták rá a könyvre, hogy minden hasonlóság csak a véletlen műve
 • 481
  Nem, csak pénzt akar
 • 454
  Ugyan, ez csak reklám a könyvnek!

Delacourt talán maga se hitte volna, hogy ekkora (mű)balhé keveredik a könyvéből. Johansson azonban úgy gondolja, hogy ő akkora sztár, hogy a nevével nem lehet csak úgy visszaélni, és azt mindenféle könyvekben leírogatni, így csalásra és a személyhez fűződő jogokkal való visszaélésre hivatkozva azt próbálja elérni, hogy nemhogy le se fordítsák bármilyen nyelvre (főleg nyilván angolra) a könyvet, de ki se adhassák külföldön.

Delacourt a Le Figaro-nak továbbá elmondta, hogy a férfi főszereplőjét is Ryan Goslingról mintázta, annak főnökét pedig Gene Hackmanről, és hogy azért nyúl előszeretettel a hollywoodi sztárok felé, mert az újságoknak köszönhetően ők amúgy is a nyilvánosság előtt élik hétköznapjaikat, ráadásul ugyanolyan emberek, mint bárki más. A franciáknak ez láthatóan bejön, Delacourt könyve a március huszadikai megjelenést követően azonnal felkerült az eladási listák élére.

SHJ
Fotó: Facebook

Mindeközben a Facebook közössége se hagyta szó nélkül a dolgot, amiről valójában nehéz eldönteni, hogy csak egy jól irányzott reklámkampány vagy szegény Scarjo tényleg ennyire sötét. Máris megjelent egy oldal, ahol a hülyeség elleni hadviselés jegyében arra bátorítanak minden írót, rendezőt, vagy bármilyen alkotót, hogy készítsenek olyan műveket, amikben a színésznő fiktíven jelenik meg.

Az Index jogásza kérdésünkre elmondta, egy Johanssonéhoz hasonló műbalhé nálunk esetleg úgy állna meg jogilag, ha az adott hírességet (mondjuk egy bevallottan fikciós regényben) hamis színben tüntetnénk fel, vagy azt a hamis látszatot keltenénk, mintha tényleg az adott hírességről lenne szó. "De ez azért ennél bonyolultabb, az is fontos, hogy negatívan befolyásolja az érintett társadalmi megítélését" - tette hozzá dr. Bodolai László. Az, hogy Scarlett Johansson szerint miért hitelrontás, ha valaki egy "gyönyörű, természetes szépséget" összekever vele, feltehetően csak a színésznő vagy ügynökei tudják - vagy esetleg a PR-os csapata.

gregoire delacourt

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta