#VILÁGOM

Így ne írjon szingliregényt!

2013. július 7., vasárnap 08:43

Igazi hiánypótló mű született Kőváry Anett rádiós-műsorvezető tollából. Nem fogják kitalálni, mit írt az íróvá avanzsált rádiós: igen, bizony, szingliregényt. A hiánypótló mű 495 oldal, és az alaptörténet szerint egy rádiós (Végvári Vanda) valahogy belekeveredik az autóversenyzésbe, mindezt huszonévesen, két válással a háta mögött. Egy lánycsapat tagjaként versenyezget a ki tudja milyen autójában - amire a Királylány matricát tették a cuki szerelő fiúk -  miközben a pasik döngicsélnek körülötte, de ő nem tud dönteni, és bár mindegyikben gyermekei leendő apját látja, ez az érzés néhány nap, rosszabb esetben néhány hét alatt elmúlik.

kovary
Fotó: Kőváry Anett / Facebook

Végvári művésznő szellemi nagyságát mutatja, hogy csak a könyv 310 oldala körül döbben rá arra, hogy őt bizony nagyon kihasználják, és csak azért kell a versenyző csapatnak, hogy reklámozza őket, meg persze mert jól mutat a plakátokon. A főszereplőt sikerült olyanná formálni, hogy legszívesebben ütnénk, hogyan lehet ilyen hülye: tudják, az a típusú, harminc közeli nő, aki mindenen picsog, és semmi nem jó neki. Nehéz így azonosulni a főszereplővel, a helyébe képzelni magunkat, amikor arról ír, hogy ő bizony még sosem járt BKV-val, és amikor ez mégis bekövetkezik, az mekkora élmény számára (bár nem feltétlenül lehet követni, hogy a keveset fizető munkaadója mikor hajlandó taxicsekket adni neki, és mikor kell a néppel együtt utaznia).

B1055937

Nehéz úgy olvasni egy könyvet, mely első szám első személyben íródott, hogy a főszereplővel nem lehet azonosulni. Nincs meg benne Bridget Jones cuki szerencsétlenkedése, Kéki Kata humora, de még Fejős Éva hőseinek pergő élete sem, pedig ő képes volt 4 év alatt 12 lányregényt letenni az asztalra.

Kőváry egyébként azt mondta a könyvbemutatón, hogy nem akar senkire hasonlítani,ő se nem Rácz Zsuzsás, se nem Carrie Bradshaw-s, hanem Kőváry Vandás.

Az mindenesetre nem derült ki, hogy hogyan íródott a kézirat, ami egyszer csak az Ulpiusnál landolt, hisz Kőváry nem a nagyközönségnek szánta. A főszereplő és az író sorsa egymásba fonódik, mindkettő rádiós, mindkettő versenyez, bár Vanda számos olyan szituációba belemegy, amibe megálmodója csak szeretett volna. A szereplőkre állítólag rá lehet ismerni - már ha valaki otthonosan mozog az autóversenyzés világában - és a kiadó szerint a könyv pallérozottabb, mint a műfaj amit képvisel.

A jó hír, hogy jön a következő könyv, amire már kevés ideje van az írónővé avanzsált rádiósnak, mert hamarosan szül, de ugyanakkor megnyugodhatunk, hogy sokadik szingli írónknak is bekötötték a fejét. Azt, hogy mekkora érdeklődés kíséri a napokban megjelent könyvet, jól mutatja, hogy a Rukkolán máris 20-an happolnák, míg Fejős x+5. regényét csak 13-an.

Olvasson bele a könyvbe, itt!

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta