Terpeszkedjen Szegeden, vagy nyár helyett a tengeren

Bár van nekünk egy Heti Kimenőnk, azért előfordul, hogy annyira jó/mókás/érdekes programok esnek be az utolsó pillanatokban küldött meghívókból a csütörtöki megjelenést megelőző szerdára, hogy kénytelenek vagyunk különkiadásban megírni őket. Így történt ez most is, amikor valamilyen érthetetlen okból kaptunk egy rakás jó tippet, de nem ám csak Budapestről, hanem Szegedről is.

Terpeszkedés a Fekete Házban
Terpeszkedés a Fekete HázbanMóra Ferenc Múzeum

Rögtön itt van budapesti programnak a Zenés Állatkerti Esték következő állomása a Fővárosi Állat- és Növénykertben. Ez alkalommal Micheller Myrtill és a Sárik Péter Trió, azaz Sárik Péter (zongora), Frey György (basszusgitár) és Berdisz Tamás (dob) lépnek az Állatkert színpadára. Az állatok nyugalmáért senki ne aggódjon, a koncert helyszíne az állatkerti Nagyszikla belsejében kialakított Varázshegy, az úgynevezett Csillagtér lesz. A koncert 20 óra 30 perckor kezdődik, az eseményre érkező vendégeket azonban már 19 órától beengedik az Állatkertbe, illetve magába a Varázshegybe is. Ez Hanga Zoltán Állatkeri szóvivő elmondása alapján azt jelenti, hogy az előadás megkezdése előtt még a Varázshegyet is felfedezheti a közönség.

De ha ön történetesen éppen Szegeden tengeti mindennapjait, akkor ugorjon ki ebédszünetben, és nézze meg a Fekete ház Örkény-kiállítását. Nem árt, ha pontosan érkezik, ugyanis 13.30-kor nyilvános terpeszkedésre várják a látogatókat, azaz az író egyik kultikussá vált egyperces novellája alapján állítják fejtetőre a világot. Örkény István ebben az egypercesében a groteszkről ír: „Szíveskedjék terpeszállásba állni, mélyen előrehajolni, és ebben a pozitúrában maradva, a két lába közt hátratekinteni: Köszönöm.” Ennek kapcsán a pontosan érkezők együtt követik majd a novella instrukcióit a Fekete házban, és feje tetejére fordítják a világot az Örkény-kiállítás termében, az egypercest bemutató trükkös tükörajtó előtt. A közös terpesztésen résztvevők a groteszk élményen túl ingyenesen tekinthetik meg a teljes tárlatot.

Csurka Eszter A tengerpartra című kiállítása az Ernst Múzeumban
Csurka Eszter A tengerpartra című kiállítása az Ernst MúzeumbanCzimbal Gyula

Ha mégis a fővárosban ülik meg a szerdát, és imádják a képeket és a filmeket, akkor pedig önöknek találták ki, Baltasar Kormákur: A tenger című filmjét, amit most az Ernst Múzeumban nézhetnek meg Csurka Eszter A tengerpartra című kiállításához kapcsolódóan. A filmről Mátyás Péter filmesztéta is el fogja mondani a véleményét, a történetről pedig annyit kell tudni, hogy "Családi dráma Björk hazájából sötét titkokkal, vérfertőzéssel és fekete humorral".

Az idősödő Thórdur az általa vezetett halfeldolgozó üzemet szeretné megmenteni a csődtől, ezért összehívja rokonságát ‒ két fiát, lányát és hozzátartozóikat ‒, hogy valahogy rábírja őket, mentsék meg a céget, ne akarják halála után annak eladásából megkaparintani anyai örökségüket. A Tenger modern pszichodráma, a meghívóban Shakespeare Lear király-ához, vagy Thomas Vinterberg Születésnap-jához hasonlítják, mi azért még hozzátennénk, hogy Baltasar Kormárkur a 101 Reykjavíkkal egyszer már nem hibázott.

 
Oszd meg másokkal is!

Ehhez a cikkhez ajánljuk

Érdekességek