no

Esterházy, Bächer, Térey együtt sem a Könyvhét rémei

Idén június 6-10 között lesz a 84. Ünnepi Könyvhét a Vörösmarty téren. Mivel a megjelenő könyvekből szerencsére Dunát lehetne rekeszteni, mi most azokat vesszük csak sorba, amik szerintünk érdekelhetik önöket. Minket legalábbis érdekelnek.

index001
Valuska Gábor

Izgalmakból kijut az idei évre, hiszen rögtön itt van Esterházy Péter, aki most az Egyszerű történet vessző száz oldal című művével jelentkezett. Ajánlójában azt írják, próbáljunk megbarátkozni a gondolattal, hogy a történelmi regény mint műfaj "fog kapni még egy vajszínű árnyalatot" az író új regényének kardozós változatában. Mi megpróbálunk, még ha ez a Fancsikó és Pinta óta nehezen is megy. Ha ön mégis inkább Bächer Iván rajongó, örvendezhet, a szerző is kijött egy új könyvvel, aminek a címe: Zsál. A különféle műfajú írásokból álló könyvben a publicisztikától a táncnovelláig minden van, de ha ön sokat szeretne nevetni, akkor inkább ne őt válassza a kínálatból.

B1062847

Persze, ki akar nevetni, amikor 44 új verseskötet jelenik meg a Könyvhétre? Hogy tényleg ne legyen vihorászás, mi most Térey János Moll című művét ajánljuk, különösen azért, mert még a költő-drámaíró szerint is a Moll a legkeményebb írása. Ha pedig egyáltalán nem érdeklik a kemény pasik, akkor szerencsére itt egy igazán kemény nő, méghozzá Erdős Virág és az ő Ezt is el című vadiúj verseskötete. A költőnő írásaiban a magyar közéletre reagál, így sajnos aligha marad téma híján. Akárcsak Tóth Krisztina, aki megannyi fordítás, verses- és novelláskötet után most Akvárium című regényével lép ki a porondra. Ettől sem fog röhögőgörcsöt kapni olvasásakor, hiszen a költőnő most szerethiányos árvák sorsát köti össze egy főzelékszagú gangon. Mégsem nélkülözi a regény az iróniát és a fekete humort, így mi mindenképp adunk neki egy esélyt.

Akárcsak Gerlóczy Márton Létra című művének, ami egy normális életre képtelen házról szól, pedig nem is a mienkről írta. Ezt pedig onnan tudom, hogy a könyvben egy olyan házról van szó, amit a harmincas években kuplerájjá alakítottak, és ahol a főhős egy létrát próbál kölcsönkérni. Próbálná ezt a mi hatvan lakásos bérházunkban, valószínűleg az is megérne egy misét. Vagy regényt.

B1063934

Ha ön mégis inkább szakadna ki a magyar valóságból, akkor erre is lesz esélye a Könyvhéten. Bartók Imre: A patkány éve című akcióregénye New Yorkban játszódik, és egy apokaliptikus helyzetet vázol elénk, egy "szédületes sodrású" világvége-víziót, amiben "mégis van helye a barátság erejének". Mondjuk, hogy ha nem hiszi, járjon utána?

Kiszakadni persze nemcsak New Yorkba, hanem Afrikába is lehet, erre ad esélyt Horváth-Takács Róbert: Hófehér Afrika című műve. Lányrablás, gyilkosság, kalandtúra nem is kell más a hétvégi gereblyézés után a telken. Az írás Kenyán és Ugandán keresztül egészen a felhőkbe vesző Ruwenzori-hegységig kíséri az olvasót, így ha önnek sem megy jobban, mint négy éve, akkor menjen Horváth-Takáccsal nyaralni!

B1062334

Könnyed könyv is akad idén, ilyen Singer Magdolna: Elárult férfiak klubja című regénye, ami azért különösen érdekes, mert egy nő írta a férfikönnyekről. Ami minket illet, amúgy sem igen hiszünk a könnyező férfiakban, hát ha még egy nő ír róluk, de hát mi a végletekig szkeptikusak vagyunk. Azt is gyanítjuk, hogy itt már lehet majd vihorászni, ennyi közhelyet legalábbis még nem olvastunk ajánlóban, de ha ön kajálja a megtört szíveket és a darabokra hullott kapcsolatokat, akkor simán lehet, hogy az ön könyve lesz Singer írása.

Máshonnan is meg lehet közelíteni az emberi kapcsolatokat, ahogy teszi ezt Schein Gábor Megölni, akit szeretünk című írásában. A novelláskötet nemcsak arról szól, hogy mi történik bennünk, hanem arról is, hogy mi történik itt és most velünk. Gondolom, kevesen vannak, akik ne lennének erre kíváncsiak, próbálják ki, hátha!

Ajánlónk természetesen a teljesség igénye nélkül íródott, így aztán, ha ideje engedi, látogasson el inkább a hétvégi rendezvényre a Vörösmarty téren. Ha pedig azt is tudni szeretné, mi az igazán menő az irodalomban most, ugorjon le a Margó Irodalmi Fesztiválra június 7-10 között, ott is akad olvasnivaló, ráadásul nézni- és hallgatnivaló is bőven.

Oszd meg másokkal is!
no
Érdekességek