56-os magyar gépeltérítőkről szól az utóbbi idők legjobb magyar filmje

Nemrég mutatták be az Átrium moziban az utóbbi idők legjobb magyar filmjét, ami történetesen egy ötvenöt perces tévéfilm egy kevéssé ismert történetből: egy 1956-os repülőgép-eltérítésről. A Szabadság különjáratban nincsenek üresjáratok, cserében viszont vannak egészen ügyes poénok, jól kitalált mellékszereplők, és érdekes, sőt elgondolkodtató fordulatok. Ahogy Köbli Norbert forgatókönyvíró a Díványnak elmondta, ősszel tervezik bemutatni a filmet, addig egy-két nemzetközi tévés fesztiválon szeretnék megmérettetni magukat. Szóval őszig mindenki tartsa fejben: megint született egy király magyar film, amiért ezúttal tényleg érdemes lesz várni.

Minden a helyén

A Szabadság különjáratban ugyanis szinte minden a helyén van: akadnak benne szellemes poénok, váratlan fordulatok, egy-két remekül eltalált bölcsesség, és persze feszültség. Emellett van egy-két jelenetet, amiket bőven lehetett már látni filmekben, emiatt viszont annyira elcsépeltnek számítanak, hogy itt inkább tudatos és megmosolyogtató össze- és kikacsintásoknak tűnnek, jelezve, hogy az alkotók is hatalmas filmrajongók. Anélkül, hogy lelőnénk a történet különböző fordulatait, annyit biztosan elmondhatunk a filmről, hogy egy bokszoló, a legjobb barátja, és az ő barátnője elszánják magukat, hogy a szombathelyi belföldi járatot eltérítve disszidálnak Németországba.

Picture 3 x

Ahogy Köbli Norbert, aki többek között a Vizsga és a Made In Hungary című filmek forgatókönyvírója is volt, valamint Fazakas Péter, a film rendezője egy korábbi interjúban már elmondták, nem elsősorban a történeti hitelesség izgatta őket. "Eredetileg például hét gépeltérítő volt, amit mi sokalltunk. Egyrészt egy 15 fős repülőgépen ez annyit jelent, hogy minden második utas gépeltérítő, ami furcsán festett volna a filmben. Másrészt ennyi szereplő bemutatására, a karakterek megrajzolására egy ötven perces tévéfilm esetében nincs is idő. Ezért lett az eredeti hét gépeltérítőből nálunk három, akik lényegében kitalált személyek" - foglalták össze a főbb különbségeket.

Közszolgálatban gondolkodtunk

És, hogy miért nem lett belőle nagyjátékfilm? Nem azért, mert megszűnt a magyar filmgyártás, Köbli Norbert, a film forgatókönyvírója a Díványnak azt mondta, ők eredetileg is tévéfilmet terveztek. "Lajos Tamás producerrel és Fazakas Péter rendezővel a történet jellegéből adódóan végig tévéfilmben, végig közszolgálatban gondolkodtunk." Köbli szerint az olyan történetek, amelyek zárt térben kevés szereplőt mozgatnak, és főleg az emberi arccal, közelikkel dolgoznak, remekül működnek a tévében. "Fontos érv az is, hogy a közszolgálati tévében olyan, kevésbé kommersznek tűnő, történelmi témák is helyet kaphatnak, amiket egy mozi vagy egy kereskedelmi médium adott esetben nem találna vonzónak."

Picture 11 x

Így aztán akkor sem biztos, hogy kibővítenék a filmet nagyjátékfilmmé, ha adottak lennének az anyagi feltételek. "Persze, elférne itt-ott pár millió forint, egy-két speciális effektus és akciójelenet, de úgy érezzük, ebben ennyi volt. Sikerült hatvan percben hatásosan elmesélni a történetet." Mint mondta, a legnagyobb nehézséget inkább az időjárás jelentette: "A hideg-szeles reptérrel és a meleg-párás díszlettel küzdöttünk." A forgatókönyv első változata 2011 májusában készült el, és 2012 októberében-novemberében már forgatni is tudtak. "Szerencsénk volt: a Médiatanács pályázatán gyártási támogatást nyertünk" - mondta a Díványnak.

Végre valami

Picture 9 x

A Szabadság különjárat tehát egy jól megcsinált, végig izgalmas film remek színészi alakításokkal, jól kitalált mellékszereplőkkel (akik között szintén akadtak ismerős alakok). Egyedül azért nem éreztük tökéletesnek, mert a gépeltérítő hármas egyik tagja körül ebben a szűk egy órában kicsit túl gyorsan jelentkeztek a gubancok. Ennek ellenére, ahogy a Cink.hu is fogalmazott, végre született egy film, ami leválthatja az október huszonharmadikai tévéműsorról a Szabadság, szerelmet (bár azért ront az esélyén, hogy annak Andy Vajna a producere - a szerk). Az meg persze nem a készítők hibája, hogy hasonló minőségű filmből egy-ként évente nem egynek kellene készülnie, hanem legalább tíz-húsznak.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek