no

Beintettek a függetlenek az MMA-nak

Már május elején is hír volt belőle, hogy osztrák, német és magyar művészek tiltakoztak a Fekete György vezette Magyar Művészeti Akadémia és ezúton az új alkotmány ellen, mivel az gyakorlatilag rögzíti, hogy az állami támogatások elosztásánál a "keresztény-nemzeti szellemiségű" műalkotások előnyben részesüljenek". Most a tizenhatnál lényegesen többen, ráadásul mind honi művészek a Független Előadó-művészeti Szövetség égisze alatt bojkottot hirdettek az MMA ellen.

04
Huszti István

A FESZ elfogadhatatlannak tartja az akadémia működését, és bojkottálja a 2013-as pályázatokon való részvételt, elsősorban azért, mert még a tavalyi beígért pályázati pénzeket sem kapták meg. Felróják nekik, hogy bár az az Akadémia alapszabályának értelmében művésznek minősül az, aki kimagasló szellemi vagy alkotói teljesítményt nyújt az adott művészeti ágban, valamint széles körű a társadalmi ismertsége/elismertsége, mégis Alaptörvény IX. cikkelyének első bekezdése értelmében mintha mégis politikai kritériumoknak megfelelően nyerhetnék csak el az akadémiai tagságot.

Panaszkodnak továbbá az MMA átláthatatlan gazdálkodására, és arra, hogy számolatlanul nyeli el az Akadémia a közpénzt, ki tudja, mire, ráadásul pályázati kiírás is átláthatatlan: sem pontszám, sem írásos indoklás nem kíséri a döntést, és ráadásul nem ismert a kurátorok névsora, noha ez hasonló pályázatoknál alapvetően elvárható és más esetekben teljesülő kritérium.

A FESZ tiltakozik továbbá az ellen, hogy ezek után még több szerepet kapjon a Magyar Művészeti Akadémia a kulturális irányításban, pedig ilyesmiről is komoly szó van, hiszen Halász János kultúráért felelős államtitkár kijelentette, hogy hogy kulturális rendszerváltozásra van szükség, amiben még komolyabb szerepet szán az MMA-nak.

A hatvannyolc aláíró között megtalálható szinte az összes független színházi társulat, mint például a Krétakör, a Maladype Színház, a Gólem Színház vagy a FÜGE és Pintér Béláék társulata, de persze a táncosok se hiányozhatnak a felsorolásból, Frenák Pál és Duda Éváék társulata is szignójával látta el a bojkottot, amihez még kedd éjfélig, a pályázat leadási határidejéig lehet csatlakozni.

Oszd meg másokkal is!
no
Érdekességek