Korhatár

Csak felnőtteknek

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet. Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését a gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartozik.

#VILÁGOM

A Meztelen férfi érdekes, de csúnya

2013. március 23., szombat 12:47

Az egy dolog, hogy a Ludwig Múzeum kiállítása meztelen férfiakról szól, de mint a leköszönő igazgató, Bencsik Barnabás a sajtótájékoztatón hangsúlyozta, ez valójában egyáltalán nem a bécsi, hanem jórészt a Lentos Kunstmuseum Linz kiállítása a Ludwig Múzeum együttműködésében. Ez egészen pontosan azt jelenti, hogy a linzi képek mellett a Ludwig közép-európai művészeket is mozgósított, méghozzá ritkán, vagy eddig sosem látható művekkel.

Esetleg ez az információ még vonzhatja a nézőket A meztelen férfira, aminek a sajtótájékoztatójára persze túlnyomórészt nők voltak kíváncsiak, azok sem olyan túl nagy számban. Ez nyilván azért is van, mert a nagyobb tömegeket inkább a hivatalos megnyitó vonzza, tudjuk ezt például az Ernst Tükör által homályosan megnyitójából, ahol pedig nem is meztelenek, hanem csak arcok voltak.

A kiállítás társkurátorai, Simon Kati és Turai Hedvig nemcsak a sajtótájékoztatón, de később a tárlatvezetés alatt is állították, hogy nem beszélünk eleget a meztelen férfiról, és hogy ez az egész valójában ismeretterjesztő céllal jött létre. A kiállítás különböző szobákra építve jár körül témákat, láthatunk aktokat a természetben, megismerhetjük művész és modell viszonyát, de még a művész viszonyát saját magával is. Aztán külön szobát szenteltek női, és másikat a férfi erotikus tekintet számára, majd a férfi átalakuláson keresztül megy át, és megszületik a hős-antihős terme.

Végül megnézhetjük a szobát, ahol a fájdalom játssza a főszerepet, és szenteltek vagy húsz négyzetmétert a tabuknak is, ami alatt egy viszonylag nagy és vastag pénisz szobrot értenek, meg még néhány rajzolt példányt. Egészen közelről.

Mintha maguk a szervezők sem tudnák pontosan eldönteni, hogy most akkor polgárpukkasztó-e a kiállítás, vagy sem. Bemutatják a férfit kétségtelenül, és nem feltétlen anatómiai értelemben, de inkább azt hangsúlyozták, hogy olyan képek vannak kiállítva, amiket még soha nem láthatott itthon a közönség. Rögtön ilyen az első, Lakner László egész alakos, pucér képe 1970-ből, amit még soha sehol nem állítottak ki, és már csak azért is nagy visszhangot kelt, mert folyamatosan megszólal a riasztó, ha az ember ötven centinél közelebb megy hozzá, pedig nem egy kis méretű fényképről van szó.

A képeken vannak fiatal és öreg aktmodellek, néhány videóinstalláció, és megannyi húzónév, mint például Oscar Kokoschka, Richard Avedon, Keith Haring vagy Jean Cocteau. Mégis, a kiállítást végigjárva, a kérdésre, hogy miért is kezelte olyan sokáig tabuként a művészet a férfiaktot, egyszerűnek tűnik a válasz. Egy meztelen férfi ugyanis egyszerűen nem szép. Nem szép, ahogy a lába közt lógó farokkal álldogál, fekszik, néz a távolba vagy csak létezik. Nem állítom, hogy nem érdekes, de pontosan megértem, hogy miért is fordulnak vagy fordultak a művészek sokkal szívesebben a női test felé. Elkalandozni nyilván érdekes lehet, de azért nem hiszem, hogy arra kéne számítani, hogy nemsokára teljesen pucér férfiak fogják elözönleni a képzőművészetet, lecserélve a női modelleket.

A Ludwig kiállításán június 30-ig élvezhetik a meztelen férfitest látványát az 1900-as évektől napjainkig, de ajánljuk tárlatvezetéssel végigjárni azt, különösen, ha mélyebben rajta vagyunk a témán!

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta