Alföldi és Vidnyánszky is visz előadást a POSZT-ra

Idén is megrendezik a Pécsi Országos Színházi Találkozót június 6 és 15 között, természetesen Pécsen. Ugye ez az a fesztivál, amikor összegyűlik a színház szakma, hogy aztán az ott látható meghívott produkciók közül néhány nap után kiválasszák az év előadását. Most a hivatalos versenyprogramot is nyilvánosságra hozták, így megézhetjük, miből szemlézhet idén a fesztiválrajongó.

Solténszky Tibor dramaturg beszél azon a sajtótájékoztatón amelyen kihirdették a XIII. Pécsi Országos Színházi Találkozó (POSZT) 2013. június 6. és 15. közötti programját a Rátkai Klubban 2013. március 8-án. Mellette Bodrogi Gyula a nemzet színésze a POSZT idei díszvendége és Szigethy Gábor író rendező színháztörténész.
Solténszky Tibor dramaturg beszél azon a sajtótájékoztatón amelyen kihirdették a XIII. Pécsi Országos Színházi Találkozó (POSZT) 2013. június 6. és 15. közötti programját a Rátkai Klubban 2013. március 8-án. Mellette Bodrogi Gyula a nemzet színésze a POSZT idei díszvendége és Szigethy Gábor író rendező színháztörténész.Földi Imre

Budapestet két nagyszínházas és két kamaraszínházas előadás képviseli, az egyik megmagyarázhatatlan okokból az általunk nem túl sokra becsült Dočekal rendezte Jóembert keresünk, de sebaj, annál több esélye marad a több helyről is pozítív kritikákat kapott Ascher-féle Peer Gyntnek. A Kamara- vagy Stúdióelőadások között pedig a Gothár rendezte Nemzetis Amphitryont és Mundruczó Kornél Szégyenét lehet majd megnézni.

A hazai és határon túli magyar színházakban között bemutatott előadásokat az idei fesztivál válogatói: Solténszky Tibor dramaturg, rendező és Szigethy Gábor író, rendező, színháztörténész 2012. március 1. és 2013. február 28. között nézték meg, azt az egyetlen szempontot figyelembe véve, hogy a hat nagyszínpadi és hat kamara/stúdió-előadás a házigazda Pécsi Nemzeti Színház játszóhelyein bemutatható legyen.

Jó előadások kerültek a POSZT-ra?

A határon túli előadásokat Komárom és Marosvásárhely szolgáltatja, előbbi a Martin Huba rendezte III. Richárddal, utóbbi a Bányavaksággal, ami a Yorick Stúdió és Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulatának darabja.

De nem ám csak a komolykodásé a főszerep, hiszen Vidnyánszky Attila Bolha fülbe vagy a Méhes László rendezte Picasso kalandjai is a versenyprogram részesei Debrecenből illetve a helyszínről. Szombathely A félkegyelművel indul, míg a Miskolci Nemzeti Színházból Kiss Csaba A vágy villamosát állítja színpadra Pécsen. Sztareki Pál a Színésznőket viszi a POSZT-ra, míg Bérczes László a Vaknyugattal támad az idei színházi találkozón.

Oszd meg másokkal is!
Mustra