no

Kocsis Zoltán kedvéért egy napig újra nyolcig lesz nyitva a Ludwig!

Ha valaki esetleg régebb óta nem járt volna a Ludwig Múzeumban, annak rosszul eshet, hogy már nem lehet egy-egy Müpás koncert előtt a kiállítótermekben este nyolcig garázdálkodni: a múzeum ugyanis, hasonlóan többi budapesti társához, szigorúan hatkor bezár. A betegsége után hosszú idő óta először koncertező Kocsis Zoltán február 16-i Müpás fellépése alkalmából azonban mégis újra késő estig várja a múzeum a koncertközönséget. Az árukapcsolás szinte kihagyhatatlan: Kocsis ugyanis egy John Cage-darabot ad majd elő, a zenei élmény felvezetésére pedig nyilván a Ludwig Cage-kiállítása a legmegfelelőbb.

Február tizenhatodikán tehát a Ludwig Múzeum ismét este nyolcig lesz nyitva, ami azért jó, mert ezen a hétvégén látható utoljára a John Cage kiállítás is, Kocsis Zoltán pedig a képzőművész In a Landscape című művét játssza majd zongorán, olyan hosszan, amilyen a játéktempó.

Az viszont kár, hogy a hosszabbított nyitva tartás csak erre az egy napra érvényes. Mint kiderült, a változás már júliusban beállt, és bár hallottunk olyan pletykákat, hogy ennek hátterében a Ludwignak otthont adó Művészetek Palotája és a múzeum valamiféle viszálya állna, ilyesmiről azért nincs szó.

Piringer Patrícia, a Ludwig Múzeum kommunikációs osztályának vezetője a Dívány kérdésére elárulta, szimplán financiális okai vannak, hogy a múzeum hatkor bezár. "Ez egy olyan hanyatlási folyamat volt, amit a Müpa és a Ludwig is rosszul élt meg, hiszen mindkét oldal nyitott volt, de a hosszú nyitva tartás az első években egy támogatónak volt köszönhető. Mikor nyolc éve átköltöztünk a Müpába, komoly támogatói voltak nemcsak a múzeumnak, hanem a hozzá tartozó szolgáltatási köröknek is. Ilyen cég volt például a Concorde, akiknek a tulajdonosi körébe több kulturális intézetet támogató ember, sőt kortárs műgyűjtő tartozott, akik akkor úgy döntöttek hogy a múzeum este nyolcig tartó nyitva tartását támogatták."

"A hosszú nyitva tartás sok addicionális költséggel járt, hiszen a nyilvánvaló kiadásokon felül tartalommal, programmal is meg kellett tölteni estéket, vagy a hétvégéket legalább nyolcig a programokat. De ez persze akkor nem volt kérdés, hiszen óriási gesztus volt, ráadásul évekig tartott ez a támogatás, ami szerintem egyedülálló volt a magyar piacon. A hosszú nyitva tartás és a programok bevonzották az MKB-bankot akik a hétvégi programokat támogatták éveken keresztül, velük és nekik köszönhetően havonta egyszer hétvégén reggel 10-tól este 10ig voltunk nyitva."

"A gyakorlat is sokat változott a támogatások téren az elmúlt években, átalakult a támogatási stratégia, a cégek elkezdtek a szociálisan érzékenyebb dolgok felé fordulni. Két évig ment saját erőből az esti nyitva tartás, de az első komoly megszorítás után jött 2009, amit minden kulturális intézmény megsínylett. Ekkor kellett első ízben lemondanunk a nyolcig tartó nyitva tartásról, de ekkor még a Müpa kisegített minket, és megszületett az az együttműködés, hogy a Müpás jeggyel is be lehet jönni, így maradhattunk nyolcig nyitva."

04b
Földes András

Piringer elárulta, az együttműködés olyannyira sikeres volt, hogy akadt olyan év, hogy tízezer Müpás jegyet cseréltek be náluk koncertek előtt. Miután már ötven százalékos áron lehetett bejutni Müpás jeggyel a kiállításokra, akkor már csökkent a dolog népszerűsége. Sajnos azonban tavaly júliusra kiderült, hogy nem tartható tovább fent ez a fajta nyitva tartás, az pedig hogy később nyissanak szintén megoldhatatlan.

Oszd meg másokkal is!
no
Érdekességek