Hófehérkéből amazon, a Grimm hősökből szörnyek lettek a moziban

Gyerekkorunk kedvenc történetei életünk végéig elkísérnek, ezért is merész vállalkozás mozivászonra vinni őket. Az elmúlt években különösen nagy divat lett meséket megfilmesíteni – hol több, hol kevesebb sikerrel.

Hófehér és a vadász

Hófehérke és gonosz mostohája történetét már számtalanszor feldolgozták, azonban sokak szerint a Kristen Stewart és Charlize Theron főszereplésével készült adaptáció lett a legjobban eltalálva - még úgy is, hogy az eredeti sztorival szemben a szende Hófehérkéből egy vérbeli harcos amazon lett. A dark fantasy alkotás képi világa magával ragadó, ami valamelyest ellensúlyozza a hiányos történetet. A törpéknek, valamint az ifjú hercegnek sok szerepet nem szántak, de szerencsére a fiatalságra vágyó mostohát alakító Charlize Theronnak már annál többet, neki köszönhető, hogy az alkotás egyszer azért tényleg élvezettel nézhető. A tavalyi bemutató óta azonban már tudható, hogy a hatalmas marketinghez képest még így sem volt képes beváltani a hozzá fűzött reményeket.

Alice Csodaországban

Talán a legsikeresebb adaptáció a Tim Burton rendezte Alice Csodaországban. A szürreális világba cseppent Alice feladata a gonosz Vörös Királynő megállítása, melyhez természetesen lelkes segítőket is talál Kalapos, Nyalka Nyúl, Vigyori Úr, Bölcselő, valamint az ikerpár, Tutyika és Mutyika személyében. Az eredeti történethez nagyon nem nyúltak hozzá, Burton még így is képes volt egy látványos és élvezhető filmet összehozni, annak ellenére, hogy nem lett annyira goth, mint azt a rajongók megszokhatták tőle. Pedig ebben is szerepelt az ő filmjeiből kihagyhatatlan Helena Bonham Carter és Johnny Depp.

A lány és a farkas

A Piroska és a farkas filmes verzióját nagy várakozás övezte, azonban ha nem vagyunk Twilight rajongók, akkor valószínűleg nagy csalódást okozott. Mostanában a rendezők úgy gondolják, hogy egy mese mozivászonra viteléhez kötelező a darkos hangulat (a Grimm-mesék eredeti formáitól persze ez amúgy nem is áll távol), így A lány és a farkas történetét is ebben a szellemben készítették el – sajna inkább kevesebb, mint több sikerrel. A sztori csak nyomokban emlékeztet az eredeti mesére, itt Piroska közel sem kislány, és közel sem olyan ártatlan, sőt, több közös dolog van benne és a vérszomjas farkasban, mint azt hinnénk. A filmet megpróbálták izgalmasnak és ijesztőnek megalkotni, azonban csak keveseket bilincsel le, ahogy a falu lakosai a szörnyeteg keresésre indulnak.

Garfield

A világ leghíresebb és leglustább képregénymacskája 2004-ben a filmvászonra került, sajnos számítógépes formában. E feldolgozott formájában sajna a jellegzetes humorából nem sok maradt, kellően fiatalok azonban talán még élvezhetik, ahogy a lusta, erősen egoista macska és a buta, de lelkes (és igen kétballábas) kutya, Ubul barátsága kibontakozik. A filmváltozat nem bukott elég nagyot, így a rendezők két évvel később úgy érezték, muszáj még egy résszel megajándékozni a Garfield-rajongókat - bár pont a valódi rajongók azok, akik már az elsőre se tartottak volna igényt.

Grimm

Mesefilmekből nemcsak moziverziók készülnek, nemrég az NBC tévétársaság gurított nagyot a témában egy tévésorozat formájában: a Grimm egy fantasztikus-misztikus sorozat, jelenleg is fut a TV2-n. A történet itt már végképp elrugaszkodott a mesék világától: a napjainkban játszódó sztori Nick Burkhardt rendőr életét követi nyomon, aki egy nap rájön, ő valójában a híres Grimm testvérek leszármazottja, sőt, a híres mesékből ismert lények közöttünk élnek, és bizony nem mindig barátságosak. A főhős feladata az, hogy megteremtse a békét az emberek és a szörnyek között, de persze egy hű segítője is akad, Monroe, a vérfarkas személyében. Jelenleg a második évadot vetítik.

Pinokkió

Az elmúlt évek meseadaptációs láza még nem ért véget, a következő filmes feldolgozás várhatóan a Pinokkió lesz, méghozzá az életműdíjas Tim Burton rendezésében. A rendező ezúttal nem kedvenc színészével, Johnny Deppel dolgozik, az életre kelt fabábu megalkotójának, az olasz asztalosmester, Gepetto megformálására az elmúlt évek rendhagyó Sherlock Holmesát, Robert Downey Juniort kérte fel. Bár egyelőre még nem írták alá a szerződést, Downey szereplését már szinte tényként kezelik. Mindenesetre kíváncsian várjuk, milyen szürrealisztikus világot tár majd újra elénk a sajátos stílusú rendező.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek