#VILÁGOM

Holt lelkeket árulnak a Radnótiban

2013. január 25., péntek 16:22

Vasárnap mutatja be a Radnóti Színház Gogol Holt lelkek című művét Rudolf Péter főszereplésével, és mivel az Örkényhez hasonlóan szintén csinálnak nyílt próbákat, így a közönség egy része már két héttel a bemutató előtt megtekinthette a darabot, illetve annak egy részét. Mostanra azonban összeállt az előadás, és a falakra felkerültek azok a képek is, amikhez a színház a közönség segítségét kérte. Így fordulhatott elő, hogy sok néző valódi résztvevője lett az előadásnak, ami a negyedik orosz darab Csehov, Osztrovszkij, és Babel után, amit Valló Péter rendező színpadra állított az elmúlt időben a Radnótiban.

A történet szerint egy közepes rangú hivatalnok, bizonyos Csicsikov (Rudolf Péter) érkezik a városba, hogy kiismerve annak polgárait halott jobbágyok tulajdonjogait vásárolja meg tőlük. A jómódú polgárok mind másképp reagálnak, de előbb-utóbb mind megtörik, és eladja neki az eladhatatlant. Ekkor persze észbekapnak és a legelképesztőbb dolgokkal vádolják meg Csicsikovot, aki kénytelen elmenekülni a helyszínről a nem hitelesített (halott) jobbágyaival együtt.

A feudális Oroszországban a jobbágyokat lelkeknek hívták, innen a cím, ami azonban jóval továbbmutat ennél, hiszen a darab szereplői tulajdonképpen maguk is holt lelkek. Gogol, akárcsak a többi nagy orosz író, örök, és soha nem megy ki a divatból, ami állandó aktualitásának is köszönhető. A most bemutatott dráma szereposztása is ígéretesnek bizonyul, a narrátor szerepét Bálint András játssza, de feltűnik a színen Schneider Zoltán, Csomós Mari és Lukáts Andor is.

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

JÓ FÉNYEKET Szelfi tippek kezdőknek és függőknek

Fejlődni mindig lehet, és garantálom, hogy az itt felsorolt tippek közül még a Kardashian lányok sem ismerik mindegyiket! Sosem értetted, másnak hogy lesznek mindig tökéletesek a képei? Hát így

ÚTIKALAUZ ANATÓMIÁBA Miért olyan makacs az ekcéma?

A világ egyik legelterjedtebb bőrbetegsége, gyakran hosszú hónapokig vagy évekig is eltarthat, ameddig javulni kezd az állapot. Sőt, gyakran a terápia ellenére hullámzó ritmusban, újra és újra visszatérnek a tünetek. Min múlik a tartós gyógyulás?

LELKI ZÓNA A szépség mellékhatásai

Ami szép, az jó is! Ez az összefüggés automatikus működésbe lép, ha más emberekről mondunk ítéltet – akkor is, ha racionális énünk nem ért egyet vele. A kedvező fizikai megjelenés átterjed az egyén megítélésének más dimenzióira is.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta