no

A Nemzetibe Sirály repül, a Müpába meg artisták

Január 10. Csütörtök

Ha siet még kaphat jegyet a Cirque Éloize előadására a Müpába, ahol a kanadai társulat három estén át kívánja elkápráztatni a nagyérdeműt produkciójával. Előadásuk abban is különbözhet a szokványos cirkuszi produkcióktól, hogy a tizenkét artista a cirkuszművészetet kombinálja a zenével és a tánccal. Valahogy így:

Január 11. Péntek

Pénteken is a Müpa szolgáltat igazán jó kimenős programot, a Bolla Gábor Quintet előadását. A Németországba vándorolt szaxofonos Szakcsi Lakatos Róberttel, Sárközi Lajossal, valamint két svájci származású muzsikussal, Heiri Känzig bőgőssel és a  New Yorkban élő dobossal, Jojo Mayerrel rögzített Find your way című közös albumát adja elő.

Január 12. Szombat

Alföldi Róbert immáron másodszor állítja színpadra Csehov Sirályát, meg lehet nézni, hogy az elmúlt hónapok megpróbáltatásai mennyire lesznek jelen az igazgató utolsó előtti Nemzetis rendezésében. A főbb szerepekben Básti Juli, Farkas Dénes, Blaskó Péter és Tompos Kátya lesz látható, és feltehetően erre se lehet majd jegyet szerezni, ahogy az Angyalok Amerikábanra is képtelenség.

Január 13. Vasárnap

Ma a Ludwig Múzeumba küldjük önöket, mert ismét lesz Rendhagyó Pszichológiai Tárlatvezetés, ezúttal A hang szabadsága. John Cage a vasfüggöny mögött című kiállításon keresztül ismerhetik meg a látogatók az avantgárd lázadás és véletlenszerűség pszichológiai párhuzamait. Ajánlójuk szerint ezt így kell elképzelni: "John Cage művészetében központi szerepet játszik a véletlen, így az alkotások a művész számára is megjósolhatatlanná válnak. A pszichológiai terápiákban is fontos ugyanez a módszer, néha a véletlen érkezik a segítségünkre a gyógyításban".

hang
Soós Letícia / Ludwig Múzeum

Január 14. Hétfő

A pontos időjárásról egyáltalán nem mernénk előzetesben nyilatkozni, de az biztos, hogy tél van, szóval ez a hétfő este is kiválóan alkalmas lesz arra, hogy moziban töltsük. A Téli Kertemben mutatják be a Boonmee bácsi, aki képes visszaemlékezni korábbi életeire című filmet, aminek külön érdekessége, hogy a thaiföldi film a 63. Cannes-i Filmfesztivál Aranypálma díját is vitte, bár sokak szerint inkább csak azért, mert semmi szokványos nincs benne. Döntse el, hogy így van -e!


Január 15. Kedd

Bár kedd van, nyilván akad, aki szívesen letudná a kötelező szórakozónapot, vagy csak amúgy is keddenként megy ki a haverokkal, szóval, ha így lenne, akkor nézzen le az A38-ra, már abban az ideális esetben, ha kedveli az örömzenélést. A hetente megrendezett Random Trip már egy ideje azt a célt szolgálja, hogy a találkozón a legkülönbözőbb műfajban alkotó zenészek a helyszínen írjanak új számokat, így a szerzemények, sikerüljenek bárhogy, az biztos, hogy tényleg egyediek.

Január 16. Szerda

Ezen a nyugisnak tűnő szerdán is moziba küldjük a Heti Kiemnő olvasóit, persze most sem akármilyen moziba. Az Örökmozó Filmmúzeum műsorára tűzi ugyanis Palásthy György 1963-as filmjét, a Rejtő: Vesztegzár a Grand Hotelben című regényének filmváltozatát, a Meztelen diplomatát. Bár a Rejtő könyvekből készült filmek sajnos ritkán sikerülnek akár csak közepes is jóra, ez az egy azért élvezhető, ellentétben az újkori Rejtő feldolgozásról, aminek szerencsére már a címére se emlékszünk.

Érdekességek