7 film divatmániásoknak

A divat több filmnek is központi témája: hol könnyedén, hol szatirikusan, hol pedig egészen komolyan mutatják be, hogyan is működik ez a világ. Ezeknek a filmeknek persze nem csupán az lényegük, hogy pontosabb képet kapjunk a fashion magazinokról, vagy a modellek és tervezők életéről, hanem az is, hogy hátradőljünk, és aprólékosan kiélvezzük a számunkra elérhetetlen ruhaköltemények minden részletét.

Szex és New York

Bár mozifilmeket ígértünk, e témában megkerülhetetlen egy tévésorozat: mindenkinek a Szex és New York az első, ami beugrik a divat+film fogalmak hallatán. Persze, később lett belőle mozifilm is, mindjárt kettő, de ha ezeken múlott volna, a négy szingli karaktere ismeretlenül tűnik el a süllyesztőben. A sorozat azonban óriásit szólt, és nem is igazán a négy menő New York-i szingli karakter miatt, hanem mert akár egy komplett divatbemutató sorozatnak is elment volna, mivel ömlesztve mutatták be a szereplőkön az (akkor épp) legmenőbb, és persze legdrágább kreációkat.

Mind a filmben, mind a sorozatban igen előkelő helyet kap ugyanis a divat, Patricia Field stylist pedig mindent megtett, hogy megismertesse a nézőket a legnagyobb nevekkel. Így mindenki megtudhatta, ki is az a Manolo Blahnik vagy Jimmy Choo, akik Mr Big után Carrie legnagyobb szerelmei, sőt, olykor még a legnagyobb divatikonokkal is találkozhattunk egy-egy részben.

Az ördög Pradát visel

A frissen diplomázott Andy (Anne Hathaway) története a Runway magazinnál szintén nagy népszerűségnek örvend a divatrajongók körében, hiszen itt a fényűző ruháknak – amiket ismételten Patricia Fieldnek köszönhetünk – csaknem akkora szerepük van, mint a főhősnőnek. A szatirikus film valójában a Vouge főszerkesztőjének, a hírhedt Anna Wintournak a  munkastílusát mutatja be, és azt, hogy milyen is a világ leghíresebb divatmagazinjánál dolgozni. Nem, ott sem egy álom.

Divatdiktátorok

Ha meg szeretnék tudni, hogy is zajlik egy bármilyen (ez esetben a párizsi) divathét, akkor ez egy kötelező alkotás, ugyanis nem csak filmben idézték meg díszletként, statisztákkal, hanem valójában ott és akkor forgatták. Igazi sztárparádéval ráadásul, mivel a híres szereplők (mint pl a Sophia Loren-Marcello Mastroianni páros, Julia Roberts vagy Kim Basinger) mellett feltűnnek a divatvilág legnagyobb alakjai, mint például Jean-Paul Gaultier, vagy Linda Evangelista. Bár a film központi témája nem konkrétan a Párizsi Divathét, a helyszínnek hála mégis megismerkedhetünk kulisszatitkokkal is.

Coco (before) Chanel

Audrey Tautou 2009-ben megtisztelő szerepet kapott, ugyanis megformálhatta a divatvilág talán legmeghatározóbb alakját, Coco Chanelt. A film nem igazán a ruhákról szól, elsősorban azt mutatja be, hogyan lett egy árva kislányból a világ egyik leghíresebb, utánozhatatlan tervezője, valamint hogyan alakult ki a rá jellemző stílus. Természetesen azért helyet kaptak benne Karl Lagerfeld kreációi is – persze korabeli jelmezek formájában – hiszen mi másban szerepelt volna a Chanelt játszó francia színésznő, ha nem Chanelben?

A szeptemberi szám (The September Issue)

Bár Az ördög Pradát visel is Anna Wintour Vogue-főszerkesztőnőt ábrázolja, azért ha ténylegesen bepillantást szeretnénk nyerni abba, hogy hogyan is működik a világ első számú divatmagazinja, akkor érdemes megnézni a The September Issue című dokumentumfilmet. Ebben részletesen megtudhatjuk, hogyan is készült a magazin legfontosabb, több, mint 840 oldalas száma, és milyen csatákat kell vívniuk a dolgozóknak a szerkesztőségen belül is. Az alkotásban megszólal többek között Oscar De la Renta, John Galliano és Jean-Paul Gaultier is.

Gia – Kifutó a semmibe

Pompás közhely a divattal kapcsolatban, hogy "nem csak a csillogásról, pénzről és hírnévről szól". Ezt a bölcsességet illusztrálja az Angelina Jolie főszereplésével készült film is, melynek egyetlen mentsége, hogy valós történeten keresztül bizonyítja, a közhelyből épp azért lesz közhely, mert igaz. A film egy ismert modell, Gia Carangi életét követi nyomon: nehéz gyerekkorát, a hirtelen jött sikert, a nőkhöz való vonzódását, drogfüggőségét, majd végül AIDS-ben való halálát. A kritikusok szerint Jolie élete legjobb alakítását nyújtotta a filmben, de akit a tartalom és a dráma hidegen hagy, az is örülhet Jolie topless jelenetének.

Lagerfeld Confidential

Karl Lagerfeld portréja egyelőre csak angolul és franciául látható, azonban a legnagyobb rajongók számra kötelező film. A munkássága mellett beszólásairól és macskaimádatáról is híres tervező életét három éven keresztül követte nyomon a forgatócsoport. Kiderül, milyen is a divatvilág egyik legmeghatározóbb alakjának lenni, valamint az is, hogy neki se csak jó napjai vannak.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek