#VILÁGOM

Ajándékozzon bulvárba oltott történelmet karácsonyra!

2012. december 18., kedd 19:08

Mintha felcsapnánk egy Magyar Nemzet-tördelésű Blikket, amely témáit a BBC Historyból meríti – nagyjából ez az első benyomás, amikor az ember belelapoz a SzemTanú folyóirat vaskos kötetté rendezett albumába. A 224 oldalra elrendezett tartalom elég szórakoztató történelemóra lehet azoknak, akik izgalomba jönnek egy római törvény pár flekkes leírásától, egy Poncius Pilátus-interjútól (exkluzív!) vagy egy rövidhírtől szegény Husz János megégetéséről.

A mínuszos Husz János-hír sem hozza viszont feltétlenül lázba a kamasz gyereket, akinek a kezébe nyomnánk a könyvet azzal, hogy "Ebből tanulj, mihaszna, biztos szórakoztatónak ítéled majd e tartalmakat!" Márpedig egy kamasz belelapozva egy fekete-fehér képekkel ritkásan ellátott szövegtengert talál, amiről egy tizenéves úgy pattan vissza, ahogy szalagkorlátról a raliautó.

Aki az aprólékosságot kérné számon, az viszont nem csalódik, i. e. 100-tól egészen i. u. 1500-ig végigsöpör a könyv az emberi történelmen. Megtudhatjuk, hogy Tamás apostol Indiában járt, hogy A tibetiek leszámoltak az acsákkal, hogy Megnyílt a Traianus Bevásárlóközpont, hogy 1247 – a csapások éve Angliában, hogy A dühös gyám kiheréltette a csábítót és hogy mi A sikeres sportsolymászat titka. A könyv szigorúan és újságszerűen rovatokra tagolódik, nem keverednek a sport- és kulturális hírek. Viszont, újsághoz illően reklám is van benne: hatalmas piros pont jár a könyv végén található melltartóhirdetésért, amin a ruhadarab egész jó állapotban van ahhoz képest, hogy az 1400-as években készült.

Összességében tehát jó a SzemTanú koncepciója, a legtöbbet áldott-átkozott tudományt próbálja újracsomagolva, infotainment módszerekkel eladni. A probléma, hogy ennek az újságnak a főszerkesztője kicsit túl megengedő: túl sok mellékes információ is bekerült az újságba, miközben a fontosabb történéseket jobban ki lehetett volna emelni; és több teret hagyhatnának az ilyen albumokban elmaradhatatlan képeknek. A képek, fotók lehetnének színesek ráadásul, hisz egy 21. században kiadott, albumjellegű könyvnél már igazán elvárás az ilyesmi. Persze a fényes papírra nyomtatott könyv ára ettől nagyot ugrana, de ettől még mindig ideális karácsonyi ajándék lenne a törizabáló nagyapának és a stréber hugicának egyaránt.

SzemTanú - Történelem napilapstílusban - Kr. e. 100-Kr. u. 1500

SzemTanú Kiadó, Budapest 2012.
Főszerkesztő: Márton András
4990 Ft

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta