Ajándékozzon bulvárba oltott történelmet karácsonyra!

felt-2683
Velvet

Mintha felcsapnánk egy Magyar Nemzet-tördelésű Blikket, amely témáit a BBC Historyból meríti – nagyjából ez az első benyomás, amikor az ember belelapoz a SzemTanú folyóirat vaskos kötetté rendezett albumába. A 224 oldalra elrendezett tartalom elég szórakoztató történelemóra lehet azoknak, akik izgalomba jönnek egy római törvény pár flekkes leírásától, egy Poncius Pilátus-interjútól (exkluzív!) vagy egy rövidhírtől szegény Husz János megégetéséről.

felt-2684
Velvet

A mínuszos Husz János-hír sem hozza viszont feltétlenül lázba a kamasz gyereket, akinek a kezébe nyomnánk a könyvet azzal, hogy "Ebből tanulj, mihaszna, biztos szórakoztatónak ítéled majd e tartalmakat!" Márpedig egy kamasz belelapozva egy fekete-fehér képekkel ritkásan ellátott szövegtengert talál, amiről egy tizenéves úgy pattan vissza, ahogy szalagkorlátról a raliautó.

Aki az aprólékosságot kérné számon, az viszont nem csalódik, i. e. 100-tól egészen i. u. 1500-ig végigsöpör a könyv az emberi történelmen. Megtudhatjuk, hogy Tamás apostol Indiában járt, hogy A tibetiek leszámoltak az acsákkal, hogy Megnyílt a Traianus Bevásárlóközpont, hogy 1247 – a csapások éve Angliában, hogy A dühös gyám kiheréltette a csábítót és hogy mi A sikeres sportsolymászat titka. A könyv szigorúan és újságszerűen rovatokra tagolódik, nem keverednek a sport- és kulturális hírek. Viszont, újsághoz illően reklám is van benne: hatalmas piros pont jár a könyv végén található melltartóhirdetésért, amin a ruhadarab egész jó állapotban van ahhoz képest, hogy az 1400-as években készült.

Összességében tehát jó a SzemTanú koncepciója, a legtöbbet áldott-átkozott tudományt próbálja újracsomagolva, infotainment módszerekkel eladni. A probléma, hogy ennek az újságnak a főszerkesztője kicsit túl megengedő: túl sok mellékes információ is bekerült az újságba, miközben a fontosabb történéseket jobban ki lehetett volna emelni; és több teret hagyhatnának az ilyen albumokban elmaradhatatlan képeknek. A képek, fotók lehetnének színesek ráadásul, hisz egy 21. században kiadott, albumjellegű könyvnél már igazán elvárás az ilyesmi. Persze a fényes papírra nyomtatott könyv ára ettől nagyot ugrana, de ettől még mindig ideális karácsonyi ajándék lenne a törizabáló nagyapának és a stréber hugicának egyaránt.

SzemTanú - Történelem napilapstílusban - Kr. e. 100-Kr. u. 1500

SzemTanú Kiadó, Budapest 2012.
Főszerkesztő: Márton András
4990 Ft

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek