#VILÁGOM

Mi az Alkonyat szexepilje?

2012. december 15., szombat 16:11

Az Alkonyat-sorozat szinte korunk egyik kultfilmjévé nőtte ki magát a fiatalabbak körében. Tini lányok és nők ezrei követték nyomon négy részen át a jóképű (?) vámpír és szerelme történetét. Stephenie Meyer regényei eladási toplistákat döntöttek, és mihelyst kijött a legújabb könyv, az első kört azonnal elkapkodták a hatalmas sorokban várakozó lelkes rajongók.

A Twilight előtt a fantasy világ vámpíros történeteit csak kevesen követték nyomon, utána azonban hatalmas népszerűségi hullám indult el, és sorra jöttek ki a hasonló alkotások. De vajon az Alkonyat minek köszönheti hatalmas sikerét, és miért nőtte ki magát olyannyira a többi szerelmi történet közül?

Niloo Dardashti New York-i pszichológus ezt a kérdést vette nagyító alá, miután ismerősei képesek voltak megállás nélkül a Twilightról beszélni. Így készített egy dokumentumfilmet arról, hogy mi ez az óriási Alkonyat-őrület, és miért van ekkora hatással a nőkre? A Twilight Haze (azaz kb Alkonyat-hisztéria) című alkotás azt kutatja, miért nyűgözi le olyannyira a női nemet a film (és a könyv), és végül arra keresi a választ, hogy mit is szeretnének manapság elérni a kapcsolataikban. A filmben természetesen kitérnek még a szerelmi küzdelmekre, a férfi-női viszonyra, az intimitásra, valamint az önbeteljesítésre is.

Dardashti szerint az Alkonyat sztorija és karakterei épp azt a pontot találják el, amire a nők annyira érzékenyek: egyrészt, hogy az az álmuk, hogy értékeljék és meghallgassák őket, másrészt pedig már nagyon ki vannak éhezve arra, hogy a férfiak (jó értelemben véve) régivágásúak legyenek, és úgy is udvaroljanak nekik. A szakember szerint ezt tökéletesen példázza az, hogy sokáig szex nélküli kapcsolatban élnek a szereplők.

A pszichológus a dokumentumfilmjében más szakembereket, illetve különböző korú rajongókat is megkérdezett a sorozattal kapcsolatban, hogy alátámassza hipotéziseit. A megszólaltatott hölgyek kamerák előtt őszintén beszéltek a gondolataikról a Twilighttal kapcsolatban, hogy milyen érzelmeket váltott ki belőlük egy-egy jelenet, és hogy ezen az úton elindulva milyen következtetéseket vontak le kapcsolatukra nézve.

A válaszok alapján Dardashti többek között úgy véli, hogy az Alkonyat első részei több száz oldalon keresztül egy hosszú, elnyújtott előjátéknak felelnek meg, mivel a szereplők testi szerelme csak a könyv vége felé következik be, így ebből a szempontból is igen izgatóan hat a nőkre. Ráadásul azokban, akik már jó ideje kapcsolatban élnek, ez az alkotás felidézi azt, milyen érzések is kavarogtak bennük a megismerkedésük idején.

Viszont nem kell pszichológusnak lenni ahhoz, hogy kitaláljuk, miért is vannak oda a nők a történetért, hiszen bárki bele tudja magát képzelni a főhősnő, Bella szerepébe, és senkinek nem okoz nehézséget az, hogy fantáziálgasson arról, hogy két dögös pasi verseng a kegyeiért. A nagy sikerhez persze hozzájárul az is, hogy igencsak megosztja az embereket, vajon hol lenne jobb helye Bellának – azaz a nézőknek/olvasóknak –, a vámpír, avagy a vérfarkas oldalán?

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta