Mi az Alkonyat szexepilje?

Az Alkonyat-sorozat szinte korunk egyik kultfilmjévé nőtte ki magát a fiatalabbak körében. Tini lányok és nők ezrei követték nyomon négy részen át a jóképű (?) vámpír és szerelme történetét. Stephenie Meyer regényei eladási toplistákat döntöttek, és mihelyst kijött a legújabb könyv, az első kört azonnal elkapkodták a hatalmas sorokban várakozó lelkes rajongók.

A Twilight előtt a fantasy világ vámpíros történeteit csak kevesen követték nyomon, utána azonban hatalmas népszerűségi hullám indult el, és sorra jöttek ki a hasonló alkotások. De vajon az Alkonyat minek köszönheti hatalmas sikerét, és miért nőtte ki magát olyannyira a többi szerelmi történet közül?

Niloo Dardashti New York-i pszichológus ezt a kérdést vette nagyító alá, miután ismerősei képesek voltak megállás nélkül a Twilightról beszélni. Így készített egy dokumentumfilmet arról, hogy mi ez az óriási Alkonyat-őrület, és miért van ekkora hatással a nőkre? A Twilight Haze (azaz kb Alkonyat-hisztéria) című alkotás azt kutatja, miért nyűgözi le olyannyira a női nemet a film (és a könyv), és végül arra keresi a választ, hogy mit is szeretnének manapság elérni a kapcsolataikban. A filmben természetesen kitérnek még a szerelmi küzdelmekre, a férfi-női viszonyra, az intimitásra, valamint az önbeteljesítésre is.

Dardashti szerint az Alkonyat sztorija és karakterei épp azt a pontot találják el, amire a nők annyira érzékenyek: egyrészt, hogy az az álmuk, hogy értékeljék és meghallgassák őket, másrészt pedig már nagyon ki vannak éhezve arra, hogy a férfiak (jó értelemben véve) régivágásúak legyenek, és úgy is udvaroljanak nekik. A szakember szerint ezt tökéletesen példázza az, hogy sokáig szex nélküli kapcsolatban élnek a szereplők.

A pszichológus a dokumentumfilmjében más szakembereket, illetve különböző korú rajongókat is megkérdezett a sorozattal kapcsolatban, hogy alátámassza hipotéziseit. A megszólaltatott hölgyek kamerák előtt őszintén beszéltek a gondolataikról a Twilighttal kapcsolatban, hogy milyen érzelmeket váltott ki belőlük egy-egy jelenet, és hogy ezen az úton elindulva milyen következtetéseket vontak le kapcsolatukra nézve.

A válaszok alapján Dardashti többek között úgy véli, hogy az Alkonyat első részei több száz oldalon keresztül egy hosszú, elnyújtott előjátéknak felelnek meg, mivel a szereplők testi szerelme csak a könyv vége felé következik be, így ebből a szempontból is igen izgatóan hat a nőkre. Ráadásul azokban, akik már jó ideje kapcsolatban élnek, ez az alkotás felidézi azt, milyen érzések is kavarogtak bennük a megismerkedésük idején.

Viszont nem kell pszichológusnak lenni ahhoz, hogy kitaláljuk, miért is vannak oda a nők a történetért, hiszen bárki bele tudja magát képzelni a főhősnő, Bella szerepébe, és senkinek nem okoz nehézséget az, hogy fantáziálgasson arról, hogy két dögös pasi verseng a kegyeiért. A nagy sikerhez persze hozzájárul az is, hogy igencsak megosztja az embereket, vajon hol lenne jobb helye Bellának – azaz a nézőknek/olvasóknak –, a vámpír, avagy a vérfarkas oldalán?

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek