#VILÁGOM

Díszkivilágítás a Nagykörúton: káosz és összevisszaság

2012. december 15., szombat 18:45 |

Budapest egyik legfontosabb belső útvonala a Nagykörút, ami szigorúan véve hat kerületen halad át, ha a budai oldalt nem számoljuk. Logikus lenne, hogy a karácsonyi díszkivilágítás egységes legyen, de nem így van. Hat kerület összesen ötfajta megoldást alkalmaz, a konszenzus csak ötlet szintjén merül fel, az sem mindenütt.

A Nagykörút hivatalosan a Margit híd pesti hídfőjétől a Petőfi híd pesti hídfőjéig tart, közben egy párszor nevet vált, összesen hat kerületet ível át. A teljes körúthoz szokás még hozzácsapni a budai Margit körutat, az Alkotás és a Villányi utat, de most csak a szigorúan vett Nagykörút díszkivilágításával foglalkozunk.

Mert már az is elég kaotikus. Azt, hogy hat kerületben összesen öt különböző díszkvilágítást lehet megfigyelni, leginkább az okozza, hogy a körút több kerületen fut keresztül, arra pedig még csak különösebb törekvés sincs, hogy a kerületeken átívelő forgalmas úton egységes legyen a díszkivilágítás karácsony környékén, ha már erre a kerületek milliókat költenek. Bár azt el kell ismerni, hogy a mostani megoldásnak van egyfajta barátságos káoszhangulata, és így az ember legalább mindig pontosan tudja, hogy melyik kerületben van.

Ahány kerület, annyi szokás

A hat érintett kerületben összesen ötféle díszkivilágítást számoltunk össze – ha a díszkivilágítás teljes hiánya is opciónak számít. A Margit híd pesti hídfőjétől a Nyugati térig két kerület osztozik a Nagykörúton. Déli irányba haladva a jobb oldalon az V. kerület, a bal oldalon a XIII. kerület részét képezi a körút. Ezen a rövid szakaszon a legtorzabb a kép, mert az ötödik kerületben van díszkivilágítás, a XIII-ban nincs. Ráadásul eleinte az V. kerületben csak égősorokkal díszítették a fákat, a többi részen megszokott, lámpaoszlopokra helyezett világító csillagos megoldás hiányzott.

A Nyugati tértől a Király utcáig tart a VI. kerületi szakasz, itt a fákon futó fényfüzérekkel és a lámpaoszlopokon lévő, fehéren világító csillagokkal találkozhatunk. A Király utcától a Blaha Lujza térig tart a Nagykörút VII. kerületi szakasza. Ezen a részen a már megszokott fényfüzéreket, valamint sárga színnel világító csillagokat láhatunk.

A Blaha Lujza tértől délre, a VIII. kerületi részen a sárga szín megmarad, viszont bejön a képbe egy újfajta csillagdizájn. A fákat itt is díszítik. A IX. kerületi szakaszon pedig egy harmadikféle csillaggal is megismerkedhetünk, mondjuk a körút nagyjához hasonlóan ez is sárgán világít. Ami még érdekes ezen a részen, hogy elég kevés fa szegélyezi a körutat, ezek nincsenek is kivilágítva, valamint a lámpaoszlopok is másmilyenek, jóval magasabbak, mint a körút többi részén, ezért a csillagok is magasabban vannak.

Azt, hogy a körúton végighaladva összesen ötféle megoldással találkozunk, ezzel kicsit kaotikussá téve az egyébként szép összképet mutató díszkivilágítást, azzal lehet magyarázni, hogy a terület nem fővárosi, hanem kerületi hatáskörben van, a kerületek viszont nem egyeztetnek egymással a díszkivilágítást illetően. Ráadásul a kivilágítási közbeszerzéseket sem ugyanaz a cég nyeri meg az összes kerületben, így tovább csökken az esély arra, hogy a forgalmas területen egységes legyen az utcakép.

„A díszkivilágítás egységesítése érdekében tett egyeztetési kísérletről nincs tudomásunk. A díszkivilágítást minden kerület maga rendeli meg és üzemelteti” – válaszolta röviden és tömören megkeresésünkre a VII. kerületi önkormányzat.

Nem minden kerület zárkózna el egyébként az egyeztetésről, a Belváros-Lipótváros, vagyis az V. kerület részéről úgy éreztük, hogy szívesen egységesítenék a kinézetet. „Eddig ugyan nem vetődött fel az egységesítés, együttműködés igénye, de az V. kerület nyitott lenne erre, hiszen az ünnepek közeledtével fontosnak tartjuk az alkalomhoz illő díszkivilágítás elhelyezését a városban” – írta az V. kerületi önkormányzat megkeresésünkre.

Az egységes kinézet létrehozását nehezíti, hogy a belvároson belül is megoszlik, hogy melyik területet ki díszíti. „Minthogy a főváros csak adott utak esetében biztosítja a karácsonyi díszkivilágítást (például Andrássy út), és adott utak esetében nem (például Szent István körút), a kerületek döntenek, mely közigazgatási területükön lévő szakasz világítását kívánják maguk megoldani. Minden kerület külön közbeszerzést folytat; a díszítések típusát, formáját is minden kerület maga dönti el” – írták az V. kerület részéről.

Hasonló a helyzet a IX. kerületben is, ahol a díszítés egy részét a Budapesti Dísz- és Közvilágítási Kft. (BDK) intézi, másik részét pedig az önkormányzat, anyagi lehetőségétől függően. „A Ferencvárosi Önkormányzat számára a Ferenc krt-i díszkivilágítást a Budapesti Dísz- és Közvilágítási Kft. biztosítja, akik egyrészt a lámpaoszlopok tulajdonosai, valamint a legalacsonyabb árat is ők kínálták a szolgáltatásért. Az, hogy adott évben milyen motívumokat hoznak, változó, időnként cserélődik, a fel- és leszerelés is változó, de többnyire egybeesik advent időszakával. Ferencvárosban a Ráday utca, a Bakáts tér és a József Attila lakótelep egy része kap karácsonyi díszkivilágítást, mint a legfrekventáltabb helyek a kerületben, amelyeket saját forrásból és eszközállományunkból biztosítunk, valamint a fel és leszerelést is házon belül végezzük” – írták a IX. kerületi önkormányzat részéről.


Nagykörúti díszkivilágítás nagyobb térképen való megjelenítése

Budapesten arányaiban a BDK felel a legtöbb közterület díszítéséért, a Nagykörúton viszont nem végig ez a cég dolgozik, de az V. kerülethez hasonlóan a válaszaik alapján a BDK is nyitottnak tűnik arra, hogy egységesítsék a körút díszítését. „A BDK-nak nincs ráhatása a kerületek díszválasztására. Természetesen mindenkivel szívesen együttműködünk, de ha más pályázó nyeri el a díszítést, és a kerületek nem írják elő a látvánnyal kapcsolatos harmonizációs igényt, nekünk nincs ráhatásunk a folyamatra. [...] A huszonhárom kerületből nyolc kivételével mindenhol BDK Kft-nek sikerült elnyerni pályázat útján a karácsonyi díszítést. E nyolc kerület közül kettő éppen a Nagykörút vonalán található (VI. kerület és VIII. kerület)” – írta megkeresésünkre a BDK, de láthatjuk, hogy még úgy sem feltétlenül egységes a Nagykörút arculata, hogy a kerületek túlnyomó többségében egy cég felel a díszkivilágításért. Ez azért lehet, mert a kerület maga dönti el, hogy a kerület pontosan mely részeire kér díszkivilágítást, így hiába van sok helyen ugyanaz a cég, még az sincs hatással az arculatra.

Egység vagy káosz? Melyik a szebb?

  • 461
    Legyen minden, mint a búcsúban!
  • 648
    Legyen egységes!
  • 71
    Nem tudom

Az egységes kinézet sokat emel egy-egy terület ünnepi díszén: erre legjobb példa az Andrássy út, ahol a Bajcsy-Zsilinszky úttól egészen a Dózsa György útig, tehát az út teljes hosszán egységes az utcakép. Ennek persze oka az is, hogy az Andrássy út egy kerülethez tartozik végig, valamint hogy a díszkivilágítást a főváros biztosítja ezen a szakaszon. Az Andrássyn egyébként ugyanazokat a sárgán világító csillagokat és lámpafüzéreket látjuk, mint a Nagykörút Terézvárosi szakaszain, így a kerületen belül egységes a díszkivilágítás.

28 km fényfüzér, 200 jégcsap, 900 díszítőelem

A BDK-tól megtudtuk, hogy nagyságrendileg körülbelül mennyi díszítést láthatunk a fővárosban. A tényleges számok valamivel nagyobbak, mint amennyit a BDK-tól kaptunk, mert nem ez a cég intézi mindenhol a díszítést, de a legfontosabb helyszíneket ők kapták meg, Budapest 23 kerületéből tizenötben a BDK intézi a díszkivilágítást.

A cég díszeit látni az Andrássy úton a Bajcsy-Zsilinszky út és az Oktogon között, a Nagymező utcában, a Liszt Ferenc téren, a Városháza parkban, a Batthyány téren, a Clark Ádám téren, valamint a Vörösmarty téren és a Váci utcában is. A cég idei legnagyobb fejlesztése nem túl látványos, de nagyon fontos: idén először ugyanis energiatakarékos, LED-fényfüzéreket használtak mindenhol, így a hét terület díszítésének áramköltsége nagyjából egymillió forint összesen.

A cég a hét területen körülbelül 28 km fényfüzért használ fel ilyenkor, amiket 900 díszítőelemmel egészítenek ki. „További újdonság még a díszítőelemek között az a huszonnégy kisméretű és nyolc nagyméretű egyedi gyártású, háromdimenziós dísz – szaknyelven „körszimmetrikus” motívum – ami még Európa más nagyvárosaiban is különlegeségnek számít. Emellett hópaplanos fenyőmotívumok, gyertyás falikarok, gömbök, angyalok, koronás hókristály-motívumok, valamint hókristály-függöny, fénypalást és lampionos gyertyák lesznek idén is láthatóak a kandeláberekre szerelve, illetve a házak között átfeszítve. Ezeket egészítik ki a már említett fényfüzérek, és a több mint 200 jégcsap formájú díszítőelem, amelyek az Andrássy úton kerülnek felszerelésre” – írta a BDK. A körszimmetrikus motívumokat egyébként onnan lehet felismerni, hogy mindenhonnan nézve ugyanazt a formát adják ki. Körszimmetrikus motívumokkal, vagyis olyan mintákkal, amik bárhonnan nézve ugyanazt a képet mutatják az Oktogonnál, az Operánál valamint a Bajcsy-Zsilinszky út - József Attila utca saroknál találkozhatunk.

Tegyük azért hozzá, a budapesti összkép valóban szép, illik a város hangulatához, még akkor is, ha nem egységes. Ha eltávolodunk Budapestről, és megnézzük például a világításban etalonnak számító párizsi fényeket, akkor azt látjuk, hogy a Champs-Elyséen megoldják, hogy egységes legyen a díszkivilágítás. Más kérdés, hogy a párizsi, állandóan mozgásban lévő, kékes, rózsaszínes, lilás, nagyon modern mintákat követő fények hamar csömört okoznak az emberben. Illetve az sem lefutott kör, hogy mi a fontosabb Budapesten, a Nagykörút vagy az Andrássy út: míg a Nagykörút az egyik legforgalmasabb, tehát leglátogatottabb útszakasz Budapesten, az Andrássy út valóban inkább turistalátványosság.

Természetesen megkerestük az összes érintett kerületet, valamint a Fővárosi Önkormányzatot is, de választ nem mindenhonnan kaptunk.

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta