#VILÁGOM

Kokaintolvaj rendőrrel erősítenek a franciák

2012. december 7., péntek 11:48

Annak ellenére, hogy szembejött már néhány félresikerült alkotás, töretlenül bízom benne, hogy a francia filmipar képes minőségi akciófilmeket is gyártani. AFehér éjszakával persze megint pofára estem, mint már annyiszor. Ha nem franciául beszélnek benne, meg nem mondtam volna, hogy nem egy B-kategóriás amerikai filmet ülök végig.

A cselekmény roppant egyszerű, két rendőr ellop egy csomó kokaint. Sajna elkövetik azt a hibát, hogy nem a megfelelő emberektől lopnak - by the way még le is lövik őket - akik bosszúból elrabolják a rendőr fiát. A gyermeket úgy kell kiszabadítani, hogy a rendőrség többi dolgozója ne jöjjön rá, egy "mocskos zsaruval" dolgoznak együtt. A főszerepet Tomer Sisley alakítja (a Largo Winchből lehet ismerni a nevét), aki rögtön rájön, amint elrabolják a gyerekét, hogy mennyire fontos számára a kamaszfiú.

A film gyakorlatilag egy éjszakai bárban játszódik, és nagy részét a bár különböző pontjai közti kergetőzés teszi ki. Kihagyathatatlan filmes jelenet a konyha, ami már annyi rendezőt megihletett, mert jól be lehet zárni az ellenséget a hűtőkamrába, kergetőzni az asztalok közt,és fejbe csapni valakit a serpenyővel. És persze van egy csomó fehér ruhás ember, aki bután bámul, hogy mi is történik itt.

A filmben szerepet kapott még néhány gonosz rendőr, illetve egy fiatal nő, aki még hisz az igazságban és a törvényben. Az akcióknál a kamerát megfelelően rángatják, a jelenetekből csak részleteket vágnak be, puffan az ököl, zuhan a test, csapódik a fej, és folyik a vér. Azért persze nem teljesen elcsépelt mozi ez, időnként bekerül egy csavar, lehet izgulni, hogy az elrejtett kokainos táska előkerül-e, és ha nem, mi lesz akkor a kamaszsráccal, akinek nem sok menekülési lehetősége van, és csak sodródik az eseményekkel. Meg persze lehet azon parázni, rossz időben szólal-e meg a mobiltelefon, és lebukik-e a sötétben bujkáló főhős.

Az éjszaka elmúltával sok-sok hulla marad hátra, a történetet pedig egy huszárvágással intézi el a rendező, Frédéric Jardin.

Aki szereti az akciót, nem unja a huszonnyolcadik pofont, és a diszkóban való bújócskát is élvezi, annak a moziban a helye. 100 percet félig alva is ki lehet bírni.

Fehér éjszaka (Nuit blanche)

Premier: december 6.

színes, francia-belga-luxemburgi thriller, 98 perc, 2011

rendező: Frédéric Jardin
forgatókönyvíró: Frédéric Jardin, Nicolas Saada
zeneszerző: Nicolas Errera
operatőr: Tom Stern
vágó: Marco Cavé, Christophe Pinel

szereplők:
Tomer Sisley (Vincent)
Serge Riaboukine (Marciano)
Julien Boisselier (Lacombe)
Joey Starr (Feydek)
Laurent Stocker (Manuel)

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

JEGYZETLAP Posztnyár szindróma

Ha csak sóhajtozunk, és utáljuk, hogy vége, egyre nyomorultabbul érezzük magunkat. Négy lépés, hogy a szeptembert is élvezni tudd!

STÍLER Netes szépségdilik: ezeknek ne dőlj be

Ha nem akarsz úgy kinézni, mint egy cirkuszból szabadult bohóc, ne a csodatévő appok képeinek higgy, hanem a tükörnek. Az ugyanis nem halványítja el a bőrhibákkal együtt a sminkedet is.

HOMÁR Fifikás, de bebukott parkolóteszt budán

Jó napot, miért büntetnek meg, ha még a fizetőövezet kezdetét jelző tábla előtt parkolok, a nem fizető zónában? Csak. Parkolócég, 12. kerületi módra.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta