#VILÁGOM

Ha bejött önnek a Csokoládé, ezt a filmet is imádni fogja!

2012. október 25., csütörtök 10:06

Igazi francia film, remek szereplőkkel és még jobb ételekkel. Ehhez már csak némi intrika kell, és máris belecsöppenünk az Elysée-palota életébe. Mert a franciák két dologhoz mindig jó érzékkel nyúlnak: a lábosokhoz és a filmekhez.

Vannak dolgok, amikhez a franciák nagyon jól értenek. A boron, a sajton és a főzésen kívül tökéletes szórakoztató filmeket is képesek gyártani. Nem pakolják ugyan tele pucér bombázókkal, sőt, néha még túl ütős történet sincs, de a dolog így is működik.

Christian Vincent filmje, az Ízek palotája Francois Mitterrand egykori francia elnök személyi szakácsnőjének a palotában töltött éveit meséli el. Hortense nem fiatal, nem is túl szép, de megvan benne az a franciás sikk, amit minden nő irigyel. A périgord-i asszonyért egy nap fekete autó érkezik, hogy az Elysée-palotába vigye. Itt kiderül, hogy az elnök másra sem vágyik, mint gyerekkora ízeire, francia módra. A jóasszony tehát nekilát, és persze elbűvöli az elnököt – sikerét viszont nem nézi jó szemmel a konyha igazi ura, a Chef de Cuisine, aki megpróbál keresztbe tenni, ahol tud.

Vérre menő harc kezdődik, amely egy vacsorában csúcsosodik ki. Anélkül, hogy lelőnénk a poént, eláruljuk, Hortense következő munkahelye az Antarktisz egyik kutatóállomása lesz, ahol persze a személyzeti kaja egyáltalán nem átlagos. A humorral átszőtt történet főszereplője a mindig elegáns Catherine Frot, aki egy cukrásszal bűvöli el a gasztronómia iránt érdeklődő elnököt. Eközben a palota alkalmazottai nem értik, miről képes beszélgetni órákig a szakácsnővel az elnök, ahelyett, hogy valamelyik diplomáciai programjára utazna.

A remek jelenetek, a humorral átszőtt szurkálódások, és persze a jó ételek mellett megelevenedik előttünk az Elysée-palota zárt világa, ahol a protokoll és a hierarchia határoz meg mindent. A merev rendszerbe beilleszkedni képtelen szakácsnő élete nem könnyű, de könnyedén veszi a megpróbáltatásokat, még akkor is, ha épp porig alázzák.

Egyetlen kifogásunk lehet, ez pedig a magyar fordítás. Az lejött, hogy a fordító jól beszél franciául, de hogy főzni nem szokott, az biztos, és a francia konyhával sincs tisztában – így aztán született egy-két félrefordítás. Talán nem ártott volna elkapni egy szakácsot, és megnézetni vele a filmet, mielőtt kikerül a mozikba.

Ízek palotája - Les saveurs du Palais

Bemutató: október 25.
színes, feliratos, francia vígjáték, 90 perc, 2012

rendező: Christian Vincent
forgatókönyvíró: Christian Vincent , Etienne Comar
zeneszerző: Gabriel Yared
operatőr: Laurent Dailland
producer: Etienne Comar , Philippe Rousselet
vágó: Monica Coleman

szereplő(k):
Catherine Frot (Hortense)
Jean d'Ormesson (elnök)
Hippolyte Girardot (David Azoulay)
Arthur Dupont (Nicolas Bauvois)
Jean-Marc Roulot (Jean-Marc Luchet)
Arly Jover (Mary)
Brice Fournier (Pascal Le Piq)

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta