Érfelvágás ellen olvasson hűtlen költőkről!

Október van, és anélkül, hogy bárkit is stresszelni szeretnénk szólunk, közeleg a karácsony. Most azonban egyelőre hagyjuk a közel két hónapos stresszt, ami mindezek előtt ránk vár, és olvassunk néhány olyan regényt a hónapban, ami felkészítheti lelkünk az imádott/gyűlölt ünnepre.

B1018022

Ebben a hónapban hat könyv nyerte el tetszésünket, vagy legalább is ez az a hat, amit most, már túlvan azon, amit a nyárutói  nyaralásához ajánlottunk, őszi programnak javaslunk. Mert mi történik ugye, ha Korfuról hazatérve kiderül, hogy az itthon maradt, eddig legjobbnak hitt barátnőnk összejött pont azzal az exünkkel, aki miatt kénytelenek voltunk befizetni a charterre...? Nos, az Athenaeum Kiadónak van ötlete a problémára, pont most jelenik meg ugyanis Dr. Yan Tager Azt hittem barátok vagyunk! Mit tegyünk, ha a barátunk elárul, elhagy vagy megbánt című kötete, amiben a pszichológus a barátságok rejtelmeit kutatja, azaz, hogy ki is a barátunk, és hogyan lehet elkerülni a nem őszinte barátságokat. Hát, szerintünk úgy, hogy lehetőleg a gyerekkori barátokkal próbáljuk meg kihúzni élethosszig, de mi nem vagyunk ugye párkapcsolati pszichológusok.

Ha kiválasztottuk a megfelelő barátokat, akkor már nagy bajunk úgyse lehet, vagy ha mégse sikerül túllendülni az áruláson, akkor vegyük kezünkbe Emma Forrest Visszhangzó szavak című írását, hiszen nagyjából arról szól, hogy Manhattenben is szar az élet, ráadásul szintúgy egy élettel nehezen megküzdő nő gyötrelmeit meséli el. Ha már tényleg eleget szenvedtünk, ideje, hogy kicsit megemeljük a lelkünk valami vidámmal is, így nem árthat, ha beleolvasunk Cecilia Ahern Nyomomban az életem könyvébe, ami végre egy humoros regény, bár szintén arról szól, hogy soha sem késő újrakezdeni. Ez mondjuk pont egy olyan közhely, ami nem feltétlenül igaz, de legalább nem olyan szomorú, mint Galgóczi Dóra Megszülethettél volna címre hallgató regénye, ami a címe ellenére hála istennek nem egy halva született gyerek történetét rejti, hanem egy Csilla nevű nőről szól, aki gondolatban már számtalanszor átélte, hogy édesanyává váljon. A főhős leveleket ír saját meg nem született lányához, hát, ez is lehet egyfajta módja a depresszió elkerülésének.

B1026243

Ha viszont éppen ellenkezőleg, pont kamaszodó lányunk megy az agyunkra már megint a kamaszodással/ anyánk nem képes felfogni, hogy jobb nekünk, ha ő éppen Korfun van, akkor adjuk bátran a kezébe/ vonuljunk nyugodtan félre elolvasni Joss Stirling Lélektársak című trilógiának az első részét, a Sky-t, amitől egészen biztos csend lesz pár napra. Miután helyreállt a családi béke, szeretnénk bemutatni azt a könyvet, amit együtt, külön, szomorúan, boldogan és fiatal-öregen is bátran elolvashatunk, ez pedig Nyáry Krisztián Így szerettek ők című, október tizenötödikén megjelenő műve, ami olyan pikáns titkokat árul el híres magyar költőkről, amiket az irodalomórákon nem tanítottak, lévén még a Velvet is elirigyelné őket. Ilyen például, hogy Ady, Léda és Diósy Ödön, Léda meleg férje hármasban éltek Párizsban, vagy hogy Krúdy Gyula megszöktette és feleségül vette szeretője kiskorú lányát.

De az is sokakat meglephet, akik nem követték Nyáry irodalmi arcképcsarnokát a Facebookon, hogy Babits Mihály szabályosan elkérte Szabó Lőrinctől annak menyasszonyát, Török Sophie-t, és már másnap összeházasodott vele. Szóval, ha mégse szeretnénk szenvedni októberben, akkor ezt a könyvet biztos, érdemes lesz elolvasni.

Oszd meg másokkal is!
Mustra