#VILÁGOM

Heti Kimenő: Komolykodás rapperekkel és költőkkel a Kiskakason át

2012. október 4., csütörtök 10:44

Október 4. Csütörtök

A Heti Kimenő indulása óta még nem volt alkalmunk animációs filmeket ajánlani, hát majd most, hiszen a Toldi moziban három napon át zajlik a Kiskakas fesztivál, ami valójában animációs filmnapokat rejt. Nyilván a nemlétező honi filmgyártásnak köszönhetően idén a középpontban inkább a szimpóziumok, beszélgetések és viták állnak, de azért akad majd animációs film is a csomagban, izgulni nem kell.

Október 4. Csütörtök +1

A Down Alapítvány huszadik születésnapján is azon melózik, hogy közelebb hozza a Down-szindrómás embereket az épekhez, így sztárokat toboroztak a Körcsarnokba, hogy csütörtökön délután fél hattól ők szórakoztassák az egybegyűlteket. A rendezvény ingyenes, a fellépők között megtalálható Rúzsa Magdi, Stohl András, Kozma Orsi, Kiki, Zoltán Erika, Nagy Adri, Katona Klári, Dukai Regina és még sokan mások, a felhozatal igen vegyes, nyilván, hogy mindenki megtalálhassa a neki legkedvesebbet.

Október 4. Csütörtök +2

Nem is említenénk, hogy ma este a Pál Utcai Fiúk játszanak a Zöld Pardonban, de ígértek jó sok régi számot, így remélem, felhallatszik majd a koncert, ha ne adj isten nem tudnánk elmenni. Például ez:

Október 5. Péntek

Irány a szabadba, ha nincs is időnk messzire menni, érdemes kiugrani az Állatkertbe, az Állatszeretet Fesztiválra. A rendezvény egy álló héten át tart, tehát ha csak tehetjük, menjünk hétköznap, akkor kevesebben vannak, bár az Állatkert amúgy sem kicsi, ha még a Vidámparkot is hozzácsapják, kész szavanna lesz, úgyhogy elférünk. Az idén először ezen a néven hívott eseményen kiemelt figyelmet kap a Magyar Madármentő Alapítvány, a programok között szerepel a pelikánetetés, óriáskígyó simogatás, majomparádé, és gorilla bemutató is.

Október 5. Péntek +1

Ha az állatoknál sokkal jobban szereti a zenét, vagy csak magukat a hangszereket, akkor önnek találták ki a Hangfoglalás fesztivált, ami október hetedikéig tart. Idén is a Symában lesznek a programok, ám most végre mindhárom csarnok rendelkezésükre áll, így külön-külön térbe kerülnek a teljesen csendes, a félhangos és a koncerthangerővel zajló események és kiállítók, ami nyilván azt jelenti, hogy nem fog az ember megbolondulni a ricsajtól. Vagy de.

hang

Október 6. Szombat

Szombat kora estére kifejezetten ideális program, és az éjszaka bevezetésére se rossz a Paint up! Visualpower virtuális épületfestő verseny, ahol életre keltik a Műcsarnok homlokzatát. A rendezvény minden bizonnyal látványos, és mivel egyben verseny is, így eredményhirdetés is lesz, lehet izgulni a nyertesért, vagy épp egyet nem érteni a zsűri döntésével.

Október 6. Szombat +1

Koncertre még nem is mentünk a héten, pedig már szombat van, így aztán, ha eleget gyönyörködtünk a vizuálisan életre kelt Műcsarnokban, le lehet ugrani a Duna partra, az A38-on ugyanis Hidden Orchestra koncert lesz, akiket hallgatni "hatalmas és nagyszerű élmény", mi akkor nem is igen vitatkoznánk ezzel, tessék elmenni és eldönteni.

Október 7. Vasárnap

A hét utolsó napján hallgassunk frappáns verselőket a Trafóban, ahol az első országos Slam Poetry bajnokságot rendezik, ezt az önálló műfajjá érett verses vetélkedőt, ahol rapperek és költők mérettetnek meg. A téma adott, a terjedelem szabályzott, amúgy lehet menni, próbálkozni kéthetente csütörtökönként is, ha az ember nem akar rögtön nekifutni az European Poetry Slam Network döntőnek, hiszen erre jut el Belgiumba a vasárnapi verseny győztese.

Október 8. Hétfő

A hétfő és a kedd is az irodalomé, Vámos Miklós pedig megint írt könyvet, a Szitakötőt, amit hétfőn este hétkor mutat be a Nyugati téri Alexandra könyvesházban. A szerzővel Bornai Tibor beszélget, akivel állítólag mostanában együtt zenélnek. Itt az esély dedikáltatni a példányt.

vamos640

Október 9. Kedd

A költő is ember, és ezt most be is mutatja két rendhagyó irodalmi est keretében az egyik, a Versek szódával! című előadás, ami a Thália Színház Új Stúdiójában kezdődik este hétkor. Az előadás a Café Budapest Fesztivál keretein belül próbálja meg feltárni, valójában kik is írják ma a verseket. Aki azt feltételezné, hogy ez csak egy író-olvasó találkozó, azt azzal vigasztalják, hogy hallhatók a poémák megzenésített változatai is, a képvetítések ráadásul afféle összművészeti eseménnyé emelik az esteket.


Október 10. Szerda

Orgonazenére fogékonynak melegen ajánljuk a Müpa programját, hiszen ma este Jean Guillou ül a hangszer elé, hogy bemutassa, mi mindent lehet kihozni egy orgonából. Az előadás címe Alice orgonaországban, és senkit ne tévesszen meg a művész komoly ábrázata, ez valahogy elkerülhetetlen velejárója a komolyzenének.

mupa

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta