no

Heti Kimenő: Jazzlázban Bajkonuron át egy átrajzolt Budapesten

A héten engedhetünk a könnyed jazz csábításának, köztéri szaunázhatunk a Placcc Fesztiválon, hétvégén utcabálozhatunk, és még munkát keresni is lesz lehetőségünk. Ön mire megy el biztosan?

Szeptember 20. Csütörtök

Mielőtt nekiláttunk a Heti Kimenő írásának még fogalmunk nem volt arról, hogy Budapest valójában a fesztiválok városa, tulajdonképpen nincs hét, hogy ne lenne valamilyen ünnepelnivaló. Mivel az országban dúl a szüretszezon, ez erre a szeptember végi időszakra különösen jellemző, majd meglátják mindjárt. De a hetet addig is a Sakksuli Polgár Judittal nyitja, fél hatig oda is lehet érni, hogy csiszoljunk a játékunkon, amennyiben van bármiféle kompetenciánk ehhez az igen komoly sporthoz. Itt jegyeznénk meg, hogy egy óvodással lehet szimultánt játszani, tehát nem árt felkötni a gatyát.

skk

Szeptember 20. Csütörtök +1

Miután lefárasztottuk az elménk, jöhet a hasunk, javasoljuk, hogy gyalog érkezzünk a Budai várba, ahol a rendezők szerint Édes Napok várnak ránk. A fesztivál négy napos, mielőtt nekiláttunk a Heti Kimenő írásának még fogalmunk nem volt arról, hogy Budapest valójában a fesztiválok városa, tulajdonképpen nincs hét, hogy ne lenne valamilyen ünnepelnivaló. Mivel az országban dúl a szüretszezon, ez erre a szeptember végi időszakra különösen jellemző.

Szeptember 21. Péntek

A nagy többség általában nem érti azokat, akik szeretik az igazi jazzt, na, most a nagy többségnek lesz jó, mert a  Jazzy Fesztivál szervezői gondoltak a közepes befogadóképességekkel bíró zenerajongókra is. A ma kezdődő fesztivál ráadásul gospellel nyit, amiről mindig az jut az eszünkbe, hogy ha minden honi templomban ilyen zene szólna, tuti jobban élnénk, mint négy éve. Pénteken a London Community Gospel Choir dalait lehet meghallgatni, nosza.

85308093
Dan Kitwood

Szeptember 21. Péntek +1

Kezdődik a Placcc Fesztivál is, de a honlapjukat a Heti Kimenő megírásakor sajna még nem sikerült frissíteni, de annál jobb lesz nyilván a tíz napos ünnep. Minket megint csak az okostelefonos városi játék vonz leginkább, de persze idén is a helyspecifikus művészet népszerűsítése a lényeg. A szervezők amúgy "meglepő, elgondolkodtató, provokatív és humoros akciókat" ígérnek. Az idei rendezvény mottója: kép, hang, design, játék, jelentsen ez bármit is.

Szeptember 22. Szombat

Szombaton menjen szépen mindenki szüretelni, vagy fesztiválozni Etyekre, az utolsó Kezes-lábosra, lehetőleg ráadásul kerékpárral (legrosszabb esetben vonattal), hiszen a Mobilitás hét keretein belül autómentes nap lesz. Totál marhaság egy ilyen rendezvényt szombatra tenni, csak hát ugye, a jó magyar segge alól nem jön ki az autó, így aztán nehogy már hét közben kelljen otthon hagyni, ugye, amikor még látszata is lehetne. A lényeg, hogy ilyenkor szépen lezárják az Andrássy utat, és beköltöztetik rá a Teartrum Fesztivált, ami már fesztivál a fesztiválban, őrület. A színházi mustrában a kőszínházak mellett bemutatkozik hatvan(!) alternatív színházi társulat is, már csak az időjárásnak kell(ene) kegyesnek lennie.

teart

Szeptember 23. Vasárnap

A nagy őrületben majdnem elfelejtettük megemlíteni, hogy a Madáchban a hétvégén bemutatják a Mary Poppins című musicalt, ha valaki fogékony az ilyesmire. Mi megpróbáltunk volna azok lenni, nem nagyon ment, van ez így. De ha önt érdekli, hogyan repül át ezen a napon Oroszlán Szonja a közönség felett, és sikerül valahogy jegyet szereznie rá, akkor még elcsípheti a vasárnapi premiert.

Szeptember 23. Vasárnap +1

Ha mégsem kapott jegyet, vagy egyáltalán nem mutat érdeklődést a Disney musicalek iránt, még akkor is van esélye tartalmasan tölteni az estéjét, hiszen ezen a napon lép fel a Millenárison a De Phazz, akiket akkor is érdemes meghallgatni, ha semmi közünk nincs amúgy a jazzhez. Na, jó, leginkább akkor érdemes. Mondjuk, tartunk tőle, erre se lesz könnyű így az utolsó percekben jegyet szerezni már.

Szeptember 24. Hétfő

Bajban a haza, lepörögtek a nagy események, kész szerencse, hogy a legtöbb program több napos, és még ma is tart, mint például a Placcc. Erre a napra kiállítást ajánlanánk, mert a Mai Manó Ház szerencsére hétfőn is nyitva van. Nadja Massun: Alice Zapata országában című fotókiállítását már csütörtöktől meg lehet nézni, de a hétvégi program sűrűségére való tekintettel mi hétfőre ajánljuk időzíteni az Afrikában született, Mexikóban élő magyar-belga fotós képeit önöknek, így talán könnyebb nekifutni egy újabb hétnek.

Szeptember 25. Kedd

Akinek mindene a színház, megnézheti ma a Svejket, a Malomudvar Színházi Műhely prezentálásában. Mi ugyan még nem láttunk tőlük semmit, de a darabhoz kedves emlékeink fűződnek, így ezért adnánk nekik egy esélyt.

13

Szeptember 25. Kedd +1

Semmilyen derék katona nem állhat azonban utunkba, ha a világűrről van szó, márpedig a Lumiére Filmklub hétfőn arról vetít filmet, milyen az, ha annyira sok lóvéja van az embernek, hogy megvehet magának egy széket egy igazi űrhajón. Bajkonur tárt karokkal várja az űrturistákat, kiváltképp, mivel az általuk kicsengetett 20 millió dollár csaknem a felét fedezi költségeiknek. A film bemutatja, hogyan készül fel az utazók egyike, nem, szerencsére nem Fehér Anettka, hanem Anousheh Ansari amerikai üzletasszony, hogy egy Szojuz űrhajóval a nemzetközi űrállomásra repüljön. A klub vendége ráadásul Farkas Bertalan, így lelki űrhajósoknak különösen ajánlott program lesz ez.

Szeptember 26. Szerda

Állása van már? Akkor mit olvasgatja itt a heti programokat, tessék szépen kifáradni a HVG állásbörzére és melót keresni, mert nem lesz így meg Bajkonur....

hvg

Szeptember 26. Szerda +1

Viszont ha szeretnénk elmélyülni egy kis osztrák jazzben, akkor Ripoff Raskolnikov Kobuci Kertben tartott koncertjére érdemes lehet lemenni, aki már többször megfordult a helyen, de most magával hozza honfitársát, Georg Altzieblert, a Son of the Velvet Rat-ből.

Mustra