#VILÁGOM

ARTplacc: kortárs művészetért utazzon Tihanyba!

2012. augusztus 17., péntek 10:37

Augusztus 11-20 között második alkalommal rendeznek Tihanyban ARTplacc Kortárs Művészeti Fesztivált, a MONO Galéria főszervezésében. A fesztivál hetében a balatoni település a turisztikai kliséken túl igazán érdekes programokat és látnivalókat kínál, a képzőművészeti kiállításokon kívül felolvasások, filmvetítések várják az arra járókat. A rendezvény gerincét azonban még mindig a képzőművészet adja, a résztvevő kortárs galériák – többek közt a Deák Erika Galéria, a Faur Zsófi Galéria, a kArton Galéria, a Kogart Galéria, a MONO Galéria, és a NextARt Galéria – a kiállításokat vásárral köti össze, így meg is szerezhetjük a legjobbnak ítélt darabokat.

Az irodalmi felolvasásokért Tihany főterére, a „placcra” érdemes ellátogatni, itt a gyerekek diavetítésekkel köthetik le magukat, esténként pedig művészfilmeket nézhetnek a felnőttek. A kikötőben Kikötőplacc épült óceánjáró konténerekből, de a félsziget más pontjain is számos workshopba, előadásba kapcsolódhatunk be. A programok minden helyszínen ingyenesek, itt lehet megnézni, miért, hova, és mikor érdemes elkirándulni. Igen, kirándulni, mert Tihany és a fesztivál környékén már nem sok kiadó szoba maradt: ha mégis úgy döntünk, hogy lemegyünk legalább hétvégére a Balatonra, mindenképp tegyünk egy kört a félszigeten!

Egy kis programajánló

Az ARTplacc 11-én, előző hétvégén kezdődött, de bőven maradtak még programok a mostani – augusztus 18-20-i – hétvégre is. A pontos bontásért érdemes a rendezvény honlapját átnézni, de ízelítőül íme pár lehetőség.  Egyik kedvencünk a Visszhang-domb installációja: Bondor Csilla és Menasági Péter Zarándoklat című műve 12 élethű, vidéki asszonyt mintázó figurából áll, melyeken a falusi élet jellegzetes „modern” viselete jelenik meg. A Videoplacc konténereiben láthatók a Crosstalk Video Festival és a Panel Contemporary installációi. A KIKÖTŐplaccon az MKE Képgrafika Tanszékének fiatal grafikusai mutatkoznak be, többek közt Ádám Zsófia, Juhász Tamás, Pál Dalma, Szabó Gergely, Molnár Dóra, Mészáros Bianka, Méry Beáta. Ugyanitt este koncertek és Gumipop diszkó, szombaton Hó Márton és a jégkorszak, vasárnap Wattican punk ballett, hétfőn Mayberian Sanskülotts.

A 18 galéria által szervezett 600 négyzetméteres kortárs kiállításért az Akasztó-dombi piactérre kell menni, minden nap 10-től este 10-ig tart nyitva a tárlat, akárcsak az ugyanott, a MONO Galéria standján helyet kapó Kékesi Donát fotókiállítás. A Tihanyi Apátsági Pincében robotinvázió van, független fiatal művészek csoportosan állítanak ki videókat, installációkat, szobrokat, képeket: az épített, helyspecifikus alkotások különleges univerzumba kalauzolják a látogatókat. A kurátor Nádudvari Noémi.

A Főtér Magtárában Libri LITERAplaccon 18-án Winkler Nóra promózza Csillagtúra című könyvét, 19-én Dunajcsik Mátyással, Finy Petrával és Sopotnik Zoltánnal tehetünk irodalmi sétát. Ugyanitt filmvetítés is van, 18-án este 9-től a Valerij Todorovszkij által rendezett Jampecek megy, 19-én a Nibelung-lakópark, Mundruczó Kornéltól. Kedvcsinálóként olvassa el a szervezők előző napi beszámolóit, nézze meg Facebook-oldalukat és kattintson a galériára: így néz ki Tihany, ha rászabadul egy csomó kortárs művész!

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta