#VILÁGOM

Kabaré a magyar rádióban régen és most

2012. július 29., vasárnap 18:15 |

A Magyar Rádió humortörténete a rendszeres sugárzást követően – vagyis 1925. december 1-je után – rövid időn belül elkezdődött. A rádiókabaré első korszakának tehát az 1925 és 1943 közötti éveket tekinthetjük. A rendszerváltozás, majd a Petőfi Rádió 2007-es átalakulása és a Karinthy Színpad megszűnése azonban jelenetősen átrajzolták a magyar rádiós kabaré térképét.

sokolwiki
Fotó: Wikipedia Commons

1927-ben Petőfi születésnapjáról szóló énekes jelenet, 1928-ban Zilahy Lajos drámai játéka szerepelt a szilveszteri műsorban, de 1929-től már többórás kabaré hallhatott az ország éjfélig, illetve hajnali 2-ig. 1936-ban Kacagóversenyt sugároztak, 1937-ben híres múlt századi egyfelvonásosokat, 1947-ben Fábri Zoltán rendezte a farsangi revüt, az 1949-ben hallható Kancsal Parnasszuszt pedig Örkény István szerkesztette.

A rádiós kabaréműfaj aranykora a 60-as 70-es években jött el, bár Kaposy Miklós szerint ez egészen a nyolcvanas évek közepéig eltartott. Különösen kiemelkedő mérföldkő volt az 1974-ben először megrendezett Humorfesztivál, hiszen ekkor fedezték fel Farkasházy Tivadart, Boncz Gézát és Sinkó Péter is (aki a mai napig szerkeszti is a rádiókabarét). 1963-tól az Összetett Műsorok Szerkesztőségén belül létrejött a kabarérovat, amelynek élén Marton Frigyes, Szilágyi György és Kaposy Miklós álltak, egyszóval a kádári konszolidációban egyre nagyobb szerepet és teret kapott a rádiókabaré. A szilveszteri műsorokban mondták be először az áremeléseket, és ekkor valamennyivel szabadabban beszélhettek azokról a dolgokról, amikől máskor nem (például a nyugdíjakról, a különböző visszaélésekről, a pedagógusok helyzetéről, stb.)Mindez persze a politikai hatalom hallgatólagos egyetértésével történt, amely afféle biztonsági szelepként engedélyezte ezeket a műsorokat.

A Rádiókabaré felvétele előtt (Kaposy Miklós, Farkasházy Tivadar, Sinkó Péter, Déri János)
A Rádiókabaré felvétele előtt (Kaposy Miklós, Farkasházy Tivadar, Sinkó Péter, Déri János)
Fotó: mek.oszk.hu

Marton Frigyes 1985-ben visszavonult, helyére Farkasházy Tivadar került. A rádiókabaré korábbi idillje azonban ekkoriban már széthullóban volt az ország romló gazdasági helyzete és az egyre feszültebb közhangulat miatt. Ezzel párhuzamosan a kabaréban is egyre élesebben ragadták meg a belpolitika és a hétköznapi élet fonákságait.

Kádár halála és rendszerváltozás után a rádiókabaréban is jelentős változások mentek végbe. Másfél évnyi zűrvazar után azonban Farkasházynak köszönhetően a rádiókabaré újra hozta az elvárt színvonalat, és a hallgatottságot is. Az évek során  jöttek-mentek az emberek a rádiókabaré szerkesztőségében: 1990-ben távozott Verebes, ekkor jött Fábry Sándor, Déri János és Selmeczi Tibor. 1992 januárjától heti háromórányi adással jelenkeztek a hallgatók kérései nyomán összeállított Kabarécsütörtök élő műsorai. 1993-ban Csúcs László, a médiatanács akkori prominense fél évre eltiltotta Farkasházyt minden rádiós tevékenységtől, de 1994 októberétől ismét a régi időpontban, a régi csapattal jelentkezik a havi Rádiókabaré, szerkesztője pedig újra Farkasházy Tivadar lett.

És ez így ment 2007-ig: ekkor történt ugyanis a Petőfi Rádió arculatváltása, ami a műsorstruktúra teljes átszabásával járt. Gellért-Kis Gábor, a rádiókuratórium elnöke felállította a régi kádereket, volt, akit kit áttessékelt kedvesen a Kossuthra, másokat hazaküldtek azzal, hogy nem muszáj ez csinálni. – írta ekkoriban a az Index és a Comment:com. Ezzel a lépéssel egyesek örömére, mások bánatára a rádiókabarét sem sugározták már a Petőfin, a Kossuthon hallgathatták tovább azok, akik kíváncsiak voltak rá. Ma a Rádiókabarét minden héten szombaton 13-14 óra közt, az ismétlést pedig hétfőn éjszaka sugározzák (de csak ultrarövid hullámon, hiszen középhullámon 21 óra után nem sugároz a Kossuth).

A rádiókabaré és a rádiós kabaré története szemmel láthatóan vége felé közeledik. Akik nem hallgatták, azoknak persze mindegy, azok azonban, akik hallgatják, azoknak nem. Okolhatjuk az internet térhódítását, a szórakoztató műsorok hallgatóinak-nézőinek megváltozott igényeit is, de egy biztos: a magyar rádiós kabaré évtizedeken keresztül több millió embert szórakoztatott, és még ma is sokan kapcsolnak a Kossuthra arra a heti egy órára.

Ön szerint van jövője a magyar rádiós kabarénak?

 • 58
  Nincs, de ez így van rendjén.
 • 69
  Nincs, régen is egy erőltetett szar volt.
 • 91
  Nincs, itt helyette a Dumaszínház műsora.
 • 133
  Sajnos nincs, pedig még ma is hallgatom.
 • 869
  Szeretném, ha lenne.
 • 456
  Van.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2012.07.29 19:50:33Flankerr

  Simán van. Jó pár stand-upos például kiváló író is, a közepes/gyengék is. Az Ottfelejtett Mikrofon, vagy a Titkos Életek sorozat nagyon jó részeket hozott, míg ez a Dumaszínházban nem működne. Szóval van jövője, többek között a Stand-uposok miatt, akiknek vasárnaponként (havi 1-2x) saját műsora is van, Klub Kabaré néven, immár 70 résszel. És két év múlva újra Humorfesztivál.

 • 2012.07.29 22:09:23Fedup Sári

  Helló, hogy lehetett volna Csúcs a Médiatanács "akkori prominense", mikor Médiatanács 2010 óta van (az ORTT utódjaként). Ha meg az is lett volna, akkor meg nem rúghatta volna ki a rádiósokat. Csucsu a Magyar Rádió teljes elnöki hatáskörrel felruházott alelnöke volt.

 • 2012.07.29 23:08:55lionking

  Dumaszínház?? Sztendáposok?
  mióta már a reklámokból is meg a vízcsapból is ezek folynak az erőltetett szar ótvar humorukkal, nekem azóta megszűnt ez humorforrásnak lenni.
  Előtte sem volt igazán az de mostanára már csömör a köbön (nem, nem a Pest közeli helyiség)
  Én még emlékszem mikor a Rádiókabaréban a legnagyobb színészek -is- szerepeltek, pl Inke László a Haumannal, vagy Agárdy, Bodrogi, Rátonyi, Básti Lajos is megfordult néha, Szilágyi Tibor, vagy Bárdy György. Székhelyi József, Csákányi László, Márkus László.
  És még számtalan had ne soroljam mind
  Ezek a dumálós monotonok hol jönnek ezekhez?
  Akkor megírt jelenetek párbeszédesek nem monológok voltak.
  Abban a Hofi még kiemelkedő volt, és az utódok közül a Maksa.
  Szóval nem csodálom, hogy a mai Rádiókabaré oda tart ahová. Ezek a humortalan fábry ivadékok nem viszik előre a műfajt.
  Holott a régi kabarészerzők között is voltak nagyok sőt szinte csak azok akár Rejtő Jenő pl.
  Hát én sajnálom mert szerettem de a magam részéről kb 10-12G anyag van már gyűjtve )és ez mp3 !! ráadásul tehát elég sok) jó a régi nagyokat visszahallgatni néha
  Az új nemzedéket meg ráhagyom az utókorra :)

 • 2012.07.30 00:33:48Odabasz Tarabas

  lionking teljesen jol mondja!

  ej, en mar csak ugy hivom: fosdomping! :)

 • 2012.07.30 01:18:03pillangod

  muha, van olyan ember, aki szerint maksának van humora? o.O
  jesszus, nála erőltetettebb szart keresve se találni... ő kb olyan sas-kabaré szint, rettentő kínos, de mindig is az volt. élőben is.

 • 2012.07.30 01:37:13Alternatív

  Lionking a lényegről beszél. Azóta vacak a kabaré, amióta a politika beleszól.

  Egyébként meg mindenhonnan dől a fos. Hogy hova fog ez vezetni? Vegyük példának Kanadát. Nincsenek nagy színészeik, humoristáik, zeneszerzőik, rockzenészeik. Egyszerűen nem olyan a közeg. Szépen eldolgozgatnak, utána sportolnak, amerikai kultúrszemetet fogyasztanak, egyszerűen nem hiányolják a saját kultúrát. Mi is efelé tartunk, már nem sok hiányzik hozzá.

 • 2012.07.30 03:44:06gabest1

  Amióta van archívum radio.hu-n, azóta mentem a kaberékat és néha benyomok egyet-egyet, had szóljon. Még a három órás adásokból ismerem az őskorszakot is, egy órát rászántak belőle mindig. Szerintem nincs különbség színvonalban a régi és új között, régen is ugyanúgy voltak stand-up és többszereplős jelenetek, most is vannak, bár Tóth Tibi írásait nehéz überelni. Annyi történt, hogy leváltották az előző generációt a humorfesztiválon feljöttek, ahogy Farkasházyék is évtizedekkel korábban, nincs ebben semmi, majd belejönnek ők is.

 • 2012.07.30 08:45:31nekem gyanus volt mar az elejen is...

  én gyerekkoromban gyakorlatilag a rádiókabarén nöttem fel... mindet meghallgatom, mindet letöltöm. igény van rá, remélem felveszik a stafétát és csinálják tovább rendesen, ahogyan Tivadar és az elődök csinálták. sajnos nincs annyi nézője mint egy való világnak, kevesebb a "reklámértéke" de nem szabad elengedni. remélem megmarad. hajrá rádiókabaré!

 • 2012.07.30 09:06:13bocc

  A kabaré halála a műtaps!

 • 2012.07.30 09:20:36hurmazs

  Hülyeség hogy beleszól a politika.Kiss Ádám és Dombóvári csak úgy ontják a Gyurcsányos poénokat 2012-ben.

 • 2012.07.30 09:38:16humorista

  Számtalan kabaréfelvételen jártam már (pl.:[link]), így bocc-nak üzenem: nincs szükség műtapsra, a közönség tapsol, azt rögzítik a kiváló szakember, Kerekes Bandi mikrofonjai.
  Igenis van jövője a Rádiókabarénak, de (szerencsére) ez a műfaj is folyamatosan változik, megújul, és ez így van rendjén.
  Sinkó Péter az idei Karinthy-gyűrű átadásakor külön kiemelte Varga Ferenc József méltatása közben, hogy az "ott felejtett mikrofon" kifejezetten rádiós műfaj.
  (http://humorista.blog.hu/2012/06/25/varga_ferenc_jozsef_kapta_a_karinthy-gyurut)
  Más médiumban (pl. tv-ben) ezt így nem lehetne elkészíteni.

 • 2012.07.30 14:04:02TGabi

  Hurmazs Na, ebből is látszik, hogy beleszól - ha nem tenné, a fiúk a mostani miniszterelnökkel is mernének viccelni. De így???

  Jó a Rádiókabaré most is, ha jók a színészek és a szerzőgárda. Azt inkább látom problémásnak, hogy itthon mindössze 1-2 ember óhajtja megmondani, mi a jó, és mi nem a humor terén. Így hogyha valakit jónak minősítenek, az rákerül egy szakmai futószalagra, hívják mindenhova. Ha meg nem, eláshatja magát? Itt van pl. Bihary Viktória, a Tekasztorik.blog.hu szerzője. A csajnak oltári humora - most már könyve is van, több ezres olvasónyi tömeggel. Ahhoz képest ki kellett írnia az oldalára, hogy nem szeretné többet látni a saját, tőle lenyúlt poénjait bizonyos stand uposok előadásában. No comment...

 • 2012.07.30 14:04:02TGabi

  Hurmazs Na, ebből is látszik, hogy beleszól - ha nem tenné, a fiúk a mostani miniszterelnökkel is mernének viccelni. De így???

  Jó a Rádiókabaré most is, ha jók a színészek és a szerzőgárda. Azt inkább látom problémásnak, hogy itthon mindössze 1-2 ember óhajtja megmondani, mi a jó, és mi nem a humor terén. Így hogyha valakit jónak minősítenek, az rákerül egy szakmai futószalagra, hívják mindenhova. Ha meg nem, eláshatja magát? Itt van pl. Bihary Viktória, a Tekasztorik.blog.hu szerzője. A csajnak oltári humora - most már könyve is van, több ezres olvasónyi tömeggel. Ahhoz képest ki kellett írnia az oldalára, hogy nem szeretné többet látni a saját, tőle lenyúlt poénjait bizonyos stand uposok előadásában. No comment...

 • 2012.08.01 07:49:35zizi77

  Mondjatok már olyan időszakot, amikor a politika nem szólt bele!

SZÓLJON HOZZÁ!

Blogok, amiket olvasunk

MENŐ LAKÁS Hangulatos nappalik fehér téglákkal

A fehérre festett téglafal olyan visszafogott dizájnelem, ami egyből érdekesebbé tesz bármilyen lakást. Mutatjuk a jó példákat: modern, szellős, világos.

KETTŐS MÉRCE Kinek járjanak a segélyek?

Aki megérdemli? Aki rászorul? Aki balszerencsés? Az igazságos újraelosztás rendszere nem is olyan egyszerű.

GADGET Menő mobil 26 ezer alatt

A Xiaomi Redmi 4A az egyik legkedveltebb telefon hazánkban a gyártó kínálatából. Nem is csoda, mert ilyen tudást ilyen áron kevesen adnak!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta