#VILÁGOM

Porondszínházba darálta be a Sziget 4 helyszín hulláját

2012. július 21., szombat 11:27

Már tavaly is keseregtünk rajta, hogy zsugorodik és döglődik a Sziget Fesztivál egyik legszimpatikusabb helyszíne, a Színház- és táncsátor. A Sziget Sajtóiroda most egy kicsattanó hangulatú sajtóközleményben kürtölte világgá az örvendetes hírt, hogy az agóniának vége, a Színház- és táncsátor valóban végleg kimúlt, nem érte meg a huszadik, jubileumi fesztivált. Ugyanígy jazzsátor és komolyzenei helyszín sincs már, és a kabarészínpad is kimúlt.

szigetfent 15
Fotó: Nagy Attila

Hogy mindezt hogy lehet örömhírnek álcázni? Hát úgy, hogy ezt a négy helyszínt összegyúrták egybe Porondszínház név alatt. Lesz itt minden: napi két komolyzenei előadás, este stand up comedy, éjszaka jazz, és még napi egy cirkuszi és egy színházi előadást is sikerül bezsúfolni a programba, amit részletesen itt lehet elolvasni. A kapcsolódó sajtóközlemény így fogalmaz: „soha ilyen gazdag tárháza nem vonult még fel a színházi és cirkuszi produkcióknak, mint a jubileumi Szigeten. Egyetlen nap sem telhet el színházi darab nélkül”.

A cirkuszi produkciókra nézve ez biztos igaz, mert a Porondszínházon kívül a szokásos este tízes utcaszínház-nagycirkusz működni fog idén is a domb melletti réten. Az viszont sajnos nem igaz, hogy korábban ne lett volna ilyen gazdag tárháza a színházi produkcióknak, hiszen a Sziget, vagy legalábbis a Színház- és táncsátor fénykorában napi két színházi és egy táncelőadás közül lehetett választani. Négy éve még a mostani adag háromszorosa volt a normális, így aztán a színház- és táncrajongó szigetelők számára elég kellemetlen fricska, hogy miközben kedvenc helyszínüket folyamatosan építik lefelé, addig a sajtóközlemények úgy csinálnak, mintha bővülne a program, miközben egyedül a cirkuszi mutatványokból van több.

Mi valami ilyesmit mondanánk inkább a Sziget helyében: “válság van, ezért az olyan kevésbé látogatott, de költséges helyszíneket bezártuk, mint a tánc-, jazz- vagy komolyzenei színpad, hogy jobban kiszolgálhassuk a bevételt megtermelő fesztiválozók igényeit. Amit tudtunk, azt a Porondszínházba mentettük át, 2012-ben ennyi fér bele.” Vajon rosszat tenne a Sziget fesztiválnak, ha ezt így bevállalnák? Nem osztana, nem szorozna. Egy pici, szimpatikus lépés lenne, hogy ha már a sokszínűsége és karaktere gyakorlatilag elveszett a fesztiválnak, legalább ne nézze hülyének azokat, akik valamiért mégis kimennek.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2012.07.22 11:16:30nyomasek_bobo

  Távol álljon tőlem, hogy védjem a Szigetet. A 20 évével amúgy sincs rá szüksége. („Nem aggódom a költségvetési hiány miatt. Elég nagy már ahhoz, hogy vigyázzon magára.” -Ronald Reagan)

  Viszont egy ilyen nyereségérdekelt vállalkozásnak nincs sok lehetősége, ha profitot szeretne: vagy növelni tudja a bevételt (áremelés) vagy csökkenti a kiadást. Mindkét esetben nehéz megtalálni azt a pontot, ahol még megmarad az ár/érték arány.

  Szép dolog az őszinteség, de amíg a lapok 99%-a szó szerint átveszi a sajtóanyagokat, miért tennének másként? Ki örülne a következő tálalásnak: 300 milliós költségcsökkentés, kiesett egy főszponzor, ennyit a jubileumról?!

 • 2012.07.23 10:46:51alib

  Ha a hülyék mennek ki, akkor miért ne nézné őket hülyének?
  Egyébként tényleg, ha a jazz-re és színházra nincs kereslet, minek tartaná fenn őket?

SZÓLJON HOZZÁ!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta